Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Twisto.
22. prosince 2021 10:00
Čas čtení 4:57
Sponzorovaný obsah

Jak ušetřit? Toto je 5 způsobů, které ti pomohou udržet peněženku plnou

Jak ušetřit? Toto je 5 způsobů, které ti pomohou udržet peněženku plnou
Zdroj: Unsplash/ Melissa Walker Horn/ volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ušetřit měsíčně nějaké peníze chceme snad všichni. Sestavili jsme pro tebe tipy, které ti pomohou přestat žít od výplaty k výplatě.

Peníze musíme řešit úplně všichni a v období Vánoc tohle platí ještě o něco více. Stejně tak, jako chceme šetřit, máme ale potřebu si dopřávat, užívat si dobrých zážitků a sem tam udělat sobě nebo svým blízkým radost nějakou hezkou věcí protože život máme jen jeden. 

K tomu, abychom se dostali do stavu, kdy budeme finančně nezávislí a navykneme si správně a zodpovědně přistupovat k penězům, je potřeba být trpělivý a vytrvat v budování zdravých finančních návyků. K tomu bohužel neexistují žádné zkratky, ale ve spolupráci s Twisto ti ukážeme několik tipů, jak si cestu k zodpovědnému finančnímu životu usnadnit.

1. Mapuj svoje náklady

Sednout si s papírem a napsat si, kolik peněz každý měsíc utrácíš a na co finance padají, je první a snad i nejdůležitější krok k tomu, abys v budoucnu dokázal nějaké peníze ušetřit. Věnuj týden nebo dva tomu, že si budeš poctivě zapisovat každou korunu, kterou utratíš a následně se podívej, kolik peněz padne na jídlo, kolik na zábavu, jakou částku si ukládáš bokem a kolik neuváženě utratíš během své procházky za drobné radosti.

Pokud ale už teď víš, že se nedokážeš dostatečně kontrolovat a zapisovat každou vynaloženou korunu, můžeš si trochu pomoci. Upřednostni bezhotovostní platby mezi těmi fyzickými a využij technologie, která bude náklady zaznamenávat za tebe. Twisto hlídá veškeré výdaje a ukládá je. Zároveň všechny provedené platby třídí do kategorií, takže při zpětném pohledu snadno zjistíš, kolik peněz utrácíš za dopravu, jídlo, oblečení nebo zábavu.

Twisto
Zdroj: Twisto

Právě drobné výdaje jako je káva v kavárně na cestě do práce, snídaně v bistru nebo drink s kamarády vždy po škole, se do rozpočtu promítají zásadním způsobem. Pokud za takové maličkosti utratíš jen stovku denně, v konečném důsledku jsi na rozházených třech tisících. 

2. Šetři pravidelně

Známé přísloví říká, že ani Řím nepostavili za den. U budování finanční stability toto platí zrovna tak. V pravidelnosti je síla a pokud si uložíš každý měsíc jen pár stovek, za chvíli si vybuduješ příjemný finanční polštář. Ať už peníze uložíš do kasičky nebo je necháš vydělávat skrz investice, důležité je odkrojit určitou částku hned, jak dostaneš výplatu. Pomůže ti to předejít problému, kdy by sis rád odložil peníze bokem, ale týden před výplatou jsi rád, když máš na nákup jídla. 

české peníze
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Obecně se doporučuje, že do rezerv by mělo měsíčně putovat 10–15 % tvých příjmů. Pokud tedy můžeš takovou částku ukrojit, aniž by tě to omezovalo na základních nákladech na jídlo, dopravu a bydlení, učiň tak každý měsíc a uvidíš, že si brzy vybuduješ solidní rezervu. Zároveň tu platí, že k penězům by ses neměl dostat úplně snadno, pokud tedy nemáš opravdu silnou vůli. Proto je dobré posílat je např. na účet, ke kterému nemáš kartu nebo poprosit rodiče, aby je schovali na místo, kde o nich nebudeš vědět. 

Spoření ale není o tom se na sílu omezovat. Šetřit peníze můžeš i přesto, že nakupuješ nové věci. Pokud máš nepřekonatelnou touhu pořídit si novou věc, můžeš takový nákup ke svému spoření využít, protože i za něj můžeš dostat peníze navíc.

Jestli využiješ Twisto, dostáváš cashback 10 % z každé platby. Pokud nakoupíš například na AliExpressu, v lékárnách BENU nebo na AboutYou, Twisto ti vrátí peníze, které jsi utratil. Je to jako sleva uplatněná zpětně po nákupu. Pokud tedy chceš ušetřit nějaké peníze, Twisto ti s tím pomůže hned několika způsoby.

3. Vyspi se na to

Vyspat se, nebo počkat několik dní, než si koupíš věc, kterou potřebuješ nebo po které prostě jen toužíš, je rada, se kterou ses v minulosti již pravděpodobně setkal. Je nutné si přiznat, že nás emoce zásadně ovlivňují a co se týče nákupů na Vánoce, platí to ještě o trochu víc. Některé nabídky jsou ale časově omezené.

Pokud víš, že zboží budeš muset nakoupit a nechceš si nechat ujít akci, s Twistem si můžeš v podstatě koupit čas na rozmyšlenou. Mnoho obchodů sice nabízí vrácení zboží do 14 dnů, za produkty ale musíš okamžitě zaplatit, a než se ti peníze z vráceného nákupu vrátí, nebudeš moci s utracenými penězi dále pracovat. 

Při nákupu dárků i po zbytek roku jednoduše nakoupíš a zaplatíš pomocí kreditu, který v aplikaci Twisto máš. Kredit musíš vyrovnat k 15. dni následujícího měsíce, takže si platbu můžeš odložit až o 45 dní. To se obzvlášť hodí, právě když chceš výhodně nakoupit v rámci akce, ale ještě čekáš, než ti přijde výplata. Po celou tu dobu ti peníze zůstávají na účtu a pokud věc v dané lhůtě vrátíš, nestrhnou se ti za ni ani v budoucnu. Nelimituje tě tedy lhůta, po kterou bys normálně čekal na vrácení peněz z obchodů.

Obzvlášť o Vánocích se pak dostáváme do situace, kdy potřebujeme nakoupit v akci a ušetřit tak peníze, které bychom utratili za plnou cenu. Když nechceš, aby ti taková akce utekla, potřebuješ využít slevu a ušetřit tak nějaké peníze, odložení platby s Twistem ti s tím pomůže. Je ale potřeba dávat si pozor a neutrácet bezhlavě, abys v den vyúčtování mohl náklady vyrovnat.

Zajímá mě víc

4. Najdi si cíl

Při tvorbě zdravých návyků se vždy vyplatí zvolit si cíl, k němuž se budeš postupně přibližovat. Dobré je stanovit si hned několik cílů, krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý. Ten první by měl představovat něco relativně snadno dosažitelného – nové boty, telefon nebo třeba vánoční dárky. Když se k tomuto cíli přiblížíš, pomůže tě to udržet v přesvědčení, že jsi na správné cestě.

Twisto
Zdroj: Twisto

Střednědobý cíl by měl být nastaven na období jednoho až tří let. Šetřit můžeš na dovolenou, svatbu nebo nové auto. Záleží jen na tobě. Dlouhodobý cíl by pak měl představovat určité bezpečí v budoucnosti a měl by sis jej nastavit alespoň na čtyři roky. Mezi takové cíle se nejčastěji uvádí nové bydlení nebo spoření na důchod.

5. Drž si výdaje, i když se ti zvýší příjem

Pokud se ti najednou zvýší příjem nebo dostaneš nějaké peníze navíc, možná tě to svede ke zvýšení výdajů. Koupit si nové tenisky je najednou o mnoho dostupnější a v tobě možná začne hlodat otázka, proč si neudělat radost. Je ale dobré mít na paměti, že i když se ti zvýší příjmy, výdaje by měly zůstávat stejné nebo alespoň podobné.

Neznamená to ale, že bys nově vydělané peníze nemohl utratit. Je důležité si tu a tam udělat radost, ale nemusíme za své tužby najednou utratit velkou část našeho příjmu. S Twistem můžeš nakupovat jak chceš a svou platbu si například rozdělit na třetiny. Pokud nakoupíš cokoliv nad 1500 Kč, další tři měsíce splácíš menší částku a můžeš tak se zbytkem peněz nakládat podle libosti, v ideálním případě nějakou korunu ušetřit.

Ušetřit navíc neznamená kupovat si méně věcí, ale uvědomit si, kolikrát danou věc využiješ, než ti přestane sloužit. „Nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci,“ zní slavná poučka a je důležité upozornit, že je pravdivá. Pokud si platbu přes Twisto rozložíš, můžeš si tedy koupit dražší věci, které ti poslouží delší dobu a ve výsledku tak ušetřit více peněz.

investovanie, peniaze, sporenie
Zdroj: Unsplash/Mathieu Stern

Pokud se budeš držet výše uvedených rad, pomůže ti to vypěstovat si ke svým penězům zdravý vztah a zlepšit svou současnou finanční situaci. 

Registrace na Twistu je zdarma a tři měsíce můžeš bezplatně zkoušet, jak ti bude aplikace vyhovovat. Následně můžeš sáhnout po některém s balíčků, za které zaplatíš nejvíc 99 Kč měsíčně.

Pokud využiješ našeho promokódu REFRESHER500, dostaneš účet Twisto Premium na rok zdarma a jako bonus 500 Kč na útratu. Těchto 500 Kč můžeš použít čistě podle svého uvážení, registrace tě nebude stát ani korunu a předplatné navíc můžeš po dobu tří měsíců bezplatně zrušit.
Chci účet na Twisto
Zpět
Sdílet
Diskuse