Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2022 21:52
Čas čtení 1:12
Eduard Starkbauer

Vojenské manévry pokračují v Rusku i na Ukrajině. Setkání lídrů diplomacie USA a Ruska zmírnění napětí nepřineslo

Vojenské manévry pokračují v Rusku i na Ukrajině. Setkání lídrů diplomacie USA a Ruska zmírnění napětí nepřineslo
Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi naznačil, že v případě invaze na Ukrajinu musí počítat s adekvátní reakcí.

Na setkání s ministrem zahraničních věcí USA Antonym Blinkenem v Ženevě představil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov stejné podmínky ultimáta, jaké ruská diplomacie prosazuje již dlouhodobě. Blinken zopakoval stanovisko USA o adekvátní reakci USA.

Lavrov
Zdroj: AP Photo/Alex Brandon, Pool

Podle slovenského Denníku N nepřineslo setkání diplomatů nic nového, protože oba jen představili dobře známá a nesouladná základní stanoviska svých zemí. Lavrov oficiálně vyloučil záměr vojenského útoku na Ukrajinu a Blinken při eventualitě jeho uskutečnění přislíbil vojenskou pomoc napadené zemi.

Velká Británie, jeden z důležitých představitelů NATO, na území Ukrajiny poslala 30 elitních vojáků a 2 tisíce kusů protitankových zbraní. Sky News hovoří o preventivních opatřeních, jejichž součástí mají být i intenzivní průlety představitelů britských leteckých sil.

Mariupol, Ukrajina
Zdroj: Getty Images

Přítomnost západních sil v regionu posiluje také Kanada, která do Černého moře vyslala vojenskou loď. Informaci potvrdil premiér Justin Trudeau, který však pro National Observer neobjasnil, zda plánuje počet přítomných kanadských vojáků na Ukrajině zvýšit ze současného počtu 200. Potvrdil však, „že ukrajinský lid budeme nadále podporovat na mnoha úrovních“.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Do vod Černého moře vyslalo svoji válečnou loď také Španělsko. Během návštěvy Washingtonu se španělský ministr zahraničí José Manuel Albares vyjádřil, že v případě napadení Ukrajiny by jeho země svou vojenskou podporu ještě zvýšila.

Podle informací TVP World bude Španělsko všechny kroky konzultovat a synchronizovat s postupem Evropské unie. Albares podmínky mírového ultimáta ze strany Ruska označil za neakceptovatelné a řekl: „Nesmíme připustit návrat do minulosti definované sférami vlivu, které omezovaly národní suverenity.“

Rusko
Zdroj: AP Photo/Vitaliy Timkiv

Připomeňme, že Rusko ještě ve čtvrtek oznámilo aktivaci dodatečných 10 tisíc vojáků, 140 bitevních a zásobovacích lodí a 50 letadel. Ruské ministerstvo obrany ve stanovisku pro státní tiskovou agenturu TASS hovořilo o rutinním a plánovaném vojenském cvičení.

The Newsweek si všímá, že oznámení cvičení přišlo bezprostředně po středečním varování prezidenta USA Joea Bidena, že jakkoli malý vpád ruských vojsk na ukrajinské teritorium se setká s adekvátní odezvou USA a jejich spojenců.

Domů
Sdílet
Diskuse