Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2022 15:21
Čas čtení 0:55
Adam Novosad TASR

V Rakousku od soboty platí zákon o povinném očkování proti koronaviru. Bez vakcíny hrozí pokuta až skoro 90 tisíc korun

V Rakousku od soboty platí zákon o povinném očkování proti koronaviru. Bez vakcíny hrozí pokuta až skoro 90 tisíc korun
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU RAKOUSKO
Uložit Uložené

Rakousko začne potvrzení o očkování kontrolovat od poloviny března.

V Rakousku od soboty platí zákon o povinném očkování proti koronaviru. Legislativu, jejímž cílem je v následujících měsících minimalizovat sílu a vliv pandemie, již v lednu schválila Národní rada jako dolní komora rakouského parlamentu a nyní zákon prošel i přes Spolkovou radu, která je horní komorou parlamentu.

Doporučeno
S Andrejem Babišem nehodlám soupeřit, mně bohatě stačí, když ho porazím, říká kandidát na prezidenta Miloš Knor (Rozhovor) S Andrejem Babišem nehodlám soupeřit, mně bohatě stačí, když ho porazím, říká kandidát na prezidenta Miloš Knor (Rozhovor) 4. února 2022 11:30

Zákon vstoupil v platnost v sobotu 5. února poté, co jej v pátek oficiálně podepsal rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Vláda o povinném očkování rozhodla už v listopadu, návrh však musel projít parlamentem, aby mohl být uveden do praxe.

Očkovanie
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Rakousko se rozhodlo poskytnout všem neočkovaným osobám přechodnou lhůtu do poloviny března, během které se vakcinační certifikáty zatím kontrolovat nebudou. Od příštího měsíce však bude neočkovaným lidem hrozit pokuta ve výši v přepočtu od zhruba 14 500 až do skoro 90 tisíc korun.

Pokud se osoba, které byla udělena pokuta, nechá naočkovat do dvou týdnů od přichycení, finanční postih jí dokonce úřady zruší.

Navzdory nejstriktnějšímu přístupu k očkování v celé Evropě však míra vakcinace v Rakousku zaostává za Portugalskem, Španělskem či Francií. Momentálně dosahuje proočkovanost v zemi kolem 75 procent.

Motivovat k očkování by neměly jen pokuty, ale také fakt, že bez vakcíny se člověk nedostane do stravovacích, sportovních a kulturních zařízení. Povinnost očkování platí pro každou osobu nad 18 let s trvalým pobytem v Rakousku, výjimky mají jen těhotné ženy, lidé, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, a osoby do 180 dnů po překonání koronaviru.

Domů
Sdílet
Diskuse