Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 19:08
Čas čtení 1:37
Radim Šlechta

Nouzový stav začne v Česku platit od pátku. Životů běžných občanů se nedotkne

Nouzový stav začne v Česku platit od pátku. Životů běžných občanů se nedotkne
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS PETR FIALA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Nouzový stav v České republice bude platit od pátku.

Článek aktualizován v 19:36.

V České republice bude od pátku platit nouzový stav. Oznámil to předseda vlády Petr Fiala (ODS). Oproti nouzovému stavu, který platil v určitých obdobích pandemie koronaviru, se jeho nová podoba nedotkne běžných životů obyvatel. Podle Fialy má za úkol zvýšit efektivitu při přijímání lidí, kteří z Ukrajiny prchají před válkou.

„Nouzový stav bude platit od pátku,“ řekl na tiskové konferenci vlády její předseda Petr Fiala. „Zavádíme jej kvůli přijímání uprchlíků. Není to nouzový stav pro české občany, ale zavádíme jej, abychom lépe zvládli přijímání lidí z Ukrajiny,“ doplnil Fiala. O potřebě nouzového stavu ve středu informoval na Twitteru také ministr vnitra Vít Rakušan. I on ujistil lidi, že se během něj nebude omezovat pohyb, vzdělávání, zdravotnictví ani jiné služby.

„Uvědomuji si, co pro nás znamená sousloví nouzový stav. Je to ale instrument, který umožňuje lepší koordinaci, centralizaci a lepší velení krizové situace. Vyhlašujeme jej jen proto, abychom pomohli našim ukrajinským spoluobčanům a všem lidem, kteří se o ně úspěšně starají,“ ubezpečil na konferenci Rakušan.

Petr Fiala zároveň ubezpečil občany, že České republice stále nehrozí žádné nebezpečí. Zdůraznil, že je Česko součást NATO i Evropské unie. Podle Fialy toto představuje určitou garanci bezpečnosti České republiky.

Peníze pro Ministerstvo obrany a nákup zdravotnického materiálu

Podle Fialy je také možné, že vláda navyšuje rozpočet pro obranu o jednu miliardu. Pokud ale bude potřeba dostane resort peněz ještě víc. Ministryně obrany Černochová řekla, že peníze využije na nákup dalších ručních zbraní.

Za dalších 21 milionů korun nakoupí vláda také zdravotnické potřeby pro Ukrajinu. Darovat bude lékárničky, batohy pro bojové záchranáře nebo třeba nosítka. Vedle toho daruje Česká republika napadené zemi také zdravotnické textilie, léky a jiný zdravotnický materiál, který je pro urgentní záchranu lidí důležitý.

Boj s dezinformacemi a odchod z bank

Na tiskové konferenci vláda oznámila, že schválila statut zmocněnce v oblasti boje proti dezinformacím. Po konzultaci se státem zablokoval český provozovatel CZ.NIC osm dezinformačních webů, které hlásají ruskou propagandu. Patřil mezi ně třeba Aeronet nebo Proti proud. Působnost vládního zmocněnce pro média a dezinformace se ale nebude vztahovat jen na ruskou propagandu, ale bude koordinovat aktivity, které se v současnosti dějí na různých ministerstvech.

Podle vlády skončí také české členství v Mezinárodní investiční bance a Mezinárodní bance hospodářské spolupráce kvůli tomu, že by organizace mohlo Rusko využívat k obcházení sankcí. Výzvu k odchodu podle Fialy vyslyšelo také Bulharsko, Polsko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Odchod těchto zemí bude podle něj znamenat znamenat zánik Mezinárodní banky hospodářské spolupráce.

Domů
Sdílet
Diskuse