Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2022 7:34
Čas čtení 0:37
Jakub Paulík TASR

Severní Korea v sobotu odpálila neidentifikovanou střelu

Severní Korea v sobotu odpálila neidentifikovanou střelu
Zdroj: TASR/AP
NEWS KIM ČONG-UN KLDR
Uložit Uložené

OSN testování balistických střel KLDR zakázala.

Korejská lidově demokratická republika vypálila směrem na východ neidentifikovanou střelu. Jižní Korea uvádí, že letos jde už o devátý zbraňový test jejich severního souseda.

OSN přitom KLDR zakázala testování balistických střel. Některé z nich by mohly nést také jaderné hlavice. Analytici předpokládají, že KLDR rozjede testování zbraňového arzenálu během války na Ukrajině, kdy USA pozorně sleduje především ruskou invazi. Severní Korea jako jedna z mála zemí za konflikt na Ukrajině obviňuje USA. Prohlásili, že jsou „hlavní příčinou“ této krize.

Doporučeno
Zelenskyj promluvil k Václavskému náměstí: „Pokud padne Ukrajina, padne i Evropa,“ vzkázal Zelenskyj promluvil k Václavskému náměstí: „Pokud padne Ukrajina, padne i Evropa,“ vzkázal 4. března 2022 18:52

Agentura DPA informovala, že se zbraňový test v KLDR odehrál jen několik dní před prezidentskými volbami v Jižní Koreji. KLDR ještě v lednu provedla 7 zbraňových testů a ověřovala také sílu své údajně nejsilnější rakety.

V lednu Severní Korea vyhrožovala, že zruší moratorium na testování dalekonosných a jaderných zbraní. Navzdory sankcím investovali do svých vojenských kapacit, které zdvojnásobili. Odborníci odhadují, že další testy by mohly přijít 15. dubna, kdy bude KLDR slavit. 110. výročí narození bývalého vůdce země Kim Ir-sena.

Domů
Sdílet
Diskuse