Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Braun.
29. dubna 2022 13:30
Čas čtení 4:13
Sponzorovaný obsah

Vousy jako z barber shopu zvládneš i doma. Poradíme, jak na cool styling

Vousy jako z barber shopu zvládneš i doma. Poradíme, jak na cool styling
Zdroj: Unsplash/Supply
MÓDA HOLENÍ ÚPRAVA VOUSŮ
Uložit Uložené

Tvoje vousy můžou vypadat jako po návštěvě barber shopu. Styling zvládneš hravě se strojky a zastřihovači Braun.

Vousy jsou jedním z nejdůležitějších prvků vytvářejících image muže. Stejně jako vlasy vyžadují pravidelnou péči a pozornost. Protože ačkoliv na první pohled ležérně neupravené vousy vypadají sexy, hranice mezi několikadenním strništěm a zarostlým Gandalfem je tenká. Ve spolupráci se značkou Braun, která patří mezi přední výrobce holicích strojků a zastřihovačů, jsme připravili několik rad, jak na správný styling vousů, ať už preferuješ strniště, bradku, nebo třeba knír.

Podtrhni svou image

Než se pustíš do práce, ujasni si, jak přesně mají tvé vousy vypadat. Klidně si najdi fotku jako vzor a dej si ji při holení před sebe. Vezmi v úvahu, že styling, který se ti líbí na někom jiném, nemusí lichotit konturám tvého obličeje. Například jestli máš kulatý obličej, bude ti slušet bradka nebo strniště, ale nehodí se pro tebe knír. Ten naopak vypadá dobře na mužích s oválným a hranatým tvarem obličeje. Pro konkrétní styling by ses měl rozhodovat ve chvíli, kdy máš na tváři alespoň dvoutýdenní strniště.

Úprava vousů by měla podtrhovat tvou celkovou image, to znamená ladit k tvému stylu oblékání, účesu atd. Pokud toužíš po plnovousu nebo jiné výrazné úpravě, je dobré zvážit, jestli se o vousy zvládneš patřičně starat. Delší vousy vyžadují více péče, která zabere poměrně velké množství času. Pokud jim nebudeš věnovat dostatečnou pozornost, budou vypadat zanedbaně

braun, holení
Zdroj: Braun

Dosažení dokonalého stylingu bude vyžadovat trochu trpělivosti. Většině mužů rostou vousy čtyři až šest týdnů, během kterých tě bude sužovat svědění. Špatnou zprávou je, že to zkrátka musíš vydržet, protože svědění a někdy i lehké podráždění pokožky jsou cenou za dokonalý styling. Dobrou zprávou je, že v tom nejsi sám, protože tenhle problém trápí téměř všechny muže a dá se zmírnit pečujícími přípravky proti podráždění nebo hydratačními krémy. Velký vliv má také kvalita holicího strojku a zastřihovače. 

Strojek, nebo zastřihovač?

Obecná rada zní, že by vousy neměly zasahovat na krk a pokud zvolíš knír, rozhodně by neměl přesahovat až na horní ret. Pro ty, co si nejsou při úpravě vousů jistí vlastní šikovností, existují šablony. Jedná se o zahnutý hřebínek, který přiložíš na tvář směrem od ucha k bradě a uděláš podle něj žiletkou či strojkem rovnou konturu. Se strojky a zastřihovači Braun to ale určitě zvládneš i bez šablony.

Jaký je rozdíl mezi strojkem a zastřihovačem?

  • Holicí strojek odstraňuje vousy celé až k povrchu kůže.
  • Zastřihovač pouze upravuje jejich délku.

Zastřihovač na tvář a tělo Braun Series X Styling kombinuje funkce obou přístrojů. Byl navržen tak, aby zvládl zastřihování i holení vousů a chloupků. Disponuje hlavicí 4-D Blade, která vydrží při dvou kompletních holeních týdně ostrá až půl roku. Tvoří ji čtyři aktivní zastřihovací prvky se dvěma holicími zónami ve středu a dvěma bočními zastřihovači, což umožňuje rychlé a hladké oholení. Perfektní zastřižení zajistí oboustranný hřeben. Díky výkyvné hlavici perfektně oholíš i hůře dostupné části obličeje. Braun Series X Styling můžeš použít i na holení podpaží nebo intimních partií a je vodotěsný. Příznivá je i cena, modely pořídíš od 1 499 Kč do 1 699 Kč. 

koupit braun series x styling
braun, zastřihovač, holení
Zdroj: Braun

Pokud jsi příznivcem klasiky a volíš raději holicí strojky, bude ti vyhovovat Braun Series 5. Ocení ho hlavně všichni, kdo s úpravou vousů teprve začínají. Holení je pohodlné a snadné díky ergonomické rukojeti a několika nástavcům, které jsou součástí balení. Snadno rozšíříš funkce strojku o úpravu chloupků nebo třeba čištění obličejové pokožky. Koupíš ho už od 1 999 Kč. Pro náročnější a zkušenější pečovatele o vousy je ideální Braun Series 6 za cenu od 3 999 Kč nebo Braun Series 7, který disponuje nejnovějšími technologiemi a pyšní se funkčním designem i skvělým výkonem. Cena je vyšší – 4 999 Kč, ale nároční zákazníci si ho zamilují.

Jak vytvořit oblíbené stylingy i doma?

Většina mužů při volbě stylingu vousů volí osvědčenou klasiku, tedy strniště, bradku, případně knírek. Tyhle looky patří mezi nejlíbivější a péče o ně není tak náročná, jako třeba u plnovousu. Zároveň si je zvládne každý vytvořit doma pomocí vhodného strojku nebo zastřihovače. 

Strniště

Strniště patří mezi styling, který sluší v podstatě každému a je poměrně snadný na úpravu. Při správné péči vypadá upraveně, a zároveň přirozeně. V první řadě musíš zvolit délku strniště a podle toho nastavit zastřihovač. Pokud si nejsi jistý, jak dlouhé vousy chceš, začni na třech milimetrech a postupně vousy zkracuj. Nasaď na zastřihovač hřeben a pohybuj jím proti směru růstu vousů. Podstatou strniště je sjednocená délka, takže dej pozor, ať nevynecháš žádné místo.

Až budou mít tvé vousy stejnou délku, vytvoř okraje tak, aby linie vousů procházela kolem čelisti a následně dočisti oblast krku. Pro docílení dokonalého kontrastu mezi strništěm a oholenou částí můžeš použít na začištění žiletku. Strniště je potřeba zastřihovat přibližně jednou za tři dny a mazat krémem na citlivou pokožku proti podráždění.

vousy, strniště
Zdroj: Unsplash/Clem Onojeghuo

Knír

Knír, styling gentlemanů, vyžaduje k úpravě delší vousy, aby se s nimi dalo dobře pracovat. Nejprve upravuj vousy kolem oblasti nad horním rtem, pak až samotný knír. Pomocí zastřihovače s nasazeným hřebenem zkrať vousy po celém obličeji na sjednocennou délku, nejlépe 10 mm.

Knír by měl být dlouhý 1 až 2 cm, nikdy by však neměl zasahovat přes horní ret. Zastřihovačem upravíš jeho tvar podle vlastních preferencí. Nejlepší je začít na stranách a postupovat rovnoměrně směrem ke středu, aby byl knír z každé strany stejný. Pro docílení dokonalého vzhledu tváře je nutné průběžně odstraňovat nově narostlé vousy a pokožku po úpravě hydratovat. Jestli toužíš po krouceném kníru ve stylu Hercula Poirota, použij pro dostylování gel nebo balzám.

knír
Zdroj: Unsplash/Parker Coffman

Bradka

Bradka působí mužně, ale někteří pánové si na ni bez pomoci barbera netroufají. Základem je srovnat zastřihovačem s připojeným hřebenem vousy na stejnou délku. Poté hřeben odpoj a vytvoř přesný tvar bradky. Při vytváření okrajů dej pozor, tahle úprava vyžaduje pečlivost a trpělivost. Uprav délku vousů přímo na bradce tak, aby odpovídala tvým představám. Poté je potřeba „dočistit“ zbytek obličeje, aby linie kolem bradky byly ostré. Pomoci si můžeš žiletkou, která oholí pokožku do hladka. Bradku je potřeba pravidelně zastřihovat a pokožku kolem udržovat hladkou. Pokud se rozhodneš pro delší bradku, nezapomeň také na pravidelnou hygienu pomocí šamponu a kondicionéru na vousy.

bradka
Zdroj: Unsplash/Erik Mclean

Při volbě stylingu ber v úvahu nejen to, jak se k tobě bude hodit, ale i tvé možnosti v oblasti péče. Pokud nejsi zrovna milovník holení a zastřihování, vytvoř si na tváři například strniště, u kterého nemusíš vykreslovat kontury přesného tvaru vousů, jako třeba u bradky. Ať už zvolíš jakoukoliv úpravu, s produkty Braun bude vytváření perfektní image hračka.

nakupuj braun
Domů
Sdílet
Diskuse