Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2022 15:39
Čas čtení 1:12
Adam Novosad TASR

Rusko zakázalo vstup do země britskému premiérovi Borisi Johnsonovi. Minulý týden navštívil Zelenského

Rusko zakázalo vstup do země britskému premiérovi Borisi Johnsonovi. Minulý týden navštívil Zelenského
Zdroj: TASR/AP
NEWS BORIS JOHNSON VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vláda Borise Johnsona podle Kremlu podniká vůči Rusku nepřátelské kroky.

Britský premiér Boris Johnson nebude moci vstoupit na území Ruské federace. Rusko zakázalo Johnsonovi vstup do země v reakci na kroky, které podle něj britská vláda činí s cílem dosáhnout „mezinárodní izolace Ruska“.

Společně s premiérem Johnsonem se do Ruska nedostane ani šéfka diplomacie Liz Truss, ministr obrany Ben Wallace a dalších deset britských představitelů. Kreml avizoval, že tento seznam zatím není kompletní a v následujících týdnech se bude rozšiřovat.

 

„Tento krok byl podniknut v reakci na bezuzdnou informační a politickou kampaň, jejímž cílem je mezinárodní izolace Ruska (...) a skřípnutí ruské ekonomiky,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničních věcí. Nedávno Kreml zakázal vstup do země i americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Rusku se nelíbí, že Londýn podniká vůči Moskvě „bezprecedentní nepřátelské kroky“. Za tyto kroky označuje sankce vůči předním představitelům Kremlu a ruskému státnímu aparátu, ale v poslední době zejména dodávky smrtících zbraní Kyjivu.

Boris Johnson
Zdroj: TASR/AP

Na seznamu figurují také britský vicepremiér Dominic Raab, ministr dopravy Grant Shapps, ministryně Priti Patel, ministr financí Rishi Sunak, ministr obchodu Kwasi Kwarteng, ministryně kultury Nadine Dorries, státní tajemník resortu obrany James Heappey, skotská premiérka Nicola Stur poslankyně a bývalá předsedkyně vlády Theresa May.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Velká Británie začátkem dubna oznámila novou sérii vojenské podpory, kterou pošle na Ukrajinu. Ukrajinské armádě tentokrát posílá více než 800 protitankových střel NLAW a dodatečnou zásobu protitankových střel Javelin.

V této fázi se hodnota vojenské podpory vyšplhá na 100 milionů liber, přičemž za poslední měsíce Londýn poslal Ukrajincům vojenské vybavení za 350 milionů a humanitární pomoc již za více než 400 milionů liber.


Johnson po vypuknutí války na Ukrajině zaujal nekompromisní postoj vůči Rusku, přičemž ve spolupráci se západními spojenci aktivně prosazuje zvyšování sankčního tlaku na Kreml a poskytování vojenské pomoci Ukrajině. Minulý týden absolvoval i návštěvu Kyjiva, kde se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a společně se procházeli ulicemi ukrajinského hlavního města.

Domů
Sdílet
Diskuse