Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2022 16:19
Čas čtení 1:02
Tímea Krauszová

Papež během slavnostního Urbi et Orbi nepřímo kritizoval Rusko za krutou a nesmyslnou válku. Promluvil i k Ukrajincům

Papež během slavnostního Urbi et Orbi nepřímo kritizoval Rusko za krutou a nesmyslnou válku. Promluvil i k Ukrajincům
Zdroj: TASR/AP
NEWS PAPEŽ FRANTIŠEK VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Papež vyzývá k míru.

Papež František ve svém nedělním kázání nazval letošní Velikonoce za válečné dny. Nejvyšší představitel katolické církve promluvil k přibližně 50 tisícům lidí shromážděným na římském Náměstí sv. Petra. Vyzval světové lídry, aby vyslechli prosby lidí o mír na Ukrajině. Informují o tom NPR a NY Times.

Modlil se za mír

Papež řekl, že Ukrajina je „těžce zkoušena násilím a ničením v kruté a nesmyslné válce, do které byla zatažena“. Nepřímo tím kritizoval Rusko, které v únoru Ukrajinu napadlo. „Každá válka s sebou přináší následky, které se dotýkají celého lidstva – od oplakávání mrtvých až po uprchlické drama a hospodářskou a potravinovou krizi, jejíž příznaky jsou již vidět,“ dodal svatý otec.

pápež František
Zdroj: TASR/AP

Mír je podle jeho slov prvořadou zodpovědností všech. Nemluvil přitom jen o Ukrajině, ale věnoval se také Blízkému východu, Afghánistánu, Myanmaru či státům v oblasti afrického Sahelu.

Odkaz v ukrajinštině

Během sobotní vigílie, které se zúčastnili tři ukrajinští poslanci a starosta okupovaného města Melitopol, papež vyzval k velikonočnímu složení zbraní. Jeho výzvu však Rusko zjevně neslyšelo, protože raketové útoky na Kyjev pokračovaly o víkendu, a v neděli Rusko oznámilo, že zlikviduje zbývající odpor v Mariupolu.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Na konci promluvil i přímo k ukrajinským občanům, kteří spolu seděli v přední řadě. Řekl jim, že se za ně modlí. „Modlíme se za všechno utrpení. Můžeme vám dát jen naši společnost, naši modlitbu. Největší věc, kterou můžete přijmout: Ježíš vstal z mrtvých,“ řekl jim, přičemž křesťanskou zprávu řekl ukrajinsky.

Samotnou mši papež František nevedl, protože podle Voice of America News má zanícený kloub. Nezúčastnil se tak ani svíčkového pochodu, místo něj vedl mši kardinál Giovanni Battista Re.

Domů
Sdílet
Diskuse