Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2022 12:04
Čas čtení 1:07
Vojtěch Vanda

Mladíci v Praze pod vlivem drog provedli šest žhářských útoků za 12 hodin. Způsobili škodu za 800 tisíc korun

Mladíci v Praze pod vlivem drog provedli šest žhářských útoků za 12 hodin. Způsobili škodu za 800 tisíc korun
Zdroj: Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI POLICIE ČR PRAHA
Uložit Uložené

Čtyři mladíci po požití drog provedli z neděle na pondělí sérii žhářských útoků pomocí pyrotechniky. Zapaloval ji ale pouze nejstarší z nich, kterému teď hrozí tři roky vězení.

Pražské kriminálce se povedlo rychle zatčení žhářů, kteří za dvanáct hodin provedli sérii šesti žhářských útoků. Zadrželi skupinu čtyři mladíků mezi 17 a 23 lety, kteří pomocí pyrotechniky podpálili i památkově chráněnou budovu na Žižkov. Ukázalo se, že požáry zakládal nejstarší z nich, který způsobil škody za 800 tisíc korun a nyní mu hrozí až tři roky za mřížemi.

Doporučeno
79letou seniorku z Příbramska se podařilo najít, je v pořádku (Aktualizováno) 79letou seniorku z Příbramska se podařilo najít, je v pořádku (Aktualizováno) 17. dubna 2022 10:11

Žhářské útoky se odehrály v rozmezí 12 hodin během noci z neděle na pondělí. Všechny byly provedeny na Žižkově. „Z neděle na pondělí skupinka čtyř mladíků úmyslně zapálila kontejnerová stání, okrasné stromy, skladové prostory nábytkové firmy a nakonec i památkově chráněnou budovu na Žižkově,“ uvedla k případu mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Jejich jednání bylo velmi nebezpečné. „Jen díky včasným zásahům nedošlo k rozšíření požárů. Škoda, kterou žháři způsobili, dosahuje částky až osm set tisíc korun,“ pokračovala Siřišťová. Tehdy zjistili, že za útoky stáli čtyři mladíci, které policisté identifikovali z kamerových záznamů. Operativním šetřením zjistili přibližnou lokalitu, kde by se mohli nacházet a za sedm hodin od poledního útoku je všechny zadrželi.

policie žižkov žháři
Zdroj: Policie ČR

Vyšetřovatelé taktéž zjistili, že k založení některých útoků byla použita zakázaná pyrotechnika. Kromě intenzity útoků byl proto i toto důvod, proč se zatčení neobešlo bez donucovacích prostředků. Po jejich zajištění se dozvěděli, že skupina mladých mužů ve věku od 17 do 23 let se seznámila přes sociální sítě a po požití alkoholu a drog se vydali na výlet po Žižkově.

Ukázalo se, že požáry zakládal nakonec pouze nejstarší z nich, který si i z místa činu pořizoval fotografie. „Komisař služby kriminální policie sdělil podezřelému obvinění pro trestné činy poškození cizí věci a výtržnictví. Obviněnému, který je z rozhodnutí státního zástupce stíhán na svobodě tak hrozí až tříletý pobyt za mřížemi,“ dodala Siřišťová.

policie žižkov žháři
Zdroj: Policie ČR
žhář praha žižkov
Zdroj: Policie ČR
Domů
Sdílet
Diskuse