Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2022 v 17:04
Čas čtení 0:45
Ilona Hobzová

Finský parlament schválil vstup do NATO, pro byla drtivá většina zákonodárců

Finský parlament schválil vstup do NATO, pro byla drtivá většina zákonodárců
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
NEWS FINSKO NATO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pro vstup do Severoatlantické aliance hlasovalo 188 přítomných, proti bylo 8.

Finský parlament v úterý drtivou většinou schválil návrh ucházet se o členství v NATO. Pro bylo 188 zákonodárců, proti osm. Schválení parlamentem nastalo jen dva dny poté, co žádost o vstup do aliance potvrdil i finský prezident Sauli Niinistö.

Doporučeno
Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít 16. května 2022 v 11:30

188 hlasů pro, 8 proti

„Finsko oficiálně požádá o členství v NATO. Země je součástí stabilního, silného a zodpovědného severského regionu. Získáváme jistotu a také ji sdílíme. Je dobré mít na paměti, že bezpečnost není hra s nulovým součtem,“ uvedl prezident země Sauli Niinistö. Jeho slova v úterý potvrdil i finský parlament, který návrh ucházet se o členství v alianci schválil a zároveň požádal, aby průběžně dostával informace o průběhu vyřizování žádosti o členství. 

Na další krok Finska ke vstupu do aliance reagoval například německý kancléř Olaf Scholz. Jde podle něj o historický krok a Německo rozhodnutí Finska, ale i Švédska vítá. „S nimi získáváme dva cenné partnery, kteří posílí alianci. Zavázali jsme se k tomu, že proces vstupu bude rychlý,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse