Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2022 13:45
Čas čtení 1:04
Radim Šlechta

Meteorologové rozšířili výstrahu před bouřkami a krupobitím. Platí pro 10 krajů

Meteorologové rozšířili výstrahu před bouřkami a krupobitím. Platí pro 10 krajů
Zdroj: TASR/Roman Hanc
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Meteorologové rozšířili svou vyhlášku.

Český hydrometeorologický ústav zvýšil stupeň nebezpečí výstrahy před bouřkami, která platí do sobotního dopoledne. Na většině území Česka teď platí vysoký stupeň nebezpečí výskytu bouřek a silného krupobití. ČHMÚ na to upozornil na svých stránkách.

Vysoký stupeň nebezpečí bouřek s krupobitím momentálně platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraj, část Pardubického kraje a Vysočiny. Zbytku Česka se nadále týká nízký stupeň nebezpečí.

„V přehřátém instabilním vzduchu se začnou v odpoledních hodinách vytvářet silné bouřky provázené nárazy větru kolem 70 km//h, kroupami a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm,“ píší meteorologové na Twitteru.

V pátek a v sobotu očekávají přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů a rozvodněním malých toků. Očekávají zatopení podchodů, podjezdů, sklepů nebo podemletí komunikací. Vítr zároveň může utrhnout větve a vyvracet stromy. Nebezpečné budou také očekávané kroupy a blesky.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ varují meteorologové

Lidem radí, aby zabezpečili okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Nedoporučují vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Řidiči by pak měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Domů
Sdílet
Diskuse