Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2022 19:54
Čas čtení 0:57
Adéla Ježková

O víkendu proběhne festival Open House Praha, navštívit můžeš běžně nepřístupná místa

O víkendu proběhne festival Open House Praha, navštívit můžeš běžně nepřístupná místa
Zdroj: Wikimedia Commons/Tamorlan/volně k užití
KULTURA ARCHITEKTURA PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

O víkendu bude možné v rámci osmého ročníku festivalu Open House Praha navštívit 101 běžně nepřístupných míst.

Festival Open House Praha je podle organizátorů „svátkem městské architektury“. Akce sice probíhá už od 16. května, o víkendu 21. a 22. se ale zpřístupní veřejnosti zdarma 101 budov a prostorů na celém území hlavního města. Není třeba se nikde předem registrovat.

Navštívit tak můžeš například Desfourský palác v městské části Praha 1. V dnes už prázdné budově na rohu ulice Na Florenci se skrývají výtvarně i řemeslně velmi cenné interiéry – například luxusní mramorové schodiště. V seznamu je také Winternitzova vila, přičemž speciálně v rámci festivalu máš jedinečnou příležitost podívat se do místností, které nejsou běžně přístupné. 

Podívat se můžeš také do vodárenské věže na Letné, Novoměstské sokolovny či centrální kotelny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Na výběr máš ze 101 objektů, mezi nimiž jsou historické paláce, moderní kancelářské budovy a interiéry, včetně technických památek. Kompletní seznam otevřených budov najdeš na webu festivalu. 

Majitelky a majitelé budov se do festivalu zapojili dobrovolně, tudíž také sami rozhodují, zda objekt zpřístupní na jeden nebo dva dny. Většina domů je otevřena od 10 do 18 hodin a prohlídky probíhají průběžně po celý den. Dostupnost jednotlivých objektů si ale raději zkontroluj předem. 

Domů
Sdílet
Diskuse