Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 12:28
Čas čtení 0:30
Jakub Paulík TASR

Ruský vojak dostal na Ukrajine doživotný trest. Zastrelil 62-ročného civilistu

NEWS
Uložit Uložené

Ide o prelomový prípad.

21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin je odsúdený na doživotie. V pondelok o jeho osude rozhodol ukrajinský súd. Muž bol obžalovaný z vojnových zločinov a zo zabitia neozbrojeného 62-ročného civilistu. 

Seržant Šišimarin je vôbec prvým ruským vojakom, ktorý sa od začiatku invázie 24. februára postavil pred súd na Ukrajine pre vojnové zločiny. Šišimarin požiadal na súde vdovu po zabitom civilistovi o odpustenie a svoju vinu priznal.

Podľa obžaloby odsúdený muž na rozkaz zastrelil 62-ročného Ukrajinca s telefónom v ruke, aby nemohol ukrajinským vojakom povedať o pozícii ruských jednotiek. Nie je však isté, prečo civilista používal telefón, a nevedno, či plánoval ruských vojakov nahlásiť. 

Ukrajinské úrady aktuálne vyšetrujú približne 600 ľudí zo spáchania vyše 10 000 vojnových zločinov. Ďalšie články o vojne na Ukrajine si prečítaš v tomto vlákne.

Domů
Sdílet
Diskuse