Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Swappie.
9. června 2022 16:00
Čas čtení 3:52
Sponzorovaný obsah

5 jednoduchých kroků, jak prodloužit životnost telefonu: Nesprávným zacházením zkracuješ výdrž baterie a riskuješ poškození

5 jednoduchých kroků, jak prodloužit životnost telefonu: Nesprávným zacházením zkracuješ výdrž baterie a riskuješ poškození
Zdroj: Unsplash/Jenny Ueberberg
TECH IPHONE SMARTPHONE
Uložit Uložené

Chceš, aby ti telefon ještě chvíli sloužil? Musíš ho aktualizovat, ale i správně nabíjet.

Život bez smartphonu si dnes většina lidí neumí představit. Používáme ho na denní bázi a několik hodin denně ho vytěžujeme prací i scrollováním na sociálních sítích. Pokud nepatříš mezi technologické nadšence, kteří si pravidelně pořizují nejnovější modely, potěší tě, že svému mobilu můžeš prodloužit životnost. Společně s prodejcem repasovaných telefonů Swappie jsme pro tebe připravili několik tipů, jak s telefonem zacházet, aby dlouho vydržel.

Pokud i přes snahy prodloužit životnost tvého mobilu přišel čas pořídit nový, vyzkoušej dostupnější alternativu. Začni tím, že si vybereš kvalitní telefon, jako je iPhone. Díky Swappie si můžeš koupit repasovaný iPhone levněji a pořídit si tak kvalitní mobil za super cenu. Pokud pak budeš dodržovat níže uvedené rady, bude ti sloužit bez problémů několik let.

Více o swappie

1. Pořiď si kvalitní ochranu displeje

To, že by sis měl pořídit ochranu displeje, pro tebe asi není žádná novinka. Někteří majitelé telefonů se ale pokouší nahradit odolné sklo plastovou fólií, která displej chrání pouze před poškrábáním. Znáš ten pocit, když ti vypadne telefon z ruky, displejem přímo na asfalt, a ty trneš strachy, že se ti „udělá pavouk“? Fólie tomu nedokáže zabránit, ale tvrzené sklo ano. Je to sice dražší varianta, ale v porovnání s částkou, kterou stojí oprava displeje (v řádech tisíců korun), se ti to rozhodně vyplatí. 

iphone, smartphone
Zdroj: Unsplash/Mael BALLAND

2. Vyber vhodné pouzdro

Ruku na srdce. Vybíráš si kryt na telefon podle vzhledu, nebo se díváš i na jeho funkčnost? Spousta lidí totiž zvolí jednoduše kryt, který bude na mobilu vypadat nejlépe. Pouzdro má však plnit především ochrannou funkci. Kryt by měl přesahovat rohy displeje, aby je v případě pádu ochránil před poškozením. Zároveň musí vystupovat nad fotoaparát, aby nedošlo k jeho poškrábání. Pokud nemáš tvrzené sklo, pořiď si pouzdro s krytím obrazovky. Na Swappie si můžeš dokoupit kryt rovnou k vybranému iPhonu.

Za některých okolností je však lepší pouzdro z telefonu sundávat. Například když fotíš nebo natáčíš mobilem pod vodou, pouzdro bude držet v telefonu vlhkost. Stejně tak nenechávej mobil v pouzdru při vysokých teplotách, protože mohou způsobovat přehřívání telefonu. Můžeš ho sundat i při nabíjení, pokud máš pocit, že se tvůj mobil hodně zahřívá.

iphone, smartphone, telefon, mobil
Zdroj: Unsplash/Daniel Romero

3. Dopřej telefonu očistu

Tak, jako minimalismus přináší harmonii a řád do životů lidí, může je přinést i do tvého telefonu. Jednou za čas uvolni paměť a vymaž všechny aplikace a soubory, které nepoužíváš. Potřebné věci si můžeš uložit na cloud, aby nezabíraly místo přímo v telefonu a zbytečně ho tím nezpomalovaly.

Zároveň vypínej všechno, co v danou chvíli nepoužíváš, včetně Bluetooth a připojení k Wifi. Většina smartphonů má režim úspory baterie, který ti nejen zajistí větší výdrž telefonu, ale také zakáže nepotřebné procesy na pozadí

iphone, smartphone, mobil
Zdroj: Unsplash/Sara Kurfeß

4. Aktualizuj – i když se ti nechce

Základní pravidlo zní – aktualizovat, aktualizovat, aktualizovat. Ačkoliv je to pro většinu z nás otravná záležitost, aktualizace mají své opodstatnění. Pomáhají odstranit případné chyby v softwaru a chrání ho před viry. Díky aktualizacím se optimalizují funkce, které mohou mít na prodloužení provozní doby telefonu výrazný vliv. Takže je neodkládej a dopřej svému mobilu malý restart.

iphone, smartphone, mobil
Zdroj: Unsplash/Jeremy Bezanger

5. Pečuj o životnost baterie

Baterie patří k součástkám telefonu, u kterých dochází k opotřebení nejdříve, často v důsledku nesprávného nabíjení. Možná jsi někdy zaslechl, že baterie se smí nabíjet až ve chvíli, kdy je úplně vybitá, nebo že se telefon dobíjí až do 100 procent. To ale u současně používaných baterií neplatí. Například iPhone je pro prodloužení výdrže baterie ideální udržovat nabitý v rozmezí 20 až 80 %. Pokud si navíc u iPhonu v nastavení zapneš funkci „Optimalizované nabíjení baterie“, iPhone se naučí nabíjet tak, aby minimalizoval dobu, po kterou je na nabíječce plně nabitý. 

Baterii v telefonu ovlivňuje také teplota. Nesvědčí jí velká horka ani zimy. Ne nadarmo mají iPhony zabudovanou funkci, která upozorní na přehřátí telefonu, když ho necháš na přímém slunci. Pokud jsi někdy vlastnil starší model, možná si také vzpomeneš, že se při extrémně nízkých teplotách rychle vybíjel. Ideální je udržovat telefon v teplotě mezi 15 až 30 stupni Celsia. V chladnějším počasí se snaž mobil zahřát v kapse nebo tašce, případně u sebe nos powerbanku, abys mohl baterii dobít (pozor ale, mobil bys neměl nabíjet, když je studený). Nikdy ho nenechávej na přímém slunci, zvlášť ne v teplotách nad 30 stupňů Celsia.

iphone, smartphone, mobil, nabíjení
Zdroj: Pixabay/mhoppsy

Mobil dosloužil? Kup levnější, ale se zárukou

Pokud právě potřebuješ pořídit nový mobil, poradíme ti, jak ušetřit a zároveň předejít potížím spojeným s kupováním použitých telefonů. Mnoho lidí vzhledem k ceně nových smartphonů hledá inzeráty s používanými modely. Telefony vystavené na inzertních webech jsou sice levnější, ale nikdy nevíš, jak s nimi předchozí majitel zacházel. Mohou tak mít například nízkou kapacitu baterie, takže se ti mobil bude velmi rychle vybíjet a zpětně už ho nevyreklamuješ.

Na Swappie pořídíš repasované iPhony za nižší cenu, které jsou před prodejem kontrolovány v 52 krocích. Pokud je nutná oprava, provádí ji zkušení odborníci v jednom z operačních středisek v Helsinkách nebo Tallinnu. Jsou plně funkční a máš na ně jeden rok záruku. Nemusíš se tak bát, že bys pořídil iPhone s poškozenou nebo nadměrně opotřebovanou baterií. Swappie nabízí iPhony ve třech kategoriích: Výborný, Velmi dobrý a Uspokojivý. Všechny telefony fungují jako nové a kategorie se týkají pouze vzhledu telefonů, nikoli jejich výkonu. Vždy je také nainstalována nejnovější verze iOS. Součástí balení je nabíječka a sponka na vysunutí SIM karty. Swappie funguje jako každý jiný e-shop. Najdeš si model, který chceš koupit, objednáš a do tří dnů je u tebe doma. Kdyby ti vybraný model nevyhovoval, můžeš ho do 14 dnů vrátit.

nakupuj na swappie
swappie, iphone
Zdroj: Swappie

Obecně doporučujeme nešetřit na telefonu a kvalitních ochranných prvcích, ale nakupovat chytře a snažit se mobilu dopřát co nejdelší životnost. Ačkoliv trend dnešní doby někdy směřuje k pořizování nového mobilu po dvou letech používání, iPhone ti při dobrém zacházení vydrží mnohem déle. Začni nákupem u spolehlivého prodejce, jako je Swappie, a při dodržování výše zmíněných rad nebudeš muset do nového mobilu nějaký čas investovat ani korunu.

Domů
Sdílet
Diskuse