Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. května 2022 8:21
Čas čtení 1:04
Ilona Hobzová

Billie Eilish: Život s Tourettovým syndromem je vyčerpávající, smích lidí mě uráží

Billie Eilish: Život s Tourettovým syndromem je vyčerpávající, smích lidí mě uráží
Zdroj: Getty Images/Taylor Hill
NEWS BILLIE EILISH ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zpěvačka to řekla v pořadu Davida Lettermana.

Podle Billie Eilish je život s Tourettovým syndromem velmi vyčerpávající. Zpěvačka to uvedla v pořadu Davida Lettermana My Next Guest Needs No Introduction na Netflixu, kde promluvila o svých zkušenostech s tímto neuropsychiatrickým onemocněním. 

Doporučeno
Billie Eilish přerušila koncert, fanynka nemohla dýchat Billie Eilish přerušila koncert, fanynka nemohla dýchat 16. února 2022 17:55

Eilish: Lidé reagují smíchem, to mě uráží

Že jí byl kromě depresí a záchvatů úzkosti diagnostikován i Tourettův syndrom, zpěvačka prozradila už v rozhovoru pro portál Rolling Stone v srpnu 2019. Vysvětlila, že zažívá například mírné vypoulení očí nebo trhání hlavy na jednu stranu. Nyní o nemoci promluvila detailněji v nové řadě talk show Davida Lettermana. 

„Když mě budete natáčet delší dobu, tak uvidíte spoustu tiků,“ řekla dvacetiletá zpěvačka moderátorovi s tím, že během pěveckých vystoupení tiky nezažívá. Uvedla, že některé specifické tiky se u ní časem vytratily, jiné se ale vyskytují pravidelně. „Je to něco, čeho si během běžného mluvení nevšimnete, pro mě je to ale velmi vyčerpávající,“ dodala. 

Zmínila také to, jak lidé na tiky reagují. Většinou se podle ní smějí, protože se domnívají, že se snaží být vtipná. „Vždycky mě to neuvěřitelně urazí,“ uvedla. 

Touretteův syndrom se vyznačuje jednoduchými nebo komplexními motorickými a hlasovými tiky. Svalové záškuby se objevují především v oblasti hlavy a horních končetin. Vedou mimo jiné k projevům, jako je mrkání, otevírání úst, rychlé otáčení hlavy a pohyby směrem od těla. Kromě toho se může objevit také popotahování, pokašlávání, vyrážení jednotlivých samohlásek nebo nemístných slov, opakování slov nebo celých vět.

Uvedené chronické tiky se jmenují po francouzském neurologu Gillesi de la Tourettovi, který v roce 1895 popsal několik pacientů s těmito příznaky. Prvním, kdo je popsal, byl však ve skutečnosti Jean Marc Gaspard Itard, a to přibližně o 60 let dříve.
Domů
Sdílet
Diskuse