Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2022 18:15
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Důchody se od září zvýší v průměru o 699 korun, rozhodla vláda

Důchody se od září zvýší v průměru o 699 korun, rozhodla vláda
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS PETR FIALA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vysoká inflace donutila vládu zvýšit důchody, a to ty starobní, invalidní i pozůstalostní. Od září tohoto roku by se měly v průměru zvýšit o 699 korun.

Inflace roste a spolu s ní i spotřebitelské ceny. Vláda se proto letos již podruhé rozhodla pro mimořádnou valorizaci důchodů. Lidé pobírající starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchody si tak od září tohoto roku v průměru polepší o 699 korun, oznámil na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Doporučeno
Kandidáti na prezidenta 2023: Kdo potvrdil kandidaturu a o kom se mluví? (Aktualizováno) Kandidáti na prezidenta 2023: Kdo potvrdil kandidaturu a o kom se mluví? (Aktualizováno) 25. května 2022 17:00

Mimořádná valorizace se podle zákona o důchodovém pojištění může konat každý pátý měsíc po měsíci, ve kterém zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. S rychle rostoucí inflací pak vláda v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) rozhodla, že od září tohoto roku lidem pobírajícím důchody opět přidá.

Důchody se tak letos budou zvedat již potřetí. První úpravy se konaly hned v lednu při běžné valorizaci a starobní penze se v průměru navýšila o 502 korun. Další valorizace přijde od června, kdy průměrný starobní důchod poroste o 1 017 korun. Potřetí se důchody navýší od září tohoto roku a lidé pobírající starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchody si v průměru polepší o 699 korun.


Zářijová mimořádná valorizace vyjde stát na přibližně 7,8 miliardy korun, červnové přidání na 21 miliard korun a to lednové na 28 miliard. Celkem tak letos do penzí poputuje o téměř 57 miliard korun více než v roce 2021. 

Domů
Sdílet
Diskuse