Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2022 18:56
Čas čtení 2:11
Ilona Hobzová

Kdo je Tomáš Zima? Lékař a bývalý rektor dostal za svá vyjádření o covidu Bludný balvan

Kdo je Tomáš Zima? Lékař a bývalý rektor dostal za svá vyjádření o covidu Bludný balvan
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
NEWS PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023
Uložit Uložené

Přinášíme krátký profil nového uchazeče o post hlavy státu.

Ve čtvrtek ohlásil kandidaturu na prezidenta České republiky Tomáš Zima. Lékař, někdejší rektor Univerzity Karlovy a děkan 1. lékařské fakulty UK je ve svém oboru respektovaným odborníkem. Kontroverze ale budí jeho členství v komunistické straně nebo vyjádření ke koronaviru, za které se od mnohých dočkal kritiky a obvinění, že šíří dezinformace.

Respektovaný odborník

Tomáš Zima se narodil 2. července 1966 v Praze. Po gymnáziu se rozhodl pro studium medicíny na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, kterou úspěšně absolvoval v roce 1990. Ještě v průběhu studia začal působit na Ústavu lékařské chemie a biochemie na 1. lékařské fakultě. Začínal tam jako asistent, později jako odborný asistent, docent a zástupce přednosty ústavu pro výuku. V roce 1996 se stal docentem pro obor lékařské chemie a biochemie, o pět let později dosáhl v tomto oboru profesorského titulu.

Od roku 1999 působí jako přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice, kde několik let pracoval i jako sekundární lékař a lékař specialista. S 1. lékařskou fakultou byl spjat v letech 2005–2012 coby její děkan, následně ještě dva roky jako proděkan. 

Doporučeno
Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? 2. června 2023 10:49

Je autorem několika stovek článků v odborných časopisech a také knih a kapitol v knihách. Pro rok 2022 měl jeho Hirschův index (číslo udávající počet článků s počtem citací větším nebo stejným, jako je počet těchto článků, pozn. red.) hodnotu 35, což značí jeho respektované postavení v odborné komunitě.

V letech 2014 až 2022 zastával funkci rektora Univerzity Karlovy.

Některé kontroverze

Členství v komunistické straně

Členem komunistické strany byl Tomáš Zima v letech 1983 až 1990. V roce 1989 byl předsedou Socialistického svazu mládeže. Sám Zima členství ve straně přiznává. Podle vlastních slov je ale poučen a od roku 1989 nebyl a není členem žádné politické strany. 

Aféra Home Credit

V době, kdy byl rektorem, uzavřela Univerzita Karlova smlouvu o partnerství s firmou Home Credit. Kvůli ní vyzvali Zimu k odstoupení z funkce někteří akademici, členové vědecké rady a formou petice také studenti, zaměstnanci a absolventi univerzity. „Sledujeme se znepokojením kroky rektora Tomáše Zimy v čele univerzity, z nichž partnerství se společností Home Credit, uzavřené za netransparentních a pro univerzitu značně problematických podmínek a následně rychle vypovězené pod tlakem akademické veřejnosti, je jen jednou z kapitol jednání rektora UK, kterým dle našeho názoru poškozuje dobré jméno a zájmy nejstarší a nejslavnější české univerzity,“ stálo například v otevřeném dopise akademickému senátu Univerzity Karlovy.

Zima smlouvu s Home Credit hájil, sama firma ji v reakci na kritiku veřejnosti vypověděla.

Koronavirus

Jsme pokusní králíci v rukou teoretických imunologů, matematiků a experimentátorů, kteří si tu modelují různé situace. A je tady deset milionů lidí - “pokusných” králíků. (Tomáš Zima)

Když v roce 2020 propukla koronavirová pandemie, Tomáš Zima vyzýval k rozvolnění protiepidemických opatření. Prosazoval názor, že nerizikoví spoluobčané by si na koronavirus měli vytvořit přirozenou imunitu, za což byl některými odborníky kritizován. Na začátku roku 2021 se sám covidem-19 nakazil a byl hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici, jeho stav byl vážný. 

Doporučeno
Karel Janeček se kvůli volbám znovu obrací na soud Karel Janeček se kvůli volbám znovu obrací na soud 24. dubna 2023 12:04

Od svých vyjádření se později distancovat odmítl. Od občanského sdružení Český klub skeptiků Sisyfos obdržel za své výroky ocenění Bludný balvan (konkrétně Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii). „Nejvíce se nám líbila slova jako ‚myšleno aktuálně‘, ‚většinou‘, ‚neutestovat se‘, ‚vypočítáno nestandardně‘, ‚celý průběh bude vypadat jinak, než je dnes prezentováno‘ a mnohé další,“ zdůvodnil Sisyfos ocenění pro Tomáše Zimu.

Domů
Sdílet
Diskuse