Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
29. května 2022 7:00
Čas čtení 10:00

Danuše Nerudová: Zasloužíme si mít civilního prezidenta, který se nezavírá na Hradě jako ve slonovinové věži (Rozhovor)

Kategorie:
Rozhovory
Uložit Uložené
Danuše Nerudová: Zasloužíme si mít civilního prezidenta, který se nezavírá na Hradě jako ve slonovinové věži (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

S bývalou rektorkou a ekonomkou Danuší Nerudovou o prezidentských volbách, ekonomické krizi v Česku, dostupném bydlení, ale i o tom, proč je pro ni důležitá mladá generace.

Volba prezidenta České republiky 2023 se blíží a jedním ze jmen, která často zaznívají v souvislosti s kandidáty, je Danuše Nerudová. Ekonomky a bývalé rektorky Mendelovy univerzity jsme se zeptali, zda se již definitivně rozhodla kandidovat a společně jsme si povídali i o dalších palčivých tématech.

V našem rozhovoru se dočteš, jaký vývoj ekonomické krize očekává, co může podle ní vláda udělat pro zmírnění jejích dopadů nebo jak přemýšlí nad řešením nedostatku dostupných nájemních bytů. „Bydlení je důležité téma, stejně jako třeba klimatické krize, adopce dětí homosexuály nebo manželství pro všechny, na což stará generace politiků neslyší,“ uvádí v rozhovoru pro Refresher ekonomka.

4. března 2022 11:30 Čas čtení 13:10 Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici

Vaše jméno se hojně skloňuje v souvislosti s prezidentskými volbami 2023. Už jste se definitivně rozhodla, zda budete kandidovat?

Žijeme v bezprecedentní době a funkce prezidenta je v tento okamžik velmi důležitá. Člověk, který s lehkým srdcem řekne, že se bude ucházet o post prezidenta, a pak se nic zásadního v jeho kampani nestane, důkladně nepromyslel, co všechno kandidatura obnáší. Jsem si vědoma toho, že nevyhrává ten, kdo kandidaturu oznámí jako první, a také toho, že potřebujeme prezidenta, který skutečně bude prezidentem všech 10 a půl milionu lidí.

Budoucí hlava státu musí vrátit důstojnost lidem na okraji společnosti, na které se bohužel zapomíná. Kromě toho jsem si také vědoma toho, co všechno kandidatura obnáší. Pokud má být člověk relevantním kandidátem, tak si musí udělat spoustu domácích úkolů typu sestavit tým, mít zajištěno financování kampaně a další kroky. To jsou věci, na kterých v současné chvíli pracuji. 

Danuše Nerudová
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Cítíte tlak veřejnosti na to, že byste měla zasáhnout do prezidentských voleb?

Cítím, ale kandidatura je závažná věc, o které člověk nemůže rozhodovat v tom smyslu, že se cítí polichocen tlakem okolí a zvažuje, že vyslyší volání veřejnosti. Je to jen jeho rozhodnutí, on má odpovědnost. Podpory si nesmírně vážím, ale přes to všechno si domácí úkoly a přípravu musím udělat já sama. 

Co může ovlivnit vaše rozhodování, zda budete kandidovat, nebo ne?

To je velmi těžká otázka. Člověk si občas některé věci vůbec nedovede představit a ony nakonec nastanou, což se za poslední 3 roky stalo už mnohokrát. Ano, určitě existují věci typu vážné onemocnění, které kdyby nastaly, tak by člověk musel zhodnotit svoje schopnosti, a pokud by nemohl svoji energii využít naplno, tak by samozřejmě nekandidoval.

Má Česká republika již nyní nějakého kandidáta, kterého byste sama podpořila a kvůli kterému byste necítila potřebu kandidovat?

Jsem daleka hodnotit ostatní kandidáty a do voleb je navíc velmi daleko. Může se stát tolik věcí.

Je čas vrátit prezidentský úřad tam, kam patří. Zasloužíme si mít civilního prezidenta, který není papaláš a nezavírá se na Hradě jako ve slonovinové věži.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115654 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se staví k ekonomickým otázkám v souvislosti s válkou na Ukrajině.
  • Jakého prezidenta podle Danuše Nerudové potřebuje Česko.
  • Jak nahlíží na problém s hypotékami pro mladé.
Domů
Sdílet
Diskuse