Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2022 v 8:27
Čas čtení 0:38
Barbora Volfová

Rusko během sta dnů války zničilo na Ukrajině přes 370 kulturních památek

Rusko během sta dnů války zničilo na Ukrajině přes 370 kulturních památek
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jednou z nich je i muzeum a památník ukrajinského spisovatele Hryhorije Skovorody.

V pátek uplynulo přesně 100 dní od začátku invaze na Ukrajině. Ruská armáda během války zničila 370 míst ukrajinského kulturního dědictví. Řekl to ukrajinský ministr kultury a informační politiky Oleksandr Tkačenko na briefingu v Media Center Ukraine. Informuje o tom Ukrinform.

Doporučeno
Kam na výlet: V Krušných horách se s davy turistů mačkat nebudeš. Vyraz do Mikulášské štoly, která možná ukrývá jantarovou komnatu Kam na výlet: V Krušných horách se s davy turistů mačkat nebudeš. Vyraz do Mikulášské štoly, která možná ukrývá jantarovou komnatu 4. června 2022 v 13:00

„Vedeme evidenci kulturních památek, které byly poškozeny nebo zničeny za války. Tyto údaje ověřujeme na webu ministerstva. Podobně nyní počítáme, jak můžeme zjistit skutečné finanční ztráty z ničení našich památek. Chtěl bych říct, že téměř polovina z těchto 370 kulturních památek jsou kostely různých vyznání. Ve skutečnosti, když Rusové ničí ukrajinské dědictví, je jim jedno, jestli to jsou jejich duchovní místa, nebo ne, prostě je ničí,“ řekl Tkačenko.

Jednou ze zničených památek je například Národní literární památník a muzeum spisovatele a filozofa Hryhorije Skovorody ve městě Skovorodynivka. Muzeum Skovoroda bylo zničeno při požáru způsobeném ruským raketovým útokem 7. května.

Tkačenko připomněl, že ministerstvo kultury a informační politiky a Krajská státní správa Charkova otevřely fond na obnovu muzea ve Skovorodynivce.

Domů
Sdílet
Diskuse