Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2022 9:58
Čas čtení 0:56
Daniel Mikolášik

Šéf nízkonákladovky Wizz Air se stal terčem kritiky. Piloti si prý berou kvůli únavě příliš mnoho volna

Šéf nízkonákladovky Wizz Air se stal terčem kritiky. Piloti si prý berou kvůli únavě příliš mnoho volna
Zdroj: Unsplash/Markus Winkler/volně k užití
NEWS DOPRAVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Všichni jsme unavení, ale někdy je třeba zajít míli navíc,“ řekl zaměstnancům.

Generální ředitel maďarské nízkonákladové letecké společnosti Wizz Air József Váradi se stal terčem kritiky poté, co přišel s kontroverzním návrhem, jak omezit rušení letů, informuje The Guardian.

Zaměstnancům řekl, že příliš mnoho z nich si bere volno kvůli únavě a měli by to zredukovat. „Všichni jsme unavení, ale někdy je potřeba zajít míli navíc,“ cituje jeho slova CNN.

Doporučeno
Kanada navrhuje varovat před riziky kouření přímo na každé cigaretě, nejen na obalu Kanada navrhuje varovat před riziky kouření přímo na každé cigaretě, nejen na obalu 11. června 2022 12:33

Únava pilotů se přitom bere vážně, podle neziskové organizace Flight Safety Foundation jde o mezinárodně uznávaný problém související s otázkou způsobilosti k výkonu služby, vzhledem k tomu, že piloti letadla mají odpovědnost za celou posádku. Únava pilota se zároveň klade za příčinu havárie letu American Airlines 1420, při které v roce 1999 zahynulo 11 lidí.

letadlo
Zdroj: Unsplash/Kevin Woblick/volně k užití (ilustrační foto)

„Chápu, že únava může potenciálně způsobit problémy, ale když začneme stabilizovat služby, musíme snížit i míru únavy. Myslím, že nemůžeme vést tento byznys, když každý pátý člověk ze základny hlásí, že je unavený,“ řekl Váradi zaměstnancům na setkání tento týden.

Wizz Air totiž v poslední době zrušil několik letů kvůli nedostatku pilotů. To podle Váradiho způsobilo společnosti obrovské škody. „Jde o poškození dobrého jména značky a také finanční škody, protože musíme cestujícím zaplatit kompenzaci,“ dodal.

Piloti se však vůči necitlivému chování šéfa Wizz Airu ohradili a Odborový svaz pilotů vyzval Evropskou agenturu pro bezpečnost letectví (EASA), aby jednala v souvislosti s Váradiho brífinkem. Evropská asociace kokpitů uvedla, že nutit unavené piloty a posádku, aby létali, je „jako předat klíče od auta opilému řidiči“.

Domů
Sdílet
Diskuse