Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2022 12:33
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

Kanada navrhuje varovat před riziky kouření přímo na každé cigaretě, nejen na obalu

Kanada navrhuje varovat před riziky kouření přímo na každé cigaretě, nejen na obalu
Zdroj: Unsplash/Pawel Czerwinski/volně k užití
NEWS KANADA ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Byla to právě Kanada, která v roce 2001 navrhla, aby se na krabičkách cigaret objevily také varovné obrázky.

Kanada jako první země na světě navrhuje, aby se varování před zdravotními riziky kouření umístilo kromě krabiček i na jednotlivé cigarety. Podle tamní ministryně pro duševní zdraví Carolyn Bennett by krok cílil především na mladé lidi, kteří mezi sebou často sdílejí jen samotné cigarety a ke krabičce se nedostanou.

Doporučeno
Děkuji, ale opravdu si nedám. Když mladí lidé nepijí nebo omezují alkohol Děkuji, ale opravdu si nedám. Když mladí lidé nepijí nebo omezují alkohol 7. června 2022 11:30

Obrázky na krabičce nestačí 

„Tím, že přidáme zdravotní varování přímo na jednotlivé tabákové výrobky, můžeme zajistit, aby se tato zásadní sdělení dostala k lidem,“ řekla Bennett na tiskové konferenci. Dodala, že fotografická varování na krabičkách cigaret, zavedená v Kanadě v roce 2001, už nejsou tak účinná jako dřív.

V sobotu začalo období sedmdesáti pěti dní, kdy se o vládním návrhu bude veřejně diskutovat, aby kabinet získal zpětnou vazbu přímo od lidí. 

Návrh uvítala i kanadská nadace Heart and Stroke Foundation a uvedla, že existují pádné důkazy, které naznačují, že sdělení na tabákových výrobcích mělo v minulosti vliv na omezení spotřeby. Země podle nadace zůstává globálním lídrem v oblasti kontroly tabákových výrobků. 

Podle vládní tiskové zprávy je ale –⁠ navzdory několika let trvajícímu úsilí –⁠ užívání tabáku v Kanadě nadále hlavní příčinou nemocí a předčasných úmrtí. Na následky kouření podle statistik ročně umře 48 tisíc obyvatel Kanady. V roce 2020 kouřily denně nebo příležitostně více než čtyři miliony Kanaďanů.

Domů
Sdílet
Diskuse