Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2022 19:04
Čas čtení 1:07
Adéla Ježková

Test rovnováhy na 10 vteřin může předpovědět, jak dlouho budeš žít

Test rovnováhy na 10 vteřin může předpovědět, jak dlouho budeš žít
Zdroj: Pexels/Yan Krukov/volně k užití
NEWS ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci zjistili, že lidé, kteří se nedokázali postavit na jednu nohu, měli téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že v následujících deseti letech zemřou.

Podle výzkumu zveřejněném v odborném časopise British Journal of Sports Medicine měli lidé, kteří neuspěli v desetivteřinovém testu rovnováhy ve stoji na jedné noze, téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že v následujících deseti letech zemřou.

Výzkumníci vysvětlili, že stárnutí je spojeno s postupným poklesem fyzické zdatnosti, včetně síly, flexibility, rovnováhy a tělesného složení. Na rozdíl od aerobní zdatnosti, svalové síly a flexibility bývá rovnováha přiměřeně zachována až do šesté dekády života, kdy se začíná relativně rychle snižovat.

„Je také dobře známo, že kombinace obezity a ztráty flexibility a rovnováhy je škodlivá pro celkový zdravotní stav, takže starší dospělí jsou náchylnější k pádům a dalším zdravotním problémům,“ uvedli ve zprávě vědci s tím, že pády celosvětově představují druhou nejčastější příčinu úmrtí v důsledku neúmyslného zranění.

Výzkumníci zkoumali zdravotní stav 1 702 účastníků v průměrném věku 61 let. Při první kontrole byli účastníci požádáni, aby se postavili na jednu nohu na deset sekund, aniž by se čehokoli drželi. Povoleny měli tři pokusy. Celkově v testu neuspěl každý pátý – přičemž se obecně jednalo o lidi, kteří trpěli obezitou, kardiovaskulárními chorobami, vysokou hladinou cholesterolu v krvi a cukrovkou. Vědci zjistili, že riziko úmrtí do 10 let bylo 1,84krát vyšší u účastníků, kteří testem neprošli.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Jednoduchá cvičení pro hodnocení rovnováhy, která by mohla pomoci předpovídat přežití, by mohla být přínosná pro zdravotníky, kteří hodnotí a léčí starší dospělé. Zatím však běžně součástí klinického vyšetření osob středního a vyššího věku nejsou.

„Nezapomínejte, že pravidelně potřebujeme zůstat v pozici na jedné noze, vystupovat z auta, stoupat nebo sestupovat ze schodů a podobně,“ uvedl pro server NBC Claudio Gil Soares de Araújo, sportovní a pohybový lékař a ředitel výzkumu a vzdělávání na Klinice pohybové medicíny CLINIMEX v Riu de Janeiru.

Domů
Sdílet
Diskuse