Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 10:16
Čas čtení 1:13
Ilona Hobzová

Piráti představili protikorupční balíček. K některým návrhům chtějí mimořádnou schůzi

Piráti představili protikorupční balíček. K některým návrhům chtějí mimořádnou schůzi
Zdroj: Česká pirátská strana
NEWS ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA KAUZA PETR HLUBUČEK ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podle Pirátů je korupce v Česku stále problémem a aktuální kauzy jsou jen špičkou ledovce.

Česká pirátská strana představila na páteční tiskové konferenci třináct opatření, která chtějí prosadit v rámci boje s korupcí a jejím prorůstáním do veřejných struktur. K sestavení balíčku, který chtějí prosazovat, je podle slov poslance Jakuba Michálka vedly poslední kauzy okolo Petra Hlubučka. Část opatření leží již nyní v Poslanecké sněmovně v legislativním procesu.

Doporučeno
Kauza Hlubuček: Vše, co potřebuješ vědět Kauza Hlubuček: Vše, co potřebuješ vědět 23. června 2022 11:30

Michálek: Korupce je jako krakatice, nejde zničit

Vládní strana prosazuje ohledně třech bodů protikorupčního balíčku i mimořádnou schůzi dolní komory. Konkrétně se jedná o novelu zákonů o evidenci skutečných majitelů, o svobodném přístupu k informacím a o střetu zájmů. Spolu s dalšími deseti opatřeními označují Piráti protikorupční balíček za soubor opatření, která „zamezí nebo výrazně zkomplikují snahy všech nenechavců a šíbrů okrádat lidi, města a stát“.

„Události posledních dnů ukázaly, že je u nás korupce pořád obří problém, aktuální kauzy jsou přitom jen špičkou ledovce. Korupce je krakatice, která sice nejde úplně zničit, ale můžeme jí useknout co nejvíce chapadel a zabránit jejich novému růstu,“ uvedl na tiskové konferenci předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

K projednávání vládou jsou už připravené zákony o lobbingu, ochraně oznamovatelů, průhledném financování vládních stran či větší nezávislosti státních zástupců. Strana připravila také dlouhodobé plány, kterým se chce věnovat. Jde o jednotnou evidenci dotací ve veřejném sektoru, rozklikávací rozpočet na úroveň jednotlivých faktur, který by měl podobu přehledné vizualizace, a zpětné hodnocení výdajů. 

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Pražský primátor Zdeněk Hřib na konferenci připomněl, že kauza Hlubuček se týká jen dopravního podniku, nikoli zakázek na magistrátu ani jiných úředníků, kteří zde pracují. „Piráti v tom opravdu nejedou, kauza Dozimetr se jich netýká,“ řekl Hřib a dodal, že kauza se netýká jen hnutí STAN, ale například i ODS, která je v koalici ve Středočeském kraji a pod její odpovědnost spadá doprava. Zmínil také linii na hnutí ANO, která je podle jeho slov zjevná především u Všeobecné zdravotní pojišťovny, jelikož hnutí vedlo resort zdravotnictví.

Domů
Sdílet
Diskuse