Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 13:46
Čas čtení 1:07
Adéla Ježková

Vakcíny proti covidu-19 zachránily v prvním roce téměř 20 milionů životů, uvádí studie

Vakcíny proti covidu-19 zachránily v prvním roce téměř 20 milionů životů, uvádí studie
Zdroj: TASR
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle první rozsáhlé analýzy snížily proticovidové vakcíny v prvním roce počet úmrtí na celém světě o 20 milionů.

Studie, publikovaná v odborném časopise Lancet Infectious Diseases, modelovala šíření nemoci ve 185 zemích a územích v období od prosince 2020 do prosince 2021. Došla k závěru, že bez proticovidových vakcín by zemřelo 31,4 milionu lidí a že 19,8 milionu z těchto úmrtí se podařilo zabránit. Zjištění vychází z odhadů, o kolik více úmrtí než obvykle v daném období nastalo.

Vakcíny podle vědců zabránily 4,2 milionu úmrtí souvisejících s nákazou COVID-19 v Indii, 1,9 milionu ve Spojených státech, 1 milionu v Brazílii, 631 000 ve Francii a 507 000 ve Spojeném království. Dohromady použili vědci data ze 185 zemí. Studie je prvním pokusem o vyčíslení počtu úmrtí, kterým bylo přímo i nepřímo zabráněno v důsledku očkování vakcínou proti covidu-19.

Doporučeno
Rozvojové země stále nemají vyřešenou výrobu a distribuci vakcín na covid. Naráží na patentová práva západních firem Rozvojové země stále nemají vyřešenou výrobu a distribuci vakcín na covid. Naráží na patentová práva západních firem 30. května 2022 7:00

Podle stanice CBS vědci z výzkumu vyloučili Čínu kvůli nedůvěryhodným datům. Vědci rovněž nezohlednili, jak by virus mohl zmutovat, kdyby neexistovaly vakcíny, nebo jak by se v takovém případě změnily lockdowny či nošení masek. Čísla tak pravděpodobně představují horní hranici toho, kolika úmrtím by se zabránilo, kdyby vakcíny nebyly k dispozici.

„Věděli jsme, že to bude velké číslo, ale nemyslel jsem si, že bude tak vysoké jako 20 milionů úmrtí jen během prvního roku,“ uvedl pro deník The Guardian spoluautor studie Oliver Watson z Imperial College London. Ještě mnohem více úmrtím (přibližně o 600 000), by se nicméně dalo zabránit, pokud by vakcíny byly dostupné i v nízkopříjmových zemích.

Od 8. prosince 2020, kdy byla podána první vakcína proti covidu-19 mimo prostředí klinických studií, dostaly téměř dvě třetiny světové populace alespoň jednu dávku. V Česku má podle dat ministerstva zdravotnictví ukončené očkování přes 6,8 milionu lidí. Iniciativa Covax rovněž usnadnila přístup k cenově dostupným vakcínám pro země s nižšími příjmy, aby se pokusila snížit nerovnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse