Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 19:40
Čas čtení 0:48
Ilona Hobzová TASR

Evropská komise navrhla zákaz ochucených náplní do alternativ k cigaretám

Evropská komise navrhla zákaz ochucených náplní do alternativ k cigaretám
Zdroj: Pxhere/volně k užití
NEWS EVROPSKÁ KOMISE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Komise se snaží omezit kouření ochucených alternativ k cigaretám s, které jsou mezi lidmi stále populárnější.

Evropská komise (EK) ve středu navrhla zákaz prodeje ochucených výrobků, které se používají v alternativách ke klasickým cigaretám. Reaguje tak na zvyšující se popularitu alternativ k cigaretám. Jedním z argumentů pro zákaz jsou zdravotní následky, které tyto výrobky přináší. O návrhu informoval TASR.

Chránit zdraví obyvatel

Komisařka Evropské unie pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides v prohlášení uvedla, že až devět z deseti případů rakoviny plic zapříčiňuje používání tabákových výrobků. „Chceme, aby bylo kouření pro lidi co nejméně lákavé. Chceme chránit zdraví a životy našich obyvatel,“ dodala. Zákaz prodeje ochucených tabákových výrobků je součástí strategie EK, která si klade za cíl, aby do roku 2040 poklesl počet obyvatel užívajících takové produkty na méně než pět procent. 

Ochucené náplně do elektronických cigaret se na evropském trhu staly tak populárními, že splňují podmínky směrnice z roku 2014, podle kterých je EK může v tomto ohledu zregulovat podobně jako klasické cigarety. Návrh musí před případným schválením projednat vlády všech dvaceti sedmi členských států Evropské unie a také Evropský parlament.

Aktualizace: V původní verzi článku jsme psali, že se návrh zákazu vztahuje také k elektronickým cigaretám. Není to pravda. Vztahuje se k výrobkům obsahujícím tabák, elektronické cigarety fungují na bázi odpařování oleje s nikotinem.
Domů
Sdílet
Diskuse