Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
PR zpráva

Tento článek je PR zpráva společnosti Weblauncher.

Co je PR zpráva?

Článek je dodán kompletně od inzerenta a REFRESHER nezasahoval vůbec, nebo jen minimálně.

Gastro - Recepty

Recept na ovocné knedlíky zdaleka není jen jeden

Těsto na ovocné knedlíky lze udělat na několik způsobů.

Sponzorovaný obsah
7. červenec 2022, 16:25 Čas čtení: 4:32
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Recept na ovocné knedlíky zdaleka není jen jeden
Zdroj: Pixabay/Rita E
Gastro - Recepty
0
Sponzorovaný obsah
7. červenec 2022, 16:25
Čas čtení: 4:32

Recept na ovocné knedlíky zdaleka není jen jeden

Těsto na ovocné knedlíky lze udělat na několik způsobů.

Sponzorovaný obsah
7. červenec 2022, 16:25
Čas čtení: 4:32
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Recept na ovocné knedlíky zdaleka není jen jeden
Zdroj: Pixabay/Rita E
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.

Co domácnost, to zcela jiný recept na ovocné knedlíky. Některé hospodyňky mají jeden, na který nedají dopustit, jiné balí různé druhy ovoce do různých typů těsta na knedlíky. Některé upřednostní kynuté, jiné zase s práškem do pečiva. Pojďme se podívat na několik receptů na těsto na ovocné knedlíky, jistě si alespoň jeden oblíbíš.

Letní ovoce přímo zve ke sladkému pohoštění

Přišel čas letního ovoce, a tak jej teď v Albert letáku budeme potkávat v zajímavých cenových nabídkách. Jahody, třešně, borůvky, broskve nebo třeba meruňky. Široká nabídka lokálního sezónního ovoce by nás mohla popostrčit ke troše vaření. Ale neboj se, těsta na ovocné knedlíky, která ti dnes chceme představit, nejsou náročná ani časově, ani na zkušenosti. Takže pokud s knedlíky a ovocem v nich teprve začínáš, nevadí. Stačí sebrat odvahu a pustit se do toho!

Tvarohové těsto na ovocné knedlíky

Tvarohové těsto je lehké, nadýchané a hlavně se s ním snadno pracuje. Také nemá tendenci po uvaření skončit jako „dělová koule“, ale zůstává nadýchané i poté, co knedlíky vychladnou. Na přípravu tvarohového těsta si nachystej:

  • 300 g polohrubé mouky (lze kombinovat 1/3 polohrubé a 2/3 hrubé mouky)
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 250 g jogurtu
  • špetku soli

Ze všech surovin vypracuj pružné a měkké těsto. Pokud by bylo příliš řídké, lze opatrně přidat mouku. Příliš tuhé těsto je nutné naředit přidáním tvarohu, lze i mléka. Ale jen po trošičkách, konzistence těsta se mění rychle, těsto navíc samo o sobě časem řídne. 

Hotové těsto lehce vyválej na cirka 1 cm silnou vrstvu a rádlem rozkrájej na čtverce tak velké, abys do těsta (které se ještě dá trochu roztáhnout) byl schopen pohodlně zabalit připravené kousky ovoce. Ty by neměly být příliš mokré, špatně se pak balí.

 

Knedlíky se vkládají do mírně osolené vroucí vody. Je nutné je občas promíchat, aby si nepřisedly ke dnu a nepřipálily se. Vaří se, dokud nevyplavou, což je nejčastěji okolo 8 minut. Ihned po vyndání z vody je nutné knedlíky propíchnout, aby měla pára šanci uniknout. Jakmile páru ponecháš uvnitř, knedlíky se mohou „srazit“.

 

Způsob servírování je jen na tobě. Tradičně s jogurtem, cukrem a rozpuštěným máslem, jinde se preferuje strouhaný perník, osmahnutá strouhanka, mletý mák nebo ořechy, případně skořicový cukr nebo tvaroh připravený nasladko. Vynikající je i sezam, který je předem čerstvě opražený.

 

Těsto je skvělé v kombinaci s jahodami. Věděl jsi, že Češi stále více touží po jahodách českých? Informujeme o tom v našem článku Samosběr jahod: Češi vyrazili na plantáže, domácí jahody jsou levnější a také více chutné.

Bramborové těsto na ovocné knedlíky

Bramborové těsto je nejpracnější ze všech zde uvedených. Ale je velmi chutné a skvěle se hodí ke šťavnatým druhům ovoce, jako jsou švestky a blumy. Na bramborové těsto je nutné mít předem připravené vařené brambory. Ale můžeš spotřebovat bramborovou kaši ze včerejška nebo vařené brambory z předchozího pokrmu (pokud k nim nepřidáváš nějakou výraznou bylinku, jako je libeček, celer nebo kmín).

 

Na bramborové těsto na ovocné knedlíky si připrav:

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 230 g hrubé mouky
  • 80 g krupice
  • sůl

Vychladlé brambory nastrouhej nebo umel, přidej k nim hrubou mouku, krupici, špetku soli a vejce. Ze směsi postupně vypracuj soudržné těsto. U bramborového těsta je výhodnější vyválet váleček, ten pak nakrájet na dílky a do nich ovoce jemně balit a pečlivě uzavřít všechny otvory a praskliny.

Kynuté těsto na ovocné knedlíky

Kynuté těsto chce o něco více času než tvarohová či máslová varianta, ale to mu nijak neubírá na výsledné atraktivitě. Celková doba kynutí ale nemusí překročit 45 minut, alespoň budeš mít čas na přípravu ovoce a přelivu nebo posypu na knedlíky.

 

Na kynuté těsto na ovocné knedlíky si připrav:

  • 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíci cukru
  • lžíci oleje
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • sůl

Ohřej mléko tak, aby bylo vlažné, a do části z něj vlož rozdrobené droždí a cukr. Kvásek nech vzejít cirka 15 minut. Pak přidej ostatní suroviny (pozor, sůl až poslední, ať se nedostane do přímého kontaktu s kváskem). Vypracuj těsto, které se nelepí na mísu a ani na vařečku, nech cirka 30 minut kynout. Zbytek postupu je stejný jako u prvního uvedeného receptu.

Máslové těsto na ovocné knedlíky

Do těsta na ovocné knedlíky lze přidat i jen máslo. Takže pokud nemáš tvaroh nebo jogurt, případně rodina nepreferuje tato těsta, zkus jen jeho máslovou variantu. Připravuje se podobně jako těsto odpalované a nabídne zase trochu jiný chuťový zážitek.

 

Na máslové těsto na ovocné knedlíky si připrav:

  • 300 g hrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 60 g másla
  • špetku soli

Dej vařit do většího hrnce mléko s máslem. Jakmile dojde k varu, přisyp hrubou mouku a hned sporák vypni. Mouku je nutné do mléka řádně zamíchat tak, aby nevznikly hrudky. Výsledkem tohoto kroku bude velmi hustá kaše, kterou pak odstavíš.

Na vál dáš hladkou mouku, vejce, sůl a alespoň trochu vychladlou kaši. Postupně vypracuješ ve výsledné těsto. Zbytek postupu je stejný jako u prvního uvedeného receptu.

Zdroj: Pixabay/Rita E

Jogurtové těsto na ovocné knedlíky

Pokud preferuješ lehká jogurtová těsta, měl bys určitě vyzkoušet právě jogurtové těsto na ovocné knedlíky. Je snadné, rychlé a v podstatě na něm není co zkazit. Pozor si musíš dát jen na nutnost pracovat poměrně rychle, takže ovoce i vodu na vaření musíš mít připraveny ještě předtím, než těsto domícháš a začneš do něj ovoce balit.

 

Na jogurtové těsto na ovocné knedlíky si připrav:

  • 300 g polohrubé mouky (lze kombinovat 1/3 polohrubé a 2/3 hrubé mouky)
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 250 g jogurtu
  • špetku soli

Ze všech surovin vypracuješ soudržné, pružné a měkké těsto. Pokud by bylo příliš řídké, lze opatrně přidat mouku. Příliš tuhé těsto je nutné naředit přidáním jogurtu, případně i mléka. Ale jen po malých troškách. Zbytek postupu je stejný jako u prvního uvedeného receptu.

Veganské těsto na ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky lze samozřejmě připravit i ve vegetariánské nebo veganské variantě. Místo vejce použít například hrašku, místo mléka pak mléko rostlinné. Uvedeme jeden recept za všechny.

 

Na veganské těsto na ovocné knedlíky si připrav:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 15 g kvasnic
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 300 ml rostlinného mléka
  • špetka soli

Postup je stejný jako u kynutého těsta na knedlíky s tím, že místo cukru a mléka necháme kvásek vzejít ve směsi z rostlinného mléka a agávového sirupu.

Bezlepkové těsto na ovocné knedlíky

Na ovocných knedlících si mohou pochutnat i ti, kteří mouku nesnesou. Místo mouky s lepkem jen použij mouku bez lepku nebo kombinaci bezlepkové mouky s ořechovou či moukou ze semínek. Podívejme se na jednoho zástupce bezlepkových receptů na těsto na ovocné knedlíky:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 1,5 vaničky od tvarohu bezlepkové mouky či směsi mouky bezlepkové a semenné
  • špetka soli

Postup vypracování těsta a vaření knedlíků je pak stejný jako u tvarohového těsta. Jen musíme vzít v úvahu fakt, že bezlepková mouka nesaje tolik jako mouka obilná.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: Pixabay/Rita E
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu gastro
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news
před 3 hodinami
Do Prahy přijede Erdogan, Marcon a Liz Truss. Na vrcholný summit EU budou dohlížet i odstřelovači.
před 3 hodinami
Rusko uložilo TikToku pokutu 1,2 milionu korun. Vadí mu videa s LGBTQ+ lidmi.
více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.