Sezóna sběru jahod začala a Češi vyrazili na plantáže, na nichž si mohou vlastnoručně natrhat chutné plody. Jahody ze samosběru jsou prý levnější a také více chutné.
Koncem května již tradičně nastala sezóna samosběru jahod, za kterou každý rok vyráží tisíce Čechů. Vlastnoručním trháním chutných plodů mohou sice trpět tvoje záda, ale peněženka ti poděkuje. Kilo nasbíraných jahod je totiž v průměru o 40 korun levnější, než kolik za něj zaplatíš v obchodě, a domácí jahody jsou prý navíc chutnější a šťavnatější, píše Deník.
Češi jahody milují. Dělají z nich marmelády, šťávy, plní jimi ovocné knedlíky nebo je jí jen tak. S rostoucí inflací však rostou i ceny potravin a právě jahody dnes v obchodě koupíš za více než sto korun za kilo. Není se proto čemu divit, že samosběrné plantáže jahod čelí nájezdům Čechů, kteří chtějí na chutném ovoci ušetřit. Ceny za jahody, které si sám natrháš během samosběru, se liší podle regionu. V průměru se ale jejich cena pohybuje od 50 do 85 korun.
Takový kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod tě tak vyjde v průměru o 40 korun levněji než ten v obchodě. České jahody jsou navíc podle jahodářů velmi chutné a mají intenzivnější vůni než ty z dovozu. „Zdá se, že lidé upřednostňují české jahody stále víc. Mají totiž intenzivnější vůni i chuť než ty z dovozu. Navíc při samosběru vědí, že jsou čerstvé,“ řekla pro Deník Jolana Hřebačková z plantáže u Moravského Žižkova na Břeclavsku.
Pokud vyrazíš na samosběr jahod, měl bys dodržovat určitá pravidla. Plod bys neměl utrhnout bez stopky, abys nezkrátil jeho trvanlivost, a důležité je i to, jak se budeš pohybovat po poli. Jahody nemačkej, neprohlížej a už vůbec po nich nešlapej.