Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2022 9:24
Čas čtení 1:29
Vojtěch Vanda

Expolicista Derek Chauvin byl v případu smrti George Floyda odsouzen na 20 let za mřížemi

Expolicista Derek Chauvin byl v případu smrti George Floyda odsouzen na 20 let za mřížemi
Zdroj: Minnesota Department of Corrections via Getty Images
NEWS GEORGE FLOYD SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Bývalý policista, který svým brutálním zákrokem usmrtil George Floyda a rozpoutal protesty za práva Afroameričanů, půjde na 20 let za mříže.

Bývalý minneapoliský policista Derek Chauvin byl za čin porušení občanských práv George Floyda potrestán odnětím svobody na 20 let a pět měsíců, informovalo BBC. Chauvin si již odpykává dvaadvacetiletý trest za Afroameričanovu vraždu. Oba tresty poběží současně, k výkonu trestu bude převezen do federální věznice.

Doporučeno
Bývalý policista Darek Chauvin se odvolal v případě vraždy George Floyda Bývalý policista Darek Chauvin se odvolal v případě vraždy George Floyda 24. září 2021 10:41

V květnu roku 2020 se Chauvin nechvalně proslavil zákrokem na George Floyda. Policista klečel muži na krku více než devět minut, přestože si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. Jeho zákrok byl podle soudu důvodem, proč přišel o život. Smrt George Floyda rozpoutala celoamerické protesty proti policejnímu násilí a utlačování práv černošských komunit v USA.

Bratr zavražděného Philonise Floyd žádal u soudu, aby Chauvin dostal nejvyšší možný trest v podobě 25 let za mřížemi. To se ale nakonec nestalo. Podle BBC je ale prakticky jasné, že Chauvin za mřížemi zůstane déle, jelikož po uplynutí jeho trestu má následovat ještě pět let řízeného propuštění.

Chauvin neklečel na člověku poprvé

Do trestu bývalého policisty byl započítáno i porušení práv tehdy čtrnáctiletého chlapce, které se odehrálo během jiného zatýkání v roce 2017. Chauvin měl tehdy držet chlapce za krk, praštit jej do hlavy baterkou a klečet mu na krku a zádech v momentě, kdy mu nasazoval pouta. Vše v situaci, kdy zatýkaný nekladl odpor. Chlapec byl také Afroameričan.

Ze zásahu existuje videozáznam z Chauvinovy kamery, na kterém je vidno, že na chlapci klečel 17 minut, přestože bylo dítě vyděšené a brečelo. 

Chauvinovi původně hrozil trest odnětí svobody na doživotí. Během čtvrtečního soudu ale jeho advokát žádal o dvacetiletý trest kvůli tomu, že projevil respekt k procesu soudního líčení a že nehrozí, že by své přečiny zopakoval. Sám souzený uvedl, že soudce musí udělat těžké rozhodnutí vzhledem k „politicky nabitému prostředí“ a uznal, že mu jde hlavně o spravedlnost.

Směrem k dětem George Floyda Chauvin uvedl, že jim v životě přeje jen to nejlepší a že měli vynikající příklad, jak se stát skvělými dospělými. Za svůj čin se však neomluvil. 

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Toma Cruise
Nové filmy - Recenze, aktuálni informace.
Co dělat v Praze? Tipy, seznam míst.
Domů
Sdílet
Diskuse