Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. srpna 2022 19:00
Čas čtení 0:56

V komunálních volbách kandiduje nejvíce žen v historii. Podle Čechů je političek málo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V komunálních volbách kandiduje nejvíce žen v historii. Podle Čechů je političek málo
Zdroj: Pexels/volně k užití

Z celkového počtu kandidujících představují ženy 33,86 %.

Na kandidátních listinách do zastupitelstev měst a obcí letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) kandiduje nejvíce žen v historii. Z celkového počtu kandidujících představují ženy 33,86 %, tedy jednu třetinu všech kandidujících.

Češi ženy v politice chtějí 

„Určitě je dobrá zpráva, že se zvyšuje počet žen na kandidátních listinách. Bylo by dobré vědět, jestli jsou i na vyšších, volitelných postech, což z těchto dat zatím není zřejmé.
Doufáme, že to znamená, že si politická reprezentace uvědomuje, že Češi ženy v politice chtějí, jak se ukázalo i v posledních volbách do Poslanecké sněmovny,“ uvedla pro Refresher Johanna Nejedlová za iniciativu Zakroužkuj ženu.

Nedostatek žen v politice je podle Sociologického ústavu Akademie věd palčivým problémem. Z jeho výzkumu vyplynulo, že jako nedostatečné vnímá zastoupení žen v politice 59 procent respondentů. Nejvíce kriticky je přitom přijímáno zejména zastoupení žen ve vrcholné politice, které hodnotilo jako nedostatečné 57 procent dotázaných. 

Nejčastěji si lidé od vyššího zastoupení žen v politice slibují zvýšení celkové slušnosti politiky, kultivovanosti politického prostředí, menší soutěživost a tvrdost politiky a více empatie a vstřícnosti k lidem. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

O tom, proč politika ženy potřebuje, Refresher mluvil s pirátskou poslankyní Klárou Kocmanovou. Ta je aktuálně nejmladší členkou dolní komory. V rozhovoru uvedla, že by si ve vysoké politice přála více žen a mladých lidí. Prostředí, které se vyznačuje časovou a psychickou náročností, sexismem a toxicitou, jim ale v ústrety podle ní zatím úplně nejde.

Domů
Sdílet
Diskuse