Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. září 2022 15:18
Čas čtení 1:43

Google připomíná sté výročí narození manželů Zátopkových Doodlem

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Google připomíná sté výročí narození manželů Zátopkových Doodlem
Zdroj: Google

Emil a Dana Zátopkovi, nejúspěšnější manželský atletický pár, který přinesl věhlas celému Československu, by dnes oslavil sto let. Ano, oba se narodili ve stejný den.

Den 19. září 1922 byl pro československou i českou atletiku dnem, který se nemusel jevit jako zvláštní. Až historie ukázala, jak důležitý byl. Tehdy se totiž narodili Emil a Dana Zátopkovi, kteří jsou suverénně nejúspěšnějším atletickým párem v historii. K výročí jejich stých narozenin změnila společnost Google své logo na domovské stránce v Doodlu, který oba sportovce zachycuje v jejich olympijských disciplínách. Uvádí to v tiskové zprávě.

11. října 2021 10:08 Čas čtení 1:12 Do boje o Oscara poslali Češi film Zátopek Do boje o Oscara poslali Češi film Zátopek

Padesát dva let manželství, které spojila láska ke sportu. Jak Emil, tak Dana Zátopkovi byli přirozenými talenty, které o sobě daly vědět celému světu. Dana se přitom k hodu oštěpem dostala až v roce 1946, a to náhodou ve svých 24 letech. Ještě ten rok nastoupila do soutěže oštěpařek na mistrovství republiky, kde po pár týdnech tréninku zvítězila. 

Emil Zátopek byl zase znám svou svéhlavostí a inovativním stylem běhu, z něhož čerpal inspiraci i dnešní Doodle. Krédo „Nemůžeš? Přidej!“ jej ostatně dostalo až na vrchol světových soutěží. 

Společně s manželkou soutěžili na olympijských hrách v Helsinkách, kde se jim povedl největší úspěch vůbec. Dana Zátopková zvládla svou disciplínu, hod oštěpem, a stala se olympijskou vítězkou. Emil Zátopek zase ovládl běh na 5000 metrů, 10 000 metrů a maraton. Medaile oba získali ve stejný den.

Doodle zhlédnou uživatelé po celé Evropě

Manželé byli pro svět velkou inspirací, z níž se nechalo inspirovat i české ilustrátorské duo Ilona Polanská a Lukáš Tomek, které graficky upravené logo Googlu vytvořilo úplně poprvé. 

„Dana a Emil byli neobyčejně talentovaní a také vášniví sportovci, pohyb milovali srdcem i duší. Je inspirující sledovat jejich oddanost ke svému řemeslu. Jsme velice poctěni, že mohl Doodle pro dvě české legendy vzniknout přímo v Česku pod našima rukama. Snažili jsme se v něm připomenout jak jejich sportovní disciplíny, vzájemný respekt a partnerství, tak třeba i specifický běžecký styl Emila Zátopka,“ uvedli.

31. prosince 2023 16:30 Čas čtení 4:45 Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry

Doodle, tedy graficky upravené logo, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí na českém Googlu již od roku 2008, uvidí i uživatelé na Slovensku, v Bulharsku, Řecku i na Islandu.

Doodle Zátopkovi
Zdroj: Google

„Emil za svůj život překonal osmnáct světových rekordů a třikrát byl zvolen nejlepším sportovcem planety, Dana se stala olympijskou vítězkou a dvojnásobnou mistryní Evropy. Manželé Zátopkovi jsou nadále velkou inspirací nejen ve sportovním světě, ale pro každého, kdo chce něčeho dosáhnout. Jsme rádi, že si můžeme oba prostřednictvím Googlu dnes připomenout v několika zemích světa,“ říká Oldřich Svojanovský z Nadačního fondu Dany a Emila Zátopkových.


Oba se také významně podíleli na rozvoji sportu a vychovávání mladé generace atletických talentů, která na ně nyní může zavzpomínat i skrze vyhledávač. Pokud tě zajímá celý jejich životní příběh, můžeš si přečíst jeden z našich starších článků zde.

Domů
Sdílet
Diskuse