Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti FTV Prima.
2. října 2022 12:00
Čas čtení 3:13
Sponzorovaný obsah

Kolik sexuálních partnerů už je moc? Vztahoví experti a celebrity odkrývají tajemství českých ložnic

Kolik sexuálních partnerů už je moc? Vztahoví experti a celebrity odkrývají tajemství českých ložnic
Zdroj: FTV Prima
KULTURA O VZTAZÍCH A LÁSCE SEX SEXUALITA
Uložit Uložené

Prima COOL od 3. října vysílá talkshow, ve které se bude mluvit o intimních tématech bez obalu.

Ze všech stran se dozvídáme, jak je důležité otevřeně mluvit o vztazích a sexu. Ale dokážeš se někoho bez začervenání zeptat, jaký má názor na počet tvých bývalých partnerů nebo jak často je podle něj normální mít sex? Ačkoliv žádné tabulky na dokonalé vztahy neexistují, obavy, že do nich nezapadneme, nám často brání citlivé otázky diskutovat s ostatními. Intimní témata jsou totiž stále do jisté míry tabu.

Tvůrci nové talkshow Jednou jsi dole, jednou nahoře se to však rozhodli změnit a přinést do světa lásky a důvěrností závan svěží upřímnosti. Pokud nechceš svoje nejtajnější myšlenky a touhy probírat s kámoši u třetí skleničky, dívej se od 3. října na Prima COOL. V pořadu odkryjí své soukromí známé osobnosti a nebude chybět odborný pohled vztahových expertů.

Otázky, na které chce znát odpověď každý

Kolik vážných vztahů za život člověk stihne, kde jsou hranice žárlivosti, jak říct partnerovi, co tě baví nebo nebaví v posteli. Tyto a další myšlenky napadají denně spoustu lidí. Nebudeme si lhát do kapsy, kdo je někdy nezkusil dát do vyhledávače nebo se nesnažil najít odpověď na internetových diskuzích? Nalezením odpovědí se čím dál častěji zabývají také odborníci. Vědci z celého světa už si položili například tyto otázky:

1. Jak často je normální mít sex?

Neexistuje norma, která by stanovovala optimální četnost sexu ve vztazích. Proto se výsledky vědeckých výzkumů v této otázce různí. Záleží na mnoha faktorech, jako je věk partnerů, délka vztahu a samozřejmě to, zda je vztah šťastný a naplněný. U mladých lidí se obvykle uvádí jednou až dvakrát týdně. Jde však o průměrná data, takže ať už je to míň, nebo víc, nedělej ukvapené závěry. Toto opravdu záleží jen na partnerech.

sex
Zdroj: Unsplash/Womanizer Toys

2. Co už je nevěra?

Tomáš Novák a Věra Capponi definují v knize „Sám sobě manželským poradcem“ nevěru jako: „Sexuální, resp. milostný poměr s partnerem mimo manželství nebo též mimo jiný dlouhotrvající vážný vztah, s nímž se pojí slib věrnosti.“ Takže definici bychom měli, nicméně každý člověk má hranici pro nevěru nastavenou jinak. Někoho může zranit už malý flirt, jiný si spojuje nevěru se sexuálním stykem. Přesnou odpověď hledej pouze u sebe a svého partnera nebo partnerky. Když si vyjasníte hranice hned na začátku, vyhnete se pozdějším dohadům.

3. Kolik sexuálních partnerů je tak akorát?

I na tuto otázku se snažili vědci najít odpověď. Výzkum britské seznamky Illicit Encounters uvádí, že ideální počet sexuálních partnerů je pro většinu lidí 13. Tak bude člověk dostatečně zkušený, ale zároveň nestřídá partnery příliš často. Pokud je to více než 18 partnerů, jedná se podle respondentů o známku promiskuity. Podobné výzkumy však upozorňují, že nasbíraná data nemusí být stoprocentní, jelikož si někteří lidé mají tendenci přidávat nebo ubírat. Takže i tady se dostáváme ke stejnému závěru – spíše než na čísla dej na svoje pocity.

sex
Zdroj: Unsplash/Becca Tapert/volně k užití

Miloš Pokorný ví hodně o sexu a nebojí se zeptat

Představy o životech lidí jsou denně zkreslované sociálními sítěmi, seriály a dalším obsahem, který se na nás z online světa valí. Jenže vztahy nejsou vždycky tak růžové jako feedy na Instagramu a sex pokaždé nevypadá jako ve filmech pro dospělé. V nové talkshow Jednou jsi dole, jednou nahoře se o těchto tématech mluví otevřeně. 

Moderátor Miloš Pokorný si bude od 3. října na Prima COOL povídat s hosty z řad známých osobností a vytáhne z nich důvěrné zkušenosti. Na probíraná témata bude reagovat populární vztahový expert a terapeut Jan Vojtko, který mimo jiné přednáší a píše osobité knihy. Doplní ho sexuální koučka Iva Karásková, mentorka v oblasti intimity a vztahů. Bude se zabývat například otázkou, jak to mají ženy se sledováním porna, mužskou a ženskou sexuální energií a odhalí také skrytá tajemství mnoha ložnic.

sleduj talkshow
Jan Vojtko.
Jan Vojtko. Zdroj: FTV Prima

Intimní zkušenosti známých osobností

Do každého dílu si Miloš Pokorný pozve dvě známé osobnosti, se kterými bude probírat vztahy a sex ze všech stran. „Jak říká klasik Woody Allen – chceme se bavit o věcech, které lidi zajímají, ale tak trochu se na to bojí zeptat. Rozkryjeme témata vztahů, sexuality – a nebojíme se toho,“ popisuje charakter pořadu. Uvolněnou atmosféru, protkanou humorem, doplní svými chill-out hudebními sety DJ Peppe.

V první epizodě se o svém bouřlivém mládí rozpovídá zpěvák a frontman skupiny Monkey Business, Matěj Rupert. „Měl jsem období, kdy jsem byl tři roky úplně sám. A to bylo období, kdy jsem si trochu užíval. Tím, že jsem zpěvák slavné kapely, tak byl přístup k ženám vlastně trochu jednodušší. A nejsem opravdu pyšný na to, že jsem to občas udělal tak hrozně – například jsem řekl: Hele, nepůjdeme spolu rovnou do postele? A je teda strašné, že jsem měl slušnou bilanci, protože toho hodně dopadlo,“ vypráví a přiznává se, že na tuto fázi svého života není hrdý.

V dalších dílech se mezi hosty objeví například Daniela Šinkorová, Marian Vojtko, Leoš Noha, Bára Nesvadbová, Alena Doláková nebo Petr Švancara. Nová talkshow Jednou jsi dole, jednou nahoře se vysílá od 3. října každé pondělí ve 21:20 na Prima COOL.

Domů
Sdílet
Diskuse