Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. října 2022 9:30
Čas čtení 11:59
Adam Novosad

Gabriel pracuje na lodi: Ke 23. narozeninám jsem si koupil byt a Ford Mustang. Kapitán vydělá až 17 000 korun denně (Rozhovor)

Gabriel pracuje na lodi: Ke 23. narozeninám jsem si koupil byt a Ford Mustang. Kapitán vydělá až 17 000 korun denně (Rozhovor)
Zdroj: archív respondenta Gabriela
REFRESHER
Uložit Uložené

Gabriel začal po škole pracovat jako lodník na Dunaji, odkud rychle odešel na říční lodě v pobřežních oblastech Severního moře. Tvrdě pracuje na tom, aby se co nejdříve stal kapitánem.

„Oproti práci na Dunaji je to velký rozdíl. Dříve jsem dělal na tlačné sestavě, kterou bylo třeba uvazovat těžkými ocelovými lany a ty vytahovat na břeh. Zejména v zimě to byla katastrofa, protože jsem s těžkým ocelovým lanem musel vyšplhat po strmém břehu, kde obvykle nebyly schody,“ srovnává třiadvacetiletý Gabriel Nozdrovický svou práci v Bratislavě s dnešní pozicí u pobřeží Severního moře.

Doporučeno
Adrian se živí jako vyhazovač: Hostovi jsem musel odfouknout lajnu koksu, když si ji rýsoval rovnou na stole v podniku (Rozhovor) Adrian se živí jako vyhazovač: Hostovi jsem musel odfouknout lajnu koksu, když si ji rýsoval rovnou na stole v podniku (Rozhovor) 11. září 2022 9:30

Jako lodník začal pracovat hned po maturitě, jinak chtěl být vojákem. Dnes se vypracoval z lodníka na kormidelníka a co nejdříve se chce stát kapitánem lodi, aby mohl místo manuální práce s lany na palubě vysedávat v bačkůrkách ve vytopené místnosti. 

„Letos jsem oslavil 23. narozeniny, tak jsem si k narozeninám koupil velkometrážní 3pokojový byt v Nitře. O dva měsíce později jsem si usmyslel, že bych chtěl Ford Mustang, tak jsem si ho následující měsíc koupil,“ odpovídá Gabriel, když se bavíme o výdělcích, které si dokáže z lodi odnést domů.

Pokud si chceš přečíst více rozhovorů s Čechy a Slováky, kteří mají neobvyklá povolání, klikni sem. Přidej se do klubu Refresher+ a všechny prémiové články si přečti bez omezení.

lodník
Zdroj: archív respondenta Gabriela

Kdy tě napadlo, že bys po škole mohl začít pracovat na říčních lodích?

K práci na lodích jsem se dostal náhodou. Na střední škole jsem vystudoval strojárnu, ale náš rodinný známý mezitím otevřel agenturu pro lodní personál. I on dělal na lodích, tak si přitom rozjel vlastní byznys, přes který mi dohodil první práci. Kdybych po maturitě nevěděl, že půjdu pracovat na loď, zřejmě bych se stal vojákem.

Začínal jsem jako pomocný lodník na Dunaji s výplatou 850 eur (zhruba 21 000 korun –⁠ pozn. red.) měsíčně, nyní pracuji jako bootsman, rýnský lodník alias loďmistr. V názvosloví je nepořádek, ale tolik na tom nezáleží. Mně záleží na tom, že si dnes svou prací dokážu vydělat několik tisíc eur měsíčně.

Přes agenturu jsi dostal práci na lodi na Dunaji. Věděl jsi, do čeho jdeš?

Absolutně jsem nevěděl, kam jdu a co budu dělat. Neměl jsem žádné informace o tom, jak to na lodích na Dunaji chodí. Řekli mi jen tolik, že na palubě budu se čtyřmi lidmi, a to je všechno.

Doporučeno
Chodí za mnou muži s tím, že na sobě nemám mít podprsenku. Narážky mají i před dětmi, říká první slovenská mořská panna Chodí za mnou muži s tím, že na sobě nemám mít podprsenku. Narážky mají i před dětmi, říká první slovenská mořská panna 23. října 2022 12:30

Jaká pozice ti připadla na začátku?

Na začátku se věnuješ pomocným pracím, aby ses seznámil s lodí. To jsou ty nejhorší makačky, které nikdo nechce dělat, ale tobě nic jiného nezbývá, když začínáš.

Do jaké míry se jako lodník musíš naučit, jak loď funguje z technické stránky?

Na první pozici jsem nemusel detailně vědět, jak celá loď funguje z technické stránky, ale už když se vypracuješ na lodníka jako já teď, musíš o své lodi vědět téměř všechny detaily. Já pracuji s lany, to je moje hlavní náplň práce. Uvazuji loď, zakotvuji ji, odvazuji ji, když je třeba.

Práce s lany na nákladní lodi je dost komplikovaná. Vždy záleží na tom, proč chceš lano uvázat. Jedno tě drží, když jsi na proudu, aby tě voda netahala dozadu, druhé tě drží, aby tě proud netahal dopředu.

Dříve jsem dělal na tlačné sestavě, kterou bylo třeba uvazovat těžkými ocelovými lany a ty vytahovat na břeh. Zejména v zimě to byla katastrofa, protože jsem s těžkým ocelovým lanem musel vyšplhat po strmém břehu.

Když jsi začínal s prací na Dunaji, jak vypadal tvůj běžný den?

Tehdy jsem na loď chodil na dvoutýdenní turnusy. Dva týdny jsem byl na lodi, dva týdny doma. V běžný den jsme se ráno vzbudili, byli jsme uvázáni na místě, kde nás nakládali, a střídali jsme se se třemi kolegy a dvěma kormidelníky.

Vykládali a nakládali jsme nákladní říční čluny. Když nám skončila nakládka, odvázali jsme loď a vypluli na Dunaj, kde jsme se svázali s dalším člunem a lodí –⁠ spolu to tvořilo tlačnou sestavu. Na Dunaji se tlačné sestavy používají velmi často.

Takto svázaní jsme jeli do Vídně nebo Maďarska. Obvykle jsme měli po příjezdu volno a mohli jsme si pár hodin pospat.

Co jste většinou převáželi?

Existují různé typy lodí. Na Dunaji jsme obvykle přepravovali palivo jako naftu a benzín, měli jsme zavřenou palubu s cisternou. Je to stejná cisterna, jakou vidíš na silnici, jen je na lodi a pluje po řece.

Nyní například pracuji na nákladním plavidle, které má otevřenou palubu a na loď se může naložit prakticky cokoliv, co bezpečnost povoluje.

lodník
Zdroj: archív respondenta Gabriela

Kolik týdnů trávíš na lodi a kolik doma?

Na lodi trávím tři týdny a tři týdny jsem potom doma. Na předešlé lodi jsem měl dvoutýdenní turnusy.

Měl jsi už během práce na Dunaji myšlenky na to, že se jednou chceš posunout dál? Chtěl ses stát kapitánem, který může za pár dní práce ve vytopené kajutě vydělat desítky tisíc korun? 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122701 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se z obyčejného lodníka dokázal Gabriel vypracovat na kormidelníka.
  • Proč je podle něj lodní práce na Dunaji zaseknutá v době komunismu.
  • Kolik Gabriel vydělává dnes jako lodník a kolik může vydělávat jako kapitán.
  • Proč kapitánům stačí, když na lodi pracují jediný týden do měsíce.
  • Zda mu nevadí samota na lodi a zda s ostatními námořníky pijí hodně alkoholu.
  • Zda námořníci stále v každém přístavu hledají novou ženu, se kterou stráví noc.
Domů
Sdílet
Diskuse