Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2022 v 14:00
Čas čtení 2:00
Anna Koucká

Oceňovaný rapper, držitel Pulitzera i přesvědčený křesťan. Do Prahy míří Kendrick Lamar

Oceňovaný rapper, držitel Pulitzera i přesvědčený křesťan. Do Prahy míří Kendrick Lamar
Zdroj: UMG
HUDBA KENDRICK LAMAR
Uložit Uložené

Do Prahy míří americký rapper Kendrick Lamar. Vůbec poprvé vystoupí v O2 areně a představí fanouškům své nejnovější album Mr. Morale & the Big Steppers.

Praha v pondělí 10. října vůbec poprvé přivítá amerického rappera Kendricka Lamara. Comptonský rodák se v Česku ukázal zatím pouze jednou, a to v rámci královéhradeckého festivalu Hip Hop Kemp v roce 2013. Nyní ale s přehledem vyprodává O2 arenu se svým novým albem Mr. Morale & the Big Steppers.


Pětatřicetiletý Lamar, narozený 17. června 1987 jako Kendrick Lamar Duckworth, je jednou z největších hvězd současné rapové scény. Ačkoliv od vydání jeho předchozího alba DAMN. z roku 2017 do vydání jeho nejnovějšího projektu uběhlo už 1855 dní, i tak Lamar ukázal, že je stále velmi relevantním hráčem na poli hip-hopu. 

Kendrick Lamar.
Kendrick Lamar. Zdroj: Getty Images


Kendrick Lamar se narodil v kalifornském městě Compton, které je nechvalně proslulé rasově motivovanými útoky na Afroameričany. Vyrůstal jako nejstarší ze čtyř dětí a jeho dospívání bylo traumatické, jelikož byl svědkem mnoha přestřelek gangů, které se po oblasti, v níž žil, potulovaly. Během dospívání byl spíše samotář, ale zároveň byl i vzorným studentem, který i na střední škole dostával samé jedničky.

Držitel Pulitzerovy ceny

Kendrick začal na hip-hopové scéně působit už jako teenager pod pseudonymem K.Dot. Mezi jeho největší hudební vzory patří Tupac, Jay-Z, Nas, Notorious B.I.G. a Eminem. Upozornil na sebe pořádně až v roce 2012, kdy vydal desku Good Kid, M.A.A.D City. Ačkoliv jeho další album To Pimp a Butterfly z roku 2015 ho vyneslo na vrchol žebříčku Billboard 200, jeho další počin DAMN. z roku 2017, kde se objevuje i jeho doposud největší hit Humble, mu přinesl dokonce prestižní Pulitzerovu cenu, kterou získal jako vůbec první rapper v historii.


I přesto, že mezi lety 2017 až 2022 nebyl příliš hudebně aktivní, se podílel například na soundtracku k filmu Black Panther. V roce 2020 také uvedl na trh svou společnost PGLang, která by měla poskytovat služby pro umělce. 

Kendrick Lamar
Zdroj: Interscope

Ke křesťanství konvertoval po smrti kamaráda

V současnosti je Lamar jedním z nejuznávanějších umělců tohoto žánru, prodal už přes 70 milionů nosičů a získal 14 cen Grammy. Kromě osobních témat otevírá ve svých textech i témata, jako je politika či rasová nerovnost ve Spojených státech. Současně také ve svých písních otevřeně přiznává svou křesťanskou víru, na kterou konvertoval po smrti blízkého přítele. 

Doporučeno
Rapová válka Drake vs. Kendrick Lamar skončila, přinesla nevídanou hru slov, skryté dítě i krev. Kdo je vítězem? Rapová válka Drake vs. Kendrick Lamar skončila, přinesla nevídanou hru slov, skryté dítě i krev. Kdo je vítězem? 15. května 2024 v 13:00

V letošním roce přišel s deskou Mr. Morale & the Big Steppers, která se těšila úspěchu jak u hudebních kritiků, tak u publika. A právě s tímto hudebním počinem zavítá desátého října i do pražské O2 areny, která je již téměř vyprodaná, což je u rapových umělců nevídané, jelikož velká hip-hopová jména v České republice téměř nikdy v takových prostorech nevystupují. 

Ve svém osobním životě Lamar dlouhodobě žije s Whitney Alford, se kterou začal randit už na střední škole. Společně mají dvě děti, dceru a syna, a v roce 2015 se údajně zasnoubili. Mezi jeho příbuzné patří i rapper Baby Keem a basketbalista Nick Young. 


Co Lamarův koncert přinese a jak obstojí u českých fanoušků, je otázkou. Jisté je však to, že jeho příjezd a vystoupení v O2 areně bude vskutku netradiční podívanou pro nejednoho fanouška rapu, jelikož světové hvězdy Kendrickova formátu zamíří do českých končin jen zřídka. Z koncertu přineseme reportáž.

Domů
Sdílet
Diskuse