Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2022 14:00
Čas čtení 2:00
Anna Koucká

Oceňovaný rapper, držitel Pulitzera i přesvědčený křesťan. Do Prahy míří Kendrick Lamar

Oceňovaný rapper, držitel Pulitzera i přesvědčený křesťan. Do Prahy míří Kendrick Lamar
Zdroj: UMG
HUDBA KENDRICK LAMAR
Uložit Uložené

Do Prahy míří americký rapper Kendrick Lamar. Vůbec poprvé vystoupí v O2 areně a představí fanouškům své nejnovější album Mr. Morale & the Big Steppers.

Praha v pondělí 10. října vůbec poprvé přivítá amerického rappera Kendricka Lamara. Comptonský rodák se v Česku ukázal zatím pouze jednou, a to v rámci královéhradeckého festivalu Hip Hop Kemp v roce 2013. Nyní ale s přehledem vyprodává O2 arenu se svým novým albem Mr. Morale & the Big Steppers.


Pětatřicetiletý Lamar, narozený 17. června 1987 jako Kendrick Lamar Duckworth, je jednou z největších hvězd současné rapové scény. Ačkoliv od vydání jeho předchozího alba DAMN. z roku 2017 do vydání jeho nejnovějšího projektu uběhlo už 1855 dní, i tak Lamar ukázal, že je stále velmi relevantním hráčem na poli hip-hopu. 

Kendrick Lamar.
Kendrick Lamar. Zdroj: Getty Images


Kendrick Lamar se narodil v kalifornském městě Compton, které je nechvalně proslulé rasově motivovanými útoky na Afroameričany. Vyrůstal jako nejstarší ze čtyř dětí a jeho dospívání bylo traumatické, jelikož byl svědkem mnoha přestřelek gangů, které se po oblasti, v níž žil, potulovaly. Během dospívání byl spíše samotář, ale zároveň byl i vzorným studentem, který i na střední škole dostával samé jedničky.

Držitel Pulitzerovy ceny

Kendrick začal na hip-hopové scéně působit už jako teenager pod pseudonymem K.Dot. Mezi jeho největší hudební vzory patří Tupac, Jay-Z, Nas, Notorious B.I.G. a Eminem. Upozornil na sebe pořádně až v roce 2012, kdy vydal desku Good Kid, M.A.A.D City. Ačkoliv jeho další album To Pimp a Butterfly z roku 2015 ho vyneslo na vrchol žebříčku Billboard 200, jeho další počin DAMN. z roku 2017, kde se objevuje i jeho doposud největší hit Humble, mu přinesl dokonce prestižní Pulitzerovu cenu, kterou získal jako vůbec první rapper v historii.


I přesto, že mezi lety 2017 až 2022 nebyl příliš hudebně aktivní, se podílel například na soundtracku k filmu Black Panther. V roce 2020 také uvedl na trh svou společnost PGLang, která by měla poskytovat služby pro umělce. 

Kendrick Lamar
Zdroj: Interscope

Ke křesťanství konvertoval po smrti kamaráda

V současnosti je Lamar jedním z nejuznávanějších umělců tohoto žánru, prodal už přes 70 milionů nosičů a získal 14 cen Grammy. Kromě osobních témat otevírá ve svých textech i témata, jako je politika či rasová nerovnost ve Spojených státech. Současně také ve svých písních otevřeně přiznává svou křesťanskou víru, na kterou konvertoval po smrti blízkého přítele. 

Doporučeno
Recenze: Kendrick Lamar v Praze vyprávěl příběhy beze slov a ukázal, jak má vypadat moderní rapová show Recenze: Kendrick Lamar v Praze vyprávěl příběhy beze slov a ukázal, jak má vypadat moderní rapová show 11. října 2022 21:30

V letošním roce přišel s deskou Mr. Morale & the Big Steppers, která se těšila úspěchu jak u hudebních kritiků, tak u publika. A právě s tímto hudebním počinem zavítá desátého října i do pražské O2 areny, která je již téměř vyprodaná, což je u rapových umělců nevídané, jelikož velká hip-hopová jména v České republice téměř nikdy v takových prostorech nevystupují. 

Ve svém osobním životě Lamar dlouhodobě žije s Whitney Alford, se kterou začal randit už na střední škole. Společně mají dvě děti, dceru a syna, a v roce 2015 se údajně zasnoubili. Mezi jeho příbuzné patří i rapper Baby Keem a basketbalista Nick Young. 


Co Lamarův koncert přinese a jak obstojí u českých fanoušků, je otázkou. Jisté je však to, že jeho příjezd a vystoupení v O2 areně bude vskutku netradiční podívanou pro nejednoho fanouška rapu, jelikož světové hvězdy Kendrickova formátu zamíří do českých končin jen zřídka. Z koncertu přineseme reportáž.

Domů
Sdílet
Diskuse