Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 1:32
Anna Koucká

Dokument o NobodyListenovi generační výpovědí není, DJe ale ukáže v jiném světle (Recenze)

Dokument o NobodyListenovi generační výpovědí není, DJe ale ukáže v jiném světle (Recenze)
Zdroj: Kryštof Zvolánek, Matěj Kretík, Kryštof David/propagační materiál
FILMY A SERIÁLY ČESKÝ RAP NOBODYLISTEN
Uložit Uložené

Koncem října měl premiéru dokument Kryštofa Zvolánka s názvem Generace A: Ať si každej dělá, co chce. Mapoval 4 roky v životě DJe Jakuba Stracha.

Nový snímek studentského režiséra Kryštofa Zvolánka mapuje čtyři roky v životě producenta a DJe Jakuba Stracha, známého pod pseudonymem NobodyListen. Jde už o druhý film, který se osobě populárního hudebníka věnuje.


Předchozí film z roku 2018 s názvem Fenomén Addict mapoval pozadí jeho akcí. Generace A: Ať si každej dělá, co chce má být nejen portrétem DJe a hudebního producenta, ale také generační výpovědí mileniálů a mileniálek z klubového prostředí. 


Dokument ale není ani tak výpovědí o mladé generaci, jako spíše mozaikou střípků z hudebníkova života. Hlubšího průniku do mentality a pocitů mladých lidí, již jsou součástí party komunity, se nedočkáš.


Dokument sice témata jako užívání drog, povrchnost uměleckého prostředí nebo misogynii ve světě DJů otevírá, ale více se jimi nezabývá a do celku je zasazuje spíše v rámci útržků Strachových monologů či rozhovorů. Stejně tak paradoxně nedává mladé generaci prostor k vyjádření jinak než skrze samotného Nobodyho.

Skalní fanoušci a fanynky se mají na co těšit

Příliš se nedozví ani ti, kterým jméno NobodyListen nic neříká. Ačkoliv režisér strávil se Strachem téměř čtyři roky, jednotlivé scény a obrazy jsou útržkovité a v některých částech může být složité orientovat se v čase, jelikož děj nepostupuje chronologicky.


Skalní fanoušci Nobodyho si ale snímek bezpochyby užijí. Poskytuje hlubší pohled do témat, která Strach sdílí na svých sociálních sítích. Pro diváky, kteří patří mezi Nobodyho fanoušky či fanynky, je připraveno mnoho emočních scén.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Zejména dějová linka spojená s hudebníkovým úrazem a následnou operací, vypořádáváním se se zdravotními komplikacemi a změnou vzhledu odkrývá jeho niterní pocity. Dobře zaznamenané jsou i první dny po začátku pandemie, kdy je vidět, jak moc byla právě skupina lidí v hudební branži situací zasažena. Mimo tato dvě témata je ale dokument poskládaný spíše z drobných životních radostí a starostí, které se Strachovi v posledních čtyřech letech odehrály. Kromě několika přátel, kteří jsou s Jakubem spjati především v rámci pracovní sféry, se v dokumentu neobjevují členové rodiny ani další blízké osoby. 


Dokument je vizuálně dobře vystavěný a skvěle ho doplňuje hudební podkres poskládaný z různých melodií z Nobodyho tvorby.


Ačkoliv měl dokument premiéru už koncem října na festivalu v Jihlavě, momentálně se promítá jen v rámci kino tour po České republice, kde jsou v diskuzi po filmu přítomni i režisér Kryštof Zvolánek a hlavní aktér Jakub Strach. Zda a kdy dokument vstoupí do širší distribuce, aktuálně není známo. 

Domů
Sdílet
Diskuse