Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Země napříč světem mají své tradiční pokrmy. Troufneš si uhodnout, který odkud pochází?
V Česku svíčková, na Slovensku brynzové halušky. Národní jídla okolních zemí máš bez pochyby v malíčku a možná i víš, jak chutnají. Ale co země ve světě, daleko od nás, za oceánem? Vyznáš se i v národních jídlech asijských zemí, troufneš si uhodnout, co je tradičním pokrmem v Malajsii?
Každá země má svoji historii, zvyky a tradice. K nim patří například i tradiční jídlo, které svoji zemi reprezentuje. Spolu s jazykem a zvyky se národní pokrm a jeho receptura dědí z generace na generaci. V některých případech však původ jídla není tak zřejmý a stává se, že si jedno konkrétní přivlastňuje několik zemí. Existují i země, které mají národních jídel více, může za to kulturní rozmanitost.
Podívali jsme se na místa v Evropě, ale i mimo ni a na jídla, která domácí považují za svá tradiční. Otestuj se, zda uhodneš všechny!
Začněme zlehka. Ve které zemi ti nabídnou pro ně typické jídlo s názvem paella?
V Itálii
Ve Francii
V Chorvatsku
Ve Španělsku
Vysvětlení
Paella je jídlo španělské kuchyně. Podává se na velké pánvi nebo talíři. Obsah tvoří rýže ochucená šafránem vařená spolu s masem, mořskými plody a zeleninou. Pokrm pochází z oblastí známých pěstováním rýže, zejména z pobřeží Středozemního moře ve Španělsku, a spojuje se především s regionem Valencie.
Zdroj:
Youtube/RecipeTinEats
28
Bramborovým plackám v této zemi říkají rösti. Kde ti je nabídnou, když se zeptáš na tradiční jídlo?
V Lichtenštejnsku
Ve Švédsku
V Lucembursku
Ve Švýcarsku
Vysvětlení
Rösti je bramborová placka s křupavou kůrkou a máslovou příchutí. Někteří ji servírují jako přílohu k tradičním švýcarským pochoutkám, jako je například leberspiesschen (grilovaná telecí játra obalená ve slanině a šalvěji), jiní ji jedí i samotnou. Brambory nejprve uvaří, oloupou, nechají vychladnout a nastrouhají na dlouhé pruhy. Ty opečou na másle, přidají špetku soli a tadá! Placky jsou na světě.
Zdroj:
Wikimedia (Creative Commons)/DžinDžek
38
Na obrázku vidíš koshariy (košarí). Pro kterou zemi je toto jídlo typické?
Egypt
Saúdská Arábie
Sýrie
Nepál
Vysvětlení
Košarí je považováno za národní jídlo Egypta, odkud se rozšířilo i do jiných arabských zemí. Základem pokrmu je směs čočky, těstovin a rýže. Následně se suroviny smíchají s omáčkou z rajčat, česneku a octa.
Zdroj:
Wikimedia (Creative Commons)/Takeaway
48
Sýrové těstoviny (halušky) nebo käsknöpfle jsou populární i u nás. Ze které země tento pokrm pochází?
Z Lucemburska
Z Lichtenštejnska
Z Belgie
Z Lotyšska
Vysvětlení
Käsknöpfle jsou lichtenštejnským národním jídlem. Jejich základem je jednoduché těsto z mouky, vajec, vody, soli a pepře. Hotové knöpfle se podávají smíchané s místním sýrem, smaženou cibulkou a jablečným pyré.
Zdroj:
Wikimedia (Creative Commons)/Jpatokal
58
Na obrázku je nasi lemak. Ve které zemi považují toto jídlo za národní?
Ve Vietnamu
V Malajsii
V Pákistánu
V Thajsku
Vysvětlení
Nasi lemak je tradiční jídlo malajské kuchyně. Ochutnat ho však můžeš i v Singapuru, Bruneji, na Filipínách či v Indonésii. Tradičně se podává jako snídaně a jeho základem je rýže vařená v kokosovém mléce. Často se podává s pandanovými listy.
Zdroj:
Unsplash/Kina
68
Odkud pochází tento známý pokrm?
Z Norska
Z Finska
Ze Švédska
Ze Švýcarska
Vysvětlení
Köttbullar jsou slavné švédské masové kuličky, které znáš z Ikey. Mají křupavý povrch a měkký vnitřek. Skládají se z hovězího masa smíchaného s vepřovým nebo telecím, dochucené jsou cibulkou, solí a pepřem.
Zdroj:
Youtube/Joshua Weissman
78
Poutine je jídlo z hranolků, sýru a omáčky. Odkud pochází?
Z Kanady
Z Francie
Z Belgie
Z Madagaskaru
Vysvětlení
Poutine vznikl v 50. letech 20. století ve městě Warrick v kanadském Québecu. Recept na něj tvoří hranolky, tvaroh se sýrem a horká omáčka. Ta roztaví sýr, který se lahodně roztéká po hranolcích. Některé variace tohoto jídla zahrnují také slaninu a vepřové či kuřecí maso.
Zdroj:
Pexels/Olya Kobruseva
88
Víš, které netradiční jídlo je v Anglii paradoxně považováno za tradiční?
Smažená ryba s hranolky (fish and chips)
Yorkshirský puding
Chicken tikka masala
Pastýřský koláč (Shepherd's pie)
Vysvětlení
O tom, které z anglických jídel je skutečně národním jídlem, se vedou spory. Může za to kulturní rozmanitost Anglie. Do seznamu národních anglických jídel si našlo cestu také indické maso v omáčce s rýží – chicken tikka masala. Je obměnou tradičního indického jídla „chicken tikka“, které do Anglie přinesli indičtí přistěhovalci.