Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2022 13:00
Čas čtení 8:16
Ondřej Jarůšek Martin Adam Pavlík

Oktagon 37: Tyto velkolepé bitvy zboří Ostravu. Zůstane David Kozma králem organizace Oktagon MMA?

Oktagon 37: Tyto velkolepé bitvy zboří Ostravu. Zůstane David Kozma králem organizace Oktagon MMA?
Zdroj: Oktagon MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA PREDIKCE ZÁPASŮ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Kozma, Brito, Čepo, Paradeiser a další. Oktagon MMA míří do Ostravy a bere s sebou hvězdy česko-slovenské scény. Refresher ti jako obvykle přináší predikce jednotlivých bitev.

Fanoušci MMA dostanou předvánoční nadílku už první sobotu v prosinci. Organizace Oktagon MMA totiž v Ostravě 3. 12. uspořádá další velký turnaj, který nenabídne jednu, ale hned dvě bitvy o titul. O pás v pérové váze se na turnaji Oktagon 37 utkají Jakub Tichota a Mate Sanikidze a král veltrové váhy David Kozma bude hájit svůj trůn v očekávané bitvě s nebezpečným Kaikem Britem.

Kromě toho nás ale čeká plejáda dalších atraktivních zápasů. Do akce se postaví slovenský ranař Vlasto Čepo, bývalý titulový vyzývatel Ronald Paradeiser a utnout sérii proher se pokusí milovaný i nenáviděný Vašek „Baba Jaga“ Mikulášek. Na všechny zápasy jsme se v redakci podívali podrobně a stejně jako před každou akcí ti i tentokrát přinášíme odhad, jak podle nás jednotlivé zápasy dopadnou.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00
Základní informace o turnaji Oktagon 37
Kdy: 3. 12. 2022
Kde: Ostravar aréna, Ostrava, živě na Oktagon.tv
Hlavní hvězdy turnaje: David Kozma, Kaik Brito, Václav Mikulášek, Vlasto Čepo, Ronald Paradeiser, Monika Chochlíková a další
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Matěj Kuzník vs. Ozan Aslaner

Turnaj v Ostravě otevře v rámci Free Prelims návrat domácího Matěje Kuzníka. Ten se do klece vrátí téměř přesně po roce, kdy prolomil sérii proher a usedl zpět do vítězného sedla. Z něj se jej pokusí sesadit německý bojovník Ozan Aslaner, pro kterého se bude jednat o premiéru v Oktagonu MMA.

Start kariéry měl Aslaner raketový a sbíral jeden skalp za druhým. V posledních letech však střídal výhry s prohrami a je otázkou, v jaké verzi se představí nyní. Kuzník každopádně nesmí podceňovat tvrdost a KO údery, které Aslaner skrývá ve svých pěstech. Pět svých soupeřů totiž ukončil právě na KO/TKO a ještě nikdy v kariéře nebyl sám ukončen.

Kuzník by měl těžit primárně ze svých bohatších zkušeností a grapplingu, který patří mezi jeho domény. Dopředu jej bude bouřlivě hnát domácí publikum a je dost možné, že právě Kuzník bude tím, kdo Němce jako první ukončí před limitem. Zástupce gymu Reinders MMA patří k největším favoritům turnaje a cokoliv jiného než jeho výhra by bylo překvapením. 

Tip na vítěze: Kuzník 

Matěj Kuzník Oktagon MMA MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Abdel Rahmane Driai vs. Robert Bryczek

Protagonisty jednoho z čistě zahraničních duelů se stanou polský veterán Robert Bryczek a Abdel Rahmane Driai z Alžírska. Oba mimo jiné pojí to, že se v minulém roce utkali s rostoucí českou hvězdou Zdeňkem Polívkou, se kterým Bryczek padl, ale Driai jej dokázal ukončit na submisi (kimura) za pouhých 85 sekund prvního kola.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Bryczek má však oproti svému soupeři podstatnou výhodu. Od posledního zápasu Driaie totiž uplynuly již skoro dva roky, zatímco Bryczek je prakticky neustále v zápasovém tempu. Pokud Driaie porazí, bude to už jeho třetí vítězství v tomto roce. Na kontě má Bryczek navíc více než dvakrát tolik zkušeností.

Největší šance Driaie budou s největší pravděpodobností v prvním kole, ve kterém už šest svých soupeřů chladnokrevně ukončil. To stejné ale platí i pro Bryczeka, který je rovněž autorem řady brzkých ukončení. Jeden ze svých posledních zápasů ukončil dokonce už po sedmnácti sekundách, dost možná se tedy staneme svědky dalšího expresního ukončení, které zvedne diváky ze židlí.

Tip na vítěze: Bryczek

robert bryczek zdeněk polívka
Zdroj: Oktagon MMA

Monika Chochlíková vs. Katharina Dalisda

Oblíbená zápasnice z Trenčína dokázala v Oktagonu dvakrát vyhrát, zdaleka však nešlo o lehké zápasy (skončily až na body). Tentokrát je u bookmakerů v roli outsiderky, což nebývá zvykem. Nelze se divit. V Ostravě se postaví německé tygřici.

Ta má zkušenosti, stejně jako Chochlíková, z Bellatoru nebo z GMC a v Oktagonu naposledy předvedla solidní dominantní výkon proti Mallory Martin ve Frankfurtu. Zaručeně půjde o tvrdý a náročný zápas, ve kterém si dívky nic nedarují a budou si muset pravděpodobně obě sáhnout na dno sil, přičemž tempo zápasu bude nejspíš udávat Dalisda.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Chochlíková však ukázala, že ani v těch nejtěžších a nejkrizovějších momentech se nesloží, ale naopak bojuje jako dračice a dokáže hrozit z úplně každé pozice. Právě tato neoblomnost může znejistit a rozhodit zkušenou Němku. Zápas podle nás skončí až na body a přikláníme se k zatím neporažené Chochlíkové.

Tip na vítěze: Chochlíková

Monika Chochlíková
Zdroj: OKTAGON MMA

Tadej Dajčman vs. Adam Pałasz

Při tomto duelu doporučujeme nemrkat. Už teď je jasné, že se máme na co těšit. Organizátoři dali milovníkům těžkých vah předčasný vánoční dárek. Slovinec Dajčman už v Oktagonu předvedl parádní výkony proti dvěma titulovým vyzývatelům, Danielu Dittrichovi a Kamilu Mindovi.

Polák Pałasz měl zatím v Oktagonu tak trochu smůlu, protože v červnu sice vyhrál souboj s Donaldem Cosićem, ale bylo to kvůli zranění soupeřova kolene. Pałasz ze sedmi výher v kariéře šestkrát ukončil soupeře předčasně na technický knokaut. Jeho devizou bude určitě rychlost a dravost. Nejnebezpečnější bude tedy zejména v prvním kole.

Pokud se Pałaszovi nepodaří Dačmana, který má však pořádně tvrdou bradu, ukončit v prvních minutách, zápas by se mohl rychle otočit ve prospěch Slovince. Ten má zase předpoklady k tomu, aby Poláka unavil a dokončil v grapplingových výměnách. Právě na zemi totiž táhl Pałasz v duelu s Cosićem za kratší konec, a tak by toho Dajčman mohl využít. Je mazanější a rozhodně bude více taktizovat.

Tip na vítěze: Dajčman

dajčman
Zdroj: OKTAGON MMA
Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Václav Mikulášek vs. Nikolata Zlatev

Domácí publikum v Ostravě přivítá i Václava „Babu Jagu“ Mikuláška. Ten má za sebou po sportovní stránce poměrně těžké období. Aktuálně má totiž na kontě čtyři prohry v řadě, což je červeným vykřičníkem v kariéře každého profesionálního bojovníka. Soupeřem se mu stane Nikolata Zlatev, přezdívaný „The Doctor“, který se divákům nedávno představil na debutové akci nové organizace Fabriq MMA.

Zlatev má mimo jiné zkušenost ze známé britské organizace Cage Warriors a všechny své čtyři výhry v MMA si před časovým limitem připsal na submisi. Zato právě Mikulášek už osmkrát na submisi prohrál, tím pádem potenciální cestou k vítězství pro „The Doctora“ může být přenést boj na zem a tam se pokusit Mikuláška nějakou technikou uškrtit nebo upáčit.

Na druhou stranu Mikulášek je zkušenějším bojovníkem než Zlatev a ví, že před sebou má velice důležitou zkoušku, ve které si nemůže dovolit zaváhat – obzvláště v domovské Ostravě, kam jej přijdou podpořit tisíce fanoušků. Záležet bude také na jeho psychickém nastavení. Pokud se ale Mikulášek nenechá tlakem zlomit a předvede soustředěný, profesionální výkon, bezpochyby se vrátí zpět na vítěznou vlnu.

Tip na vítěze: Mikulášek 

Oktagon MMA Václav Mikulášek
Zdroj: OKTAGON MMA

Ronald Paradeiser vs. Vlado Sikic

Pokud ti jméno Vlado Sikic nic neříká, nedivili bychom se. Přesto ti jeho skóre napoví, že Rony to proti němu v Ostravě rozhodně nebude mít jednoduché. Na kontě má totiž jedenáct výher, přičemž porazit jej dokázal v roce 2017 Francouz Damien Lapilus.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Sikic zápasil například v EMC či GMC, ale pravdou je, že proti sobě v kleci neměl tak zkušené a kvalitní soupeře, jako je 25letý Paradeiser. Ten dvakrát bojoval o titul Oktagonu s Ivanem Buchingerem a Losenem Keitou, přičemž s druhým jmenovaným dokázal vydržet celých pět kol a nejednou ho dostal do úzkých.

Rony je taktický a inteligentní rváč, který si umí držet odstup, umí ve správnou chvíli zaútočit a v neposlední řadě je komplexnější. Pokud by mu tedy bomby dvaatřicetiletého německo-chorvatského borce příliš nechutnaly vestoje, lehce bude umět přesunout zápas na zem a klidně ho ukončit tam. Ve prospěch Slováka by mělo hrát i to, že Sikic nestál v kleci celý jeden rok.

Tip na vítěze: Paradeiser

Ronald Paradeiser Oktagon MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Al Matavao vs. Radovan Úškrt

Toto bude parádní show. Nepochybně jeden z nejočekávanějších zápasů ostravského turnaje. Účastník Dana White's Contender Series a přemožitel Pavla Salčáka versus nebojácný finalista druhé série Oktagon Výzvy Rado Úškrt.

Jeho velký návrat po třech letech se konal v září a Slovák jasně ukázal, že nic ze svého umění ještě nezapomněl. Hned v prvním kole poslal nemilosrdně knokautem k zemi Ukrajince Denise Kurdinova. S Matavaem to však určitě nebude mít tak jednoduché.

Ve svém debutu v Oktagonu dal zabrat Pirátovi, který ho nedokázal ani přes mnohočetné pokusy ukončit. Rodák z Americké Samoy je prostě pekelně náročným a silově zdatným soupeřem pro každého. Ze čtrnácti zápasů byl jen třikrát ukončen na knokaut nebo technický knokaut, a i když Úškrt by to dokázat mohl, nepředpokládáme, že se tak stane. Matavao bude pro něj pravděpodobně příliš velké sousto.

Tip na vítěze: Matavao

matavao
Zdroj: OKTAGON MMA

Jan Široký vs. Konrad Dyrschka

Na turnaji v Ostravě samozřejmě nemůže chybět ani domácí oblíbenec Jan Široký. Ten se měl na turnaji nejprve utkat s Ondřejem Petrášek, bratrem „Melouna“ Miloše Petráška, kvůli zranění původního soupeře mu však organizátoři našli náhradu v podobě milovníka ostrých přestřelek Konrada Dyrschky z Německa. A nutno říct, že se jedná o náhradu více než adekvátní.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

Němce sice čeká premiéra pod hlavičkou Oktagonu, ale pro Širokého se bude možná jednat o jeden z nejtěžších zápasů za poslední roky. Dyrschka má totiž na kontě pouhé dvě prohry a od roku 2015 si připsal velmi úctyhodných třináct výher. Většinu soupeřů přitom ukončil na KO/TKO a stejným způsobem se bude chtít pravděpodobně vypořádat i s českým bojovníkem.

Ale pozor. Široký se zřejmě nachází v životní formě, což potvrzuje i jeho série tří dominantních výher v řadě. Mimo jiné má navíc velmi silný wrestling, což by mohla být jeho cesta k vítězství. Dyrschka má na lehkou váhu (v tomto případě catchweight 72 kg) docela netypických 180 centimetrů, tedy o 10 víc než jeho soupeř. V postoji by tak měl úřadovat právě zřejmě Němec, na zemi zase Široký.

O vítězi tohoto duelu rozhodne to, kdo si dokáže lépe prosadit svůj styl hry. Favoritem je Konrad Dyrschka, to však nemusí nic znamenat a podceňovat Širokého by bylo chybou. Tak jako tak nás čeká velmi zajímavé měření sil a právě tato bitva by dost možná mohla být jedním z nejnapínavějších soubojů večera.

Tip na vítěze: Dyrschka

Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 14:30

Vlasto Čepo vs. Giovanni Melillo                     

Jak řekl promotér Oktagonu Ondřej Novotný ve svém podcastu MMA Letem Světem, slovenský zápasník si o zápas s Melillem doslova řekl, aby ukázal, že tohoto italského Punishera porazí, stejně jako to dokázal v dubnu letošního roku rival Matěj Peňáz. Čepo však nepochybně bude chtít Melilla ukončit a ideálně tvrdým knokautem, jak to má ve zvyku. Čepo má k tomu všechny zbraně.

Nesmí však zapomenout, že Ital je zápasově zkušenější. Melillo se bil například v prestižním Bellatoru a v roce 2017 porazil v Německu novou hvězdu Oktagonu Christiana Eckerlina. Italský bojovník má zároveň na kontě více knokautů než Čepo, dohromady devět.


Melillo navíc i v zápase s Peňázem ukázal, že se nebojí jít do přestřelek, hodně snese a umí být nebezpečný i v poslední minutě posledního kola. Čepo je však momentálně velmi při chuti a u málokoho je vidět takový progres jako právě u něj. Svědčí o tom i jeho poslední zápas na Maltě, který ukončil překvapivě submisí.

Tip na vítěze: Čepo               

čepo
Zdroj: Oktagon MMA

Jakub Tichota vs. Mate Sanikidze

O první titulovou bitvu galavečera se postará dvojice Jakub Tichota a Mate Sanikidze. Ti se pobijí o uvolněný opasek pérové váhy, který dříve držel Ivan Buchinger, ten ale kvůli zranění nemůže bojovat, a jeho pás byl proto uvolněn. Čeká nás tak střet dvou mladých dravců, kteří jsou oba v Oktagonu dosud neporažení.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

Oba bojovníci se vyznačují vysokým „fight IQ“ a dá se očekávat, že nás čeká spíše opatrná, taktická bitva, což ale nemusí být nutně na škodu. Tichota i Sanikidze jsou zárukou přehlídky výstavních technik, které jsou v jejich podání takřka vždy atraktivní podívanou. Čtyřiadvacetiletému Gruzínci budou hrát do karet o něco větší zkušenosti, na druhou stranu jeho o dva roky mladší soupeř je na skvělé vlně pěti výher v řadě a jeho dovednosti rostou s každým zápasem.

Mírným favoritem v boji bude právě nebezpečně rozjetý Tichota, spíše než ukončení před limitem však od svěřence Andrého Reinderse očekáváme takticky dobře odvedenou bitvu, ve které svého soupeře přeboduje.

Tip na vítěze: Tichota

André Reinders slaví výhru se svým svěřencem Jakubem Tichotou.
André Reinders slaví výhru se svým svěřencem Jakubem Tichotou. Zdroj: OKTAGON MMA

David Kozma vs. Kaik Brito

Nezpochybnitelný král veltru a pravděpodobně nejlepší pound-for-pound bojovník Oktagonu David Kozma stojí už před šestou obhajobou titulu. O opasek šampiona se jej pokusí připravit brazilský kat Kaik Brito, který je obávaný pro svůj nebezpečný postoj a ostré starty v úvodních minutách zápasů. Kozma podle některých stojí před největší výzvou kariéry, přesně to samé ale platí i pro Brazilce.

David Kozma je mistrem pětikolových zápasů. Největší šancí Brita na výhru bude pokus o rychlé ukončení v prvním, případně druhém kole. Ostatně všechny své tři výhry v Oktagonu má právě během prvních minut. Čím delší zápas ale bude, tím více se bude boj odehrávat ve prospěch šampiona Kozmy, který je v pětikolových bitvách jako ryba ve vodě. Oproti tomu Brito ještě nikdy pět kol nebojoval.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

Pokud si Kozma pohlídá úvod zápasu, nebude se pouštět do bezhlavých přestřelek a nedopustí se žádné zásadní chyby, kterou by Brito potrestal, měly by jeho bohaté zkušenosti s dlouhými zápasy rozhodnout v jeho prospěch a obhajobu zvládne úspěšně. V zápase je zcela oprávněně velkým favoritem.

Tip na vítěze: Kozma

Leandro Silva v zápase s Davidem Kozmou.
Leandro Silva v zápase s Davidem Kozmou. Zdroj: Oktagon MMA
Domů
Sdílet
Diskuse