Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2022 16:30
Čas čtení 3:02
Adéla Švehlíková

A Boy Who Plays with Fire. Jan Černý představil novou kolekci, byli jsme na místě

A Boy Who Plays with Fire. Jan Černý představil novou kolekci, byli jsme na místě
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
MÓDA JAN ČERNÝ
Uložit Uložené

A BOY WHO PLAYS WITH FIRE. Tak zněl název 10. jubilejní kolekce od českého módního návrháře Jana Černého, která byla v sobotu 26. listopadu odprezentována v prostorách Staroměstské tržnice. Rozdělená byla do třech částí a k vidění byly nejrůznější prvky.

A BOY WHO PLAYS WITH FIRE. Tak zněl název 10. jubilejní kolekce od českého módního návrháře Jana Černého, která byla v sobotu 26. listopadu odprezentována v prostorách Staroměstské tržnice v Praze.
 
Módní show předcházel street casting, který se uskutečnil dva týdny před přehlídkou. Letos byl výběr modelů exkluzivní v tom, že se přihlásilo více než 100 adeptů, z nichž porota vybírala ty nejvhodnější na molo. Casting se odehrál v prostorách hotelu Andaz Prague a šanci měli i ti, kteří se modelingu nevěnují profesionálně.
 
Temno, žár, peklo. První slova, která v nás evokovala atmosféra po vstupu do interiéru Staroměstské tržnice. Na osvětlených sloupech běžela slovní spojení jako radiating carbone, v místnostech bývalých obchůdků blikalo ostré červené světlo a celý objekt jako by byl podsvícen červeným světlem. Cílem Jana Černého a jeho týmu bylo koncept představené kolekce dotáhnout do sebemenšího detailu, k čemuž správně zvolený set design neodmyslitelně patří.  

Vnitřní prostor Staroměstské tržnice.
Vnitřní prostor Staroměstské tržnice. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
Set design na show.
Set design na show. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Nehraj si s ohněm 

A BOY WHO PLAYS WITH FIRE ztělesňuje designéra a jeho hrátky s ohněm v dětství. Jak sám o sobě tvrdí, s ohněm si hraje až doposud. Důvodem je jeho volba nekonvenční profese a tvorba věcí dle vlastního úsudku, nikoliv podle ostatních. Koncept kolekce byl koncipován do tří částí, které symbolizují tři fáze lidského života: dětství, dospívání a osamostatnění se.

Doporučeno
Obrovský posun na české módní scéně. Jan Černý se svou módní show opět zazářil, jeho nová kolekce nadchne i tebe Obrovský posun na české módní scéně. Jan Černý se svou módní show opět zazářil, jeho nová kolekce nadchne i tebe 24. září 2023 11:30

Tyto tři části života jsou přirovnány ke stadiím ohně, kdy na dětství odkazuje škrtnutí sirkou, divoký a nespoutaný oheň na dospívání a méně nápadné, hřejivé uhlíky na dospělost. Kromě tohoto pojetí byla myšlenka ohně současně propojená s podporou LGBTQ+ lidí a rovnými právy pro všechny, za nimiž brand Jan stojí.
 
Poté, co jsme se usadili na naše místa, na nás tematicky čekala krabička od sirek s jednou zápalkou uvnitř. Uvnitř krabičky byl QR kód, jenž nás odkázal na webové stránky Jan, kde si divák mohl přečíst bližší informace týkající se prezentované kolekce. Postupně se prostory bývalé tržnice, v níž se event tohoto typu uskutečnil historicky poprvé, začaly plnit lidmi. Z počátku pravděpodobně došlo k organizačním komplikacím, neboť show měla hodinové zpoždění. Délka zpoždění byla umocněna i tím, že divák nemohl odejít na toalety, kterými tržnice nedisponuje.

Kontrast, potisk a třpyt

Kolem deváté hodiny však bylo zhasnuto osvětlení a v pozadí začala hrát hudba od NobodyListena, speciálně připravená pro tuto událost. Po chvilce se opět objevila červená světla, která dodávala mood pekla. Z backstage vyšel první model, a tak jsem se mohli ponořit do sledování jednotlivých looků. Z hlediska barevnosti byly k vidění jak oděvy světlejších odstínů, zemitých barev a temných tónů, tak modely kontrastní žluté, výrazně růžové či červené barvy. Setkat jsme se mohli i se širokým spektrem materiálů, které jsme v kolekcích Jana doposud neviděli. Příkladem je práce s umělou kožešinou, jež byla aplikována na kabát.
 

Look z umělé kožešiny.
Look z umělé kožešiny. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
A BOY WHO PLAYS WITH FIRE.
A BOY WHO PLAYS WITH FIRE. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


Silueta a tvarosloví oděvů představovaly polaritu mezi sportovní uniformou a drzou elegancí. Oversized střihy byly prolínány krejčovinou, jež se protahovala do výšky a prodlužovala do úzkých rukávů. O tuto část procesu tvorby se postaral Boris Kráľ, který se na Janových kolekcích podílí již roky.
 
Další novinkou bylo představení bleache, jehož vzor vychází z otisknutí Janovy podlahy studia. Potisky a odbarvování jsou Janovým signature prvkem kolekcí a i tentokrát byly některé oděvy dekorovány potiskem představujícím uhlem nakreslený oheň. Autorem je Martin Tomáš, Janův dlouholetý grafik.

A BOY WHO PLAYS WITH FIRE.
A BOY WHO PLAYS WITH FIRE. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


Tím ale nejsme u konce. V kolekci se objevily i třpytivé materiály a doplňky, které patřily jednoznačně mezi naše favority. Konkrétně se jedná o dlouhý třpytivý kabát ukončující line-up. Vynesl jej na sobě éterický model, kterému se povedlo tento kus povznést ještě o něco výše. Třpyt se projevil i jako součást flitrů doplňující buzz cut jednoho z modelů či odhalenou hruď.

Doporučeno
Jak vybudovat úspěšnou módní značku? Byli jsme na diskusi s designérem Janem Černým Jak vybudovat úspěšnou módní značku? Byli jsme na diskusi s designérem Janem Černým 10. května 2023 13:16

Díky těmto detailům se povedlo jednotlivé looky dotáhnout do konce, což hodnotíme velmi pozitivně. Make-up, hair styling a doplňky jsou faktory, které mohou oděv buď povýšit, či v horším případě shodit, naštěstí se v tomto případě můžeme přiklonit k první variantě.

Mood kolekce.
Mood kolekce. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


V návaznosti na doplňky je třeba neopomenout ani nově uvedenou kabelku JAN SHOPPER BAG nebo nové barevné provedení bot PRESTIGE x JAN.
 
Ačkoliv se může zdát, že kolekce obsahovala příliš mnoho prvků, v konečném důsledku fungovala sjednoceně. Ať už se jedná o tvarosloví a siluety, barevnici, potisky a všechny doplňky včetně make-upu a vlasů. Hudba od Nobodyho byla skvělá, obzvlášť tedy volba písně Heybb! od umělce binkiho na defilé. Pak už následovala after party v klubu Swim, kam se část hostek a hostů, včetně nás, přemístila na drink.
 
Na závěr je třeba říct, že ať už je názor lidí na Janův design jakýkoliv, jedno se mu zapřít nemůže – snaha posouvat laťku v prostředí české módní scény a přiblížení se zahraničním vzorům, a to experimentováním, pílí a vášní.

Zpět
Sdílet
Diskuse