Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2022 16:00
Čas čtení 4:01
Dominik Vetrák

10 vynikajících filmů, které si zaslouží pokračování, ale nejspíš jej nikdy neuvidíme

10 vynikajících filmů, které si zaslouží pokračování, ale nejspíš jej nikdy neuvidíme
Zdroj: Warner Bros./Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Toto jsou filmy, po jejichž skončení jsme si přáli, aby tvůrci hned začali vymýšlet pokračování, ale nikdy jsme se ho nedočkali.

Každý z nás zná ten pocit, když dokouká skvělý film a hned touží vidět jeho pokračování. Horší je, když zjistí, že film vyšel před více než 10 lety a pokračování dosud nevzniklo. V tom případě je s velkou pravděpodobností jisté, že už ani nikdy nevznikne.

Vybrali jsme proto 10 moderních filmů, které si podle nás zaslouží pokračování.

Doporučeno
Filmy na prosinec: Do kin přichází dlouho očekávaný Avatar nebo šílený Santa Claus Filmy na prosinec: Do kin přichází dlouho očekávaný Avatar nebo šílený Santa Claus 1. prosince 2022 6:00

1. Inception (2010, režie: Chris Nolan) – Netflix

Inception má docela uzavřený a úžasný příběh. Na jeho konci je ovšem menší cliffhanger, který by se dal ještě nějakým způsobem rozvinout. Navíc svět, ve kterém lidé dokáží vstupovat do snů ostatních lidí a ovlivňovat v nich jejich myšlení, vytváří unikátní filmový koncept. Ten příznivě ovlivňuje potenciál akčních scén, dějových zvratů a epických momentů. Ať už s původními, nebo novými herci, Inception si zaslouží pokračování.

2. Solo: A Star Wars Story (2018, režie: Ron Howard) – Disney+

Nedoceněný sólo film ze světa Star Wars představil mladého Hana Sola v podání Aldena Ehrenreicha. Ve filmu byli také mladí Chewbacca či Lando Calrissian v podání dalšího úžasného herce Donalda Glovera. Za absenci pokračování, ve kterém by možná byl i Darth Maul, mohou v první řadě slabší tržby v kinech. 

Solo byl povedený akční blockbuster se spoustou výborných hlášek a skvěle natočených akčních scén. Navíc mezi sebou měly hlavní postavy vynikající dynamiku. Ehrenreich byl jako mladý Solo skvělý, ale zdaleka se nechytal na Harrisona Forda. To však nikdo rozumný nečekal, a tak pokračování nemělo nic stát v cestě.

3. Hancock (2008, režie: Peter Berg) – Amazon Prime Video

Ikonická role Willa Smithe poněkud zapadla. Hancock nabízel jedinečný přístup k superhrdinskému materiálu, když z Willa Smithe udělal v podstatě boha na zemi, který není záporákem, ale v žádném případě nehraje podle pravidel. 

Žije na ulici, pije, plácá ženy po zadku, smrdí a při záchraně ohroženého člověka neváhá zničit majetek za miliony dolarů. Je nevychovaný a neempatický, ale jeho drastické způsoby mají svůj důvod.

Film tak funguje na více úrovních – jako akční blockbuster, jako nahláškovaná komedie a také jako drama. Proč jsme dosud neviděli pokračování, je nad naše chápání.

4. Who Framed Roger Rabbit (1988, režie: Robert Zemeckis) – Disney+

Ideální rodinný a nostalgický film od Roberta Zemeckise byl ve své době malým technologickým zázrakem. Režisér v něm totiž spojil animovaný svět s tím skutečným. Po ulicích Los Angeles a hollywoodských studiích se tak potulují animované postavy společně s těmi lidskými a nikomu to nepřipadá divné. Fyzika funguje podobně jako v animácích a člověk může zjistit, že jeho sousedem je Bugs Bunny.

Děj se zaměřoval na vraždu, ze které obvinili bláznivého, ale nevinného králíka Rogera. Ve filmu si užiješ zdravou dávku humoru a originality spojenou s faktem, že tvůrci mohli pracovat s milovanými animovanými postavami.

Nejblíže k pokračování jsme se dočkali, když vyšel film Chip'n'Dale: Rescue Rangers, který byl jen duchovním a o něco slabším pokračováním. Dalším podobným filmem je Space Jam, který doporučujeme všemi deseti (ale pokračování se vyhni).

5. Tangled (2010, režie: Nathan Greno, Byron Howard) – Disney+

Na vlásku (Tangled) je jedním z nejlepších animáků od Disney s postavami, které přirostly k srdci každému z nás. Režisérům se podařilo zkombinovat dramatické a emotivní momenty s opravdu vtipnými scénami a diváci na to reagovali velmi pozitivně. Výborně napsané, zahrané a animované postavy potřebují ožít v pokračování.

6. King Arthur: Legend of the Sword (2017, režie: Guy Ritchie) – Netflix

Král Artuš od Guye Ritchieho měl původně sestávat ze 6 filmů. Nejprve nás to nijak netěšilo, ale po zhlédnutí filmu jsme chtěli vidět každé další pokračování. Bohužel, slabé tržby tomu zabránily a zřejmě je už nikdy neuvidíme. 

Je to velká škoda, protože režisér natočil snímek velmi originálně, výsledkem čehož bylo množství epických scén, intenzivní napětí, chytlavý děj (za to může i prvotřídní střih), fantastický soundtrack a vtipné dialogy. Pokud bychom si měli vybrat jen jeden film, který si pokračování zaslouží nejvíc, zřejmě by to byl právě Ritchieho Artuš.

7. World War Z (2013, režie: Marc Foster) – Amazon Prime Video

Zdá se to neuvěřitelné, ale o tom, že režisér David Fincher (Gone Girl, Seven) natočí pokračování pro WWZ, jsme psali již v roce 2017. O dva roky později bohužel studio Paramount zrušilo všechny plány kvůli obavám z příliš velkého rozpočtu. Díky tomu víme, že Fincher měl megalomanské plány a pokračování by bylo epické. Zdá se, že se ho nikdy nedočkáme.

8. Mr. and Mrs. Smith (2005, režie: Doug Liman) – Disney+

Pokračování už zřejmě nikdy nevznikne, Brad Pitt a Angelina Jolie totiž nejsou v posledních letech zrovna nejlepšími kamarády, protože se po rozvodu dost hádali. Jejich společný akční komediální film Pan a paní Smithovi se mezitím stal kultovním a snad neexistuje člověk, který by si ho neužil, a to i navzdory přepálenému konci. Chemie mezi postavami a herci byla tak úžasná, že bychom pokračování rádi přivítali.

9. Dredd (2012, režie: Pete Travis) – Amazon Prime Video

Herec Karl Urban spolkl své ego a souhlasil s tím, že bude mít po celý film nasazenou masku na hlavě, a diváci ho tak nepoznají (je to jedna z nejhorších věcí pro herce). Stal se tak z něj dokonalý Judge Dredd, nemilosrdný soudce a kat zločinců. Dredd byl skvělý akční film, který si zasloužil pokračování s větším rozpočtem.

10. Cabin in the Woods (2012, režie: Drew Goddard) – Amazon Prime Video

Technici operačního střediska ukrytého v podzemí začnou tajemný rituál. Ve stejné době přijede do chaty v horách parta mladých lidí, kteří se chtějí pořádně pobavit. Ve sklepě najdou deník sadistické rodiny Brücknerových a probudí démony.

Film si utahuje ze zažitých klišé a využívá originální způsoby pro zpracování a úmrtí postav. Vzhledem k velkému množství klišé v hororech by natáčení pokračování nebylo velký problém.

 

Velice rádi bychom viděli pokračování i mnoha dalších filmů. U některých je stále šance, že se jich dočkáme (Zootopie, Alita: Battle Angel, Edge of Tomorrow, Beetlejuice), a na jiných už v Hollywoodu pracují (Cloverfield, I am Legend, District 9, Constantine).

Do seznamu bychom mohli s přimhouřeným okem zařadit i film Hellboy, který měl jedno pokračování. Ale fakt, že neexistuje třetí část trilogie od Guillerma del Tora, je velmi smutný.

TV program na dnes a další dny různých televizních stanic najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse