Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2022 14:14
Čas čtení 1:28
Kuni Nguyenová

Jak vypadají nejhorší Vánoce vůbec? Takto si je představuje umělá inteligence

Jak vypadají nejhorší Vánoce vůbec? Takto si je představuje umělá inteligence
Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná
ZAJÍMAVOSTI UMĚLÁ INTELIGENCE VÁNOCE
Uložit Uložené

Za redakci REFRESHERU ti přejeme hodně štěstí a méně stresu, aby tvoje svátky nevypadaly tak, jak je znázornila umělá inteligence.

Umělá inteligence nám již v předchozím článku pomohla vytvořit hlavu státu podle největších českých neřestí. Nyní jsme se zaměřili na blížící se svátky a zeptali jsme se AI, jak vypadá takový nejhorší vánoční den vůbec. Toto je výsledek. 

AI, Vánoce
Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná

I my v redakci vyhlížíme Vánoce. Se svátky jsou ale často spojená kvanta stresu. Jestli máš už teď před Vánoci stažený žaludek, nesmíš vynechat náš článek, ve kterém s psychologem Tomášem Morávkem a terapeutkou Lucií Suchou řešíme, jak je prožít tak, jak si představujeme.

AI, Vánoce
Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná

Z průzkumu redakce totiž vyplynulo, že z hlediska stresu je pro víc než polovinu z nás nevyzpytatelné právě období před svátky, tedy 1. až 23. prosinec. Na škále od jedné do deseti, kde jednička představuje žádný stres a desítka označuje, že jsou svátky nejstresovějším obdobím z celého roku, označilo celkem 19 procent dotazovaných číslo osm a stejný počet hlasoval pro číslo sedm. 

AI, Vánoce
Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná

Napjaté rodinné vztahy a vyhrocené situace o Vánocích jsou též něco, s čím se každoročně potýkáme. „Pokud se necháte vtáhnout do vášnivé debaty nebo stresové rodinné situace, zkuste zvolit strategii nedostatečné reakce. Místo okamžité reakce sledujte, co dělají vaši blízcí a jak se cítíte. Můžete si představit, že jste spíše výzkumník, který sleduje vývoj interakcí ve vaší rodině, než někdo, kdo je zapleten do dramatu,“ radí profesor lidské ekologie Karel Pillmer v rozhovoru pro The New York Times.

.

Nejhorší vánoční den podle AI.
Nejhorší vánoční den podle AI. Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná

Kvůli rostoucí inflaci se navíc všechny výdaje zdražují –⁠ cukroví, stromky, kapři, a hlavně dárky pro naše blízké. A peněz je čím dál míň. Když se všechny výdaje spojené se svátky sečtou, mnoho z nás si v závěru dne klade otázku, zda nám to za to vůbec stojí. Podobně uvažuje i naše čtenářka Adéla: „Je mi líto, že se z Vánoc staly tolik komerční svátky. Mám pocit, že musím dávat dokonalé dárky.“

Nejstrašidelnější vánoční stromek podle AI.
Nejstrašidelnější vánoční stromek podle AI. Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná

Pokud necháváš nákup vánočních dárků na poslední chvíli, tak nezoufej. Sepsali jsme pro tebe pár tipů na smysluplné dárky. Pomoci ve vymýšlení darů na poslední chvíli ti mohou i studenti českých uměleckých škol či menší lokální značky. A pokud ještě v této chvíli organizuješ vánoční večírek, vyzkoušeli a sepsali jsme pro tebe několik last-minute tipů.

Nejmonstróznější vánoční dárek podle AI.
Nejmonstróznější vánoční dárek podle AI. Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná

Za redakci REFRESHERU ti přejeme hodně štěstí a méně stresu, aby tvoje svátky byly o mnoho radostnější, než jak je znázornila umělá inteligence.

Anketa:
Těšíš se na Vánoce?
Rozhodně ano.
Ano, i přes úzkosti s nimi spojené.
Těžko říct.
Spíše ne.
Už aby byly za mnou...
Rozhodně ano.
37 %
Ano, i přes úzkosti s nimi spojené.
20 %
Těžko říct.
15 %
Spíše ne.
10 %
Už aby byly za mnou...
18 %
Domů
Sdílet
Diskuse