Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2022 17:41
Čas čtení 1:16
Vojtěch Vanda

Ruští odvedenci si mohou nechat zdarma zmrazit spermie

Ruští odvedenci si mohou nechat zdarma zmrazit spermie
Zdroj: TASR
ZAJÍMAVOSTI INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nejedná se však o automatickou věc, nýbrž novinku. Podle šéfa asociace ruských právníků Igora Trunova se podařilo vyjednat s ministerstvem zdravotnictví kryobanku zdarma pro všechny mužské odvedence, kteří musí bojovat na ukrajinské frontě.

Ruští odvedenci do války s Ukrajinou si mohou nechat zmrazit spermie ve státní kryobance, a to zcela zadarmo, informoval o novince šéf ruské unie právníků Igor Trunov agenturu TASS, kterou citovala BBC. Na jeho žádost mělo totiž reagovat ministerstvo zdravotnictví, které mělo kromě zavedení bezplatného zmražení spermií provést i změnu v povinném zdravotním pojištění. Muži, jimž hrozí odchod na frontu, se prý již nyní začínají na kliniky obracet.

Doporučeno
Bývalý ruský prezident vydal deset předpovědí pro rok 2023. Twitter z něj má legraci Bývalý ruský prezident vydal deset předpovědí pro rok 2023. Twitter z něj má legraci 27. prosince 2022 16:59

Zajímavé nicméně je, že oficiálně nic oznámeno nebylo, na což upozorňuje i web Novaya Gazeta, přestože měl Trunov oslovit přímo ruského premiéra Michaila Mišustina. 

„Ministerstvo zdravotnictví zvažovalo možnou finanční podporu z federálního rozpočtu na bezplatnou konzervaci a skladování zárodečných buněk pro odvedence používané ve speciální vojenské operaci v letech 2022–2024,“ cituje agentura odpověď, dodala však TASS.

Trunov by údajně rád skrze unii vydal i doporučení pro některé páry, z nichž muži museli narukovat na frontu. Rusko po vyhlášení částečné mobilizace kvůli „speciální operaci na Ukrajině“ povolalo do zbraně na 300 tisíc záložníků.

Ruské vojenské benefity

Benefity, které mohou ruští vojáci využívat díky smlouvě, již podepsali, budou uplatněny pro odvedence údajně „brzy po vyhlášení mobilizace“. „Jsou to zdravotní a daňové výhody, stejně jako vzdělávací bonusy a bonusy k penzi a mnoho dalších věcí,“ řekla předsedkyně horní komory Ruska Valentina Matvijenková.

K tomu podepsal v březnu prezident Ruské federace Vladimir Putin zákon o udělení statutu veterána účastníkům ukrajinského konfliktu, jenž má vojákům zajistit měsíční mzdy, daňové výhody, jízdenky vlakem zdarma a další. Jiný zákon, jenž byl podepsán, má zase zavést výhody pro děti ruských vojáků v ukrajinské válce ucházející se o vysokou školu.

Ministerstvo zdravotnictví se k poznámkám pana Trunova zatím nevyjádřilo a právník BBC řekl, že jeho odborová organizace bude muset s ministerstvem projednat, jaký bude postup.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Rusko muselo mobilizovat poté, co původní invazní armáda čítající kolem 200 tisíc vojáků přišla podle ukrajinských ozbrojených sil asi o polovinu původního počtu ozbrojenců. Podle BBC hned 250 tisíc Rusů uprchlo ze země po vyhlášení mobilizace.

Domů
Sdílet
Diskuse