Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2023 18:52
Čas čtení 1:08
Ilona Hobzová

New York legalizoval kompostování lidských ostatků. Alternativní způsob pohřbení prospívá planetě

New York legalizoval kompostování lidských ostatků. Alternativní způsob pohřbení prospívá planetě
Zdroj: Mat Hayward/Getty Images for Recompose
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tento alternativní způsob pohřbení, považovaný za šetrný k životnímu prostředí, je už legální ve Washingtonu a dalších čtyřech státech.

Newyorská guvernérka Kathy Hochul v sobotu legalizovala kompostování lidských ostatků. New York se tak stal šestým americkým státem, kde je tento alternativní způsob pohřbívání legální. Jeho zastánci ho vyzdvihují pro šetrnost k planetě i ekonomickou výhodnost.

Doporučeno
VIDEO: Ukrajinci během ruského ostřelování společně zpívali hymnu VIDEO: Ukrajinci během ruského ostřelování společně zpívali hymnu 1. ledna 2023 13:11

Proti byli zástupci katolické církve

Prvním státem, který kompostování lidských ostatků povolil, se v roce 2019 stal Washington. V roce 2021 ho následovaly Colorado a Oregon, později v roce 2022 Vermont a Kalifornie. V New Yorku prošel zákon loni v létě. 

Anketa:
Co si o lidském kompostování myslíš?
Líbí se mi to, je to zajímavý nápad a šetrné k životnímu prostředí.
Nesouhlasím s tím, je to neuctivé. 
Líbí se mi to, je to zajímavý nápad a šetrné k životnímu prostředí.
53 %
189 Hlasů
Nesouhlasím s tím, je to neuctivé. 
48 %
171 Hlasů

Proti zákonu protestovali zejména zástupci katolické církve a tlačili na guvernérku, aby zákon vetovala. „Biskupové státu New York nesouhlasí s tímto návrhem zákona. Kompostování je proces, který se obvykle používá pro odpad z domácností nebo zemědělství a tělesným ostatkům neprokazuje úctu, která jim náleží,“ uvedl The Catholic Courier v listopadu.

Zastánci lidského kompostování argumentovali tím, že někteří lidé si přejí být pohřbeni v souladu s tím, jak žili. „Pro mnoho lidí je proměna v půdu, ze které může vyrůst zahrada nebo strom, docela působivá,“ řekla Katrina Spade, zakladatelka společnosti Recompose, ekologického pohřebního ústavu v Seattlu, který kompostování lidských ostatků nabízí.

Tradiční kremace podle ní spotřebovává spoustu půdy a využívá fosilní paliva. Naproti tomu kompostování je proces šetrný jak ekologicky, tak ekonomicky. Navíc snižuje uhlíkovou stopu. „Jde o alternativní způsob konečné likvidace, který nepřispívá k emisím do atmosféry a ve skutečnosti zachycuje CO2 v půdě a ve stromech,“ doplnila ji poslankyně Cristina Garcia, která o metodě připravila legislativu pro Kalifornii.

Jak takové kompostování vypadá? „Začíná umístěním těla do uzavřené nádoby spolu s organickými materiály, jako je sláma, květiny a dřevní štěpka. Poté půda několik týdnů odpočívá ve speciálním zásobníku. Následně se vrátí k blízkým zesnulého, kteří ji mohou použít ke hnojení zahrady nebo květinového záhonu,“ popsal server Trend Watcher.

Domů
Sdílet
Diskuse