Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2023 17:37
Čas čtení 1:37
Ilona Hobzová

Laser místo nábojů v biatlonu? V budoucnu možná ano, hvězdy tohoto sportu ale nadšené nejsou

Laser místo nábojů v biatlonu? V budoucnu možná ano, hvězdy tohoto sportu ale nadšené nejsou
Zdroj: Český biatlon/Jaroslav Svoboda/se svolením
SPORT BIATLON
Uložit Uložené

Elitní biatlonisté doufají, že se jich tato revoluční změna týkat nebude.

Biatlonový svět v poslední době řeší možnou novinku, která by zásadně ovlivnila závody. Z několika důvodů by se v budoucnu mohli závodníci a závodnice rozloučit s klasickými náboji. Nahradit by je měly laserové zbraně. Několik elitních norských biatlonistů včetně lídra Světového poháru ale pro televizi NRK uvedlo, že by jim taková změna radost neudělala.

Proč laser? Důvodem jsou evropské směrnice i válka na Ukrajině

„Ještě by se k tomu mohla přidat hudba ze Star Wars, když se někdo trefí, nebo naopak netrefí, to by bylo teprve ono,“ zavtipkoval Nor Vetle Sjåstad Christiansen, čtvrtý muž celkového hodnocení Světového poháru (SP), o návrhu laserových zbraní. Nadšený z možné radikální změny není ani jeho krajan Sturla Holm Lægreid, který je ve SP druhý. „Doufám, že tato změna přijde, až když ukončím svou kariéru,“ řekl norské NRK.

„Střílet laserovou zbraní už jsem zkoušel. A moje rány byly najednou mimo, klidně i o deset centimetrů. Nemyslím si, že se tomu dá stoprocentně věřit,“ přidal se k nim aktuální vládce SP Johannes Thingnes Bø.

O radikální změně se ale mluví jako o pravděpodobné hned z několika důvodů. Jedním z nich je směrnice Evropské unie ohledně přísnějších podmínek na množství olova ve střelivu kvůli znečišťování ovzduší. Druhým je aktuální nedostatek nábojů kvůli probíhající válce na Ukrajině. 

Anketa:
Líbilo by se ti, kdyby se v biatlonu střílelo pomocí laserové pušky?
Jasně, zní to jako zajímavý nápad, který navíc pomůže životnímu prostředí.
Vůbec, klasické náboje k biatlonu patří.
Nevím, zatím si to neumím představit.
Jasně, zní to jako zajímavý nápad, který navíc pomůže životnímu prostředí.
19 %
Vůbec, klasické náboje k biatlonu patří.
69 %
Nevím, zatím si to neumím představit.
12 %

Střelba z laserové zbraně se oproti střelbě pomocí tradičních nábojů samozřejmě liší. Rozdíl je například v tom, že u laseru chybí zpětný ráz, který klasická biatlonová puška má. Na (ne)úspěšnost střelby by také neměly vliv povětrnostní podmínky, které mohou mnohdy závod výrazně ovlivnit.

V budoucnu možná pro mladé závodníky a závodnice, uklidňuje elitu IBU

Pozitivněji se k možnému přechodu k laserovým zbraním staví například bývalý švédský biatlonista, mistr světa a olympijský vítěz Björn Ferry. „Dříve se ve sportu střílelo na živé holuby, to už se dnes taky nedělá. Vše, co žije, se posouvá dopředu. Sport není výjimkou,“ nechal se slyšet. Poukázal také na to, že třeba nástup V stylu ve skocích na lyžích (tedy stylu, kdy skokan po odrazu přejde do postavení, kdy lyže tvoří písmenko V, pozn. red.) byl také nejdříve vnímán negativně.

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) potvrdila, že se hledáním alternativních zbraní pro závody zabývá, v krátkodobém horizontu ale laserové zbraně zatím jako řešení nevidí. „Chceme náš sport více zpřístupnit a laserové zbraně by pro mladé závodníky a závodnice představovaly hezkou a bezpečnou alternativu. Pro elitu ale vidíme jako nejlepší možnost současné zbraně,“ uklidnil aktivní profesionální biatlonisty sportovní ředitel mezinárodní biatlonové unie IBU Daniel Böhm.

Domů
Sdílet
Diskuse