Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2023 17:15
Čas čtení 1:15
Ilona Hobzová

VIDEO: Schwarzenegger poslal vzkaz antisemitům. Označil je za ztroskotance, kteří zemřou bídně

VIDEO: Schwarzenegger poslal vzkaz antisemitům. Označil je za ztroskotance, kteří zemřou bídně
Zdroj: Getty Images/Gaelen Morse-Stringer
KULTURA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Herec a bývalý kalifornský guvernér vzkázal divákům svého YouTube kanálu, že je chce vyvést z pasti předsudků a nenávisti.

Arnold Schwarzenegger se v novém videu na svém YouTube kanále vymezil proti nárůstu antisemitismu ve Spojených státech. Herec narozený v Rakousku, který začínal jako kulturista a v letech 2003–2011 zastával funkci guvernéra Kalifornie, divákům řekl, že nikdy neexistovalo úspěšné hnutí založené na nenávisti.

Je snazší nenávidět, než se učit, říká Schwarzenegger v motivačním videu

Schwarzenegger své video koncipoval jako motivační vzkaz těm, kteří mají nebo mohou mít předsudky. „Nacisté? Ztroskotanci. Konfederace? Poražení. Hnutí apartheidu? Poražení. Nechci, abys ty byl poražený. Nechci, abys byl slaboch. Navzdory všem mým přátelům, kteří by mohli říct: ‚Arnolde, nemluv s těmi lidmi. Nestojí to za to.‘ Je mi jedno, co říkají. Záleží mi na tobě. Myslím, že za to stojíš. (...) Chápu, že lidé mohou spadnout do pasti předsudků a nenávisti,“ říká herec ve videu.

„Je snazší nenávidět, než se učit. Nikdo, kdo si zvolil snadnou cestu nenávisti, nedošel na konec cesty a neřekl si: ‚To byl ale super život.‘ Ne, takoví lidé zemřeli stejně bídně, jako žili. (...) Cesta nenávisti je jednodušší – nemusíš nic měnit, za všechno, co se ti v životě nelíbí, může někdo jiný. Ale skončíš zlomený. Nechci, aby sis tím vším prošel,“ řekl mimo jiné.

Podle údajů, které zveřejnila americká Liga proti hanobení, antisemitské nálady a násilí v poslední době rostou. V loňském roce byly zaznamenány nejvyšší hodnoty od začátku sledování v roce 1979, kdy bylo v USA nahlášeno 2 717 incidentů. Kromě Schwarzeneggera vyjádřil znepokojení nad nárůstem antisemitismu i režisér Steven Spielberg.

Doporučeno
Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb 30. července 2022 12:30

Herec je na YouTube obecně velmi aktivní. Svůj kanál využívá kromě jiného právě k propagaci svých názorů a postojů. Například když propukla válka na Ukrajině, hovořil o ní v jednom ze svých videí v souvislosti se svým otcem, který byl nacistou, a poslal také vzkaz ruským vojákům: „Vaše životy, končetiny, budoucnost jsou obětovány pro nesmyslnou válku, kterou odsuzuje celý svět. A já se ptám Kremlu – proč obětujete ty mladé hochy pro své vlastní ambice?“

Domů
Sdílet
Diskuse