Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2023 9:30
Čas čtení 1:09
Kateřina Viková

Australan pokořil rekord v surfování. Na vlnách strávil bez pauzy přes třicet hodin

Australan pokořil rekord v surfování. Na vlnách strávil bez pauzy přes třicet hodin
Zdroj: evisions
SPORT AUSTRÁLIE GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ
Uložit Uložené

Bývalý profesionální surfař a dálkař Blake Johnston pokořil Guinnessův rekord v čase stráveném surfováním na vlnách. Vybral při tom přes tři miliony korun na charitu.

Australan Blake Johnston překonal světový rekord v nejdelší době strávené surfováním. Na vlnách pláže Cronulla jižně od Sydney strávil neuvěřitelných 30 hodin a 11 minut a sjel více než 600 vln. Po výkonu novinářům řekl, že je „docela vyřízený“, odpočinout si ale nepůjde, protože musí do práce. 

Čtyřicetiletý Johnston dříve surfoval profesionálně, byl i dálkovým běžcem. Vlny oceánu začal sjíždět ve čtvrtek a skončil v pátek večer místního času. Přes noc mu na výsek pláže zvaný „The Alley“ svítily reflektory. „Říkal jsem si, že to prostě zvládnu. Dokážu běžet 40 hodin v kuse,“ řekl surfař.

Pokořit rekord, a ještě pomoct dobré věci

Prostřednictvím své surfovací session se mu podařilo vybrat pro charitu 240 tisíc australských dolarů, což je více než 3,5 milionu korun. Johnston shromažďuje peníze pro nadaci Chumpy Pullin Foundation zřízenou na památku australského olympijského snowboardisty Alexe „Chumpyho“ Pullina, který se v roce 2020 utopil u Gold Coast. Podporuje také charitativní organizace pro duševní zdraví, částečně jako poctu svému otci, který si před deseti lety vzal život. „Mohl bych to udělat jen tak, ale takhle můžu surfovat s lidmi, spojovat komunitu a změnit budoucnost,“ vzkázal Johnston.

Doporučeno
Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ 23. února 2024 8:00

Během výkonu se vystavoval riziku slepoty, infekce uší, dehydratace či podchlazení, musel počítat i s nedostatkem spánku i možností útoku žraloka nebo požahání medúzou. „Byla tam celá hromada medúz, takže to bylo přinejmenším zajímavé,“ řekl BBC Johnstonův bratr, který krátce surfoval s ním.

Předchozí rekord držel Jihoafričan Josh Enslin, který v kuse surfoval 30 hodin. 

Domů
Sdílet
Diskuse