Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Arkhe.
28. dubna 2023 7:00
Čas čtení 1:24
Richard Balog

FOTO: Takto vypadá jedna z nejatraktivnějších nemovitostí v Praze. Zaujme tě vysokými stropy a moderním designem

FOTO: Takto vypadá jedna z nejatraktivnějších nemovitostí v Praze. Zaujme tě vysokými stropy a moderním designem
Zdroj: Tomáš Slavík
KULTURA ARCHITEKTURA PRAHA
Uložit Uložené

Bydlení určené pro tříčlennou rodinu, které splňuje všechna nejpřísnější kritéria.

Tým architektů z ateliéru Arkhe navrhl velkorysý byt pro tříčlennou rodinu na Vinohradech –⁠ jedné z nejvyhledávanějších městských částí v Praze.

Nová realizace ukazuje, co dokáže promyšlená změna dispozice a precizní výběr materiálů. Na začátku projektu byly čtyři velmi podobné místnosti s velkou užitnou plochou, zatímco dnes si rodina užívá vzdušné a prosvětlené 3+kk s prostorným obývacím pokojem. Takto vypadá byt, který vzdává hold vysokým stropům vinohradských domů, nadčasovým materiálům a modernímu designu.

„Moderní zásahy jsme přiznali a zkombinovali je s původními prvky a odkazem vinohradských bytů,“ popsal tento moderní byt pro tříčlennou rodinu architekt a spoluzakladatel ateliéru Arkhe Ján Antal.

Arkhe
Zdroj: Tomáš Slavík
Doporučeno
FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů 30. března 2023 14:00

Celý interiér s užitnou plochou 105 čtverečních metrů je navržen na míru a bez kompromisů –⁠ architekti z ateliéru Arkhe pracovali výhradně s kvalitními materiály. Od masivního dřeva v rámci podlah přes pečlivě vybrané skladby dýhy až po obkladový kámen. Společnost si zakládá na tom, aby prostory nejen dobře vypadaly, ale také výborně sloužily, a to i po desítky let.

Arkhe navrhuje nadčasové bydlení, ve kterém se dobře žije, což je také příklad tohoto vinohradského bytu. „Vyhýbáme se trendům. Máme rádi, když je prostor plný přírodních materiálů, které chytají krásnou patinu, vydrží zkoušku časem při každodenním používání a budou vám dělat radost dlouhá léta. Než je znovu přebrousíte, namoříte nebo přetřete,“ dodal architekt Ján Antal.

V návaznosti na budovu, ve které se byt nachází, zachovali architekti prvky s nádechem historie včetně repasovaných oken a dveří. V kontrastu se sofistikovanými detaily je odhalena původní cihlová stěna v obývacím pokoji, již dělníci vykartáčovali a ošetřili tak, aby struktura působila hrubým, ale zároveň čistým dojmem. Oceňujeme také netradiční volbu zaoblených tvarů, které nahradily klasické ostré rohy.

Interiér bytu, který byl dokončen minulý rok, oživují výrazné solitéry v podobě designérských židlí od švýcarského architekta Pierra Jeannereta z padesátých let, křišťálová svítidla od české značky Bomma nad jídelním stolem nebo ručně foukané skleněné stoly z dílen značky Miniforms.

Nyní si vychutnej sérii fotografií v galerii od Tomáše Slavíka.

ArkheArkheArkheArkhe
Zobrazit galerii
(20)

Ateliér Arkhe vznikl jako samostatná značka studia Perspektiv. Architekti se zaměřují na rezidenční projekty pro koncové klienty. Prostřednictvím služby design & build zajistí vše od studie až po předání hotového interiéru.

Domů
Sdílet
Diskuse