Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností GRAU Architects.
30. dubna 2023 7:00
Čas čtení 1:16
Richard Balog

FOTO: Takto může vypadat zrekonstruovaný dvoupokojový byt v Bratislavě. Uchvátí tě minimalismem a barevnými akcenty

FOTO: Takto může vypadat zrekonstruovaný dvoupokojový byt v Bratislavě. Uchvátí tě minimalismem a barevnými akcenty
Zdroj: Matej Hakár
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Byt je určen pro mladý kreativní pár muzikanta a kameramanky, který částečně žije v Praze a částečně v Bratislavě.

Kreativita architektů nemá žádné hranice a nově nás o tom přesvědčil tým pod taktovkou Ing. arch. Andreje Olaha z ateliéru GRAU Architects ve složení Filip Marčák, Janka Filipková a Matej Kurajda.

Dokonale zrekonstruovali dvoupokojový byt se vstupem z pavlače, který se nachází v bratislavské Petržalce. Svou původní dispozicí vytvářel dva podélné, velmi tmavé prostory s vyústěním na rozsáhlou terasu. Architekti vyčistili nemovitost od zbytečných příček, díky čemuž vytvořili moderní prostor rozdělený příčně, který je otevřen směrem ke zmiňované venkovní terase a oddělen pouze závěsem.

GRAU Architects
Zdroj: Matej Hakár
Doporučeno
FOTO: Elegantní městské bydlení se soukromým ateliérem, které najdeš jen pár kroků od Karlova mostu. Stojí 16 milionů FOTO: Elegantní městské bydlení se soukromým ateliérem, které najdeš jen pár kroků od Karlova mostu. Stojí 16 milionů 20. března 2023 8:00

Hlavní obývací zónu otevřeli směrem k terase na celou šířku bytu, aby sem následně umístili kuchyni a ložnici, jež sdílejí stejný výhled přes obývací místnost. Předěleny jsou jen skříní/příčkou v bílé barvě. Na původním místě zůstala jen koupelna se sprchovým koutem a toaleta. Jednotlivé části nemovitosti jsou odděleny těžkými bílými závěsy, jejichž prostřednictvím ateliér GRAU Architects vytvořil průhledy mezi scénami bytu.

Každé z těchto zákoutí má své specifické prostorové elementy. Například v případě kuchyně vidíme hru výrazného barevného akcentu na kuchyňském pultu v tmavě modrém provedení s hrubou podnoží. Modrou barvu najdeš také na lité podlaze v prostorách koupelny. V ložnici je umístěna manželská postel s červeným půlkruhovým čelem a netradičními nohami.

Naše srdce si získaly také světlé dřevěné parkety, které najdeme v celém bytě kromě koupelny a toalety a které bydlení dodaly jedinečnou atmosféru s puncem staré Bratislavy. Pozitivně hodnotíme i celkový dojem z minimalistického designu s výraznými barevnými akcenty a nadčasovými solitéry, kdy architekti zvolili adekvátní poměr.

Celý byt je podle slov architektů „komponovanou scénou objektů v různých vrstvách, která se mění vzhledem k celodennímu procesu života v prostoru“. Nemovitost s užitnou plochou rovných 65 čtverečních metrů je určena pro mladý kreativní pár muzikanta a kameramanky, který částečně žije v Praze a částečně v Bratislavě.

Série detailních fotografií v galerii je prací Mateje Hakára, který patří mezi elitu v tomto oboru, a to zcela zaslouženě. Sleduj jeho precizní práci v plné kráse.

GRAU ArchitectsGRAU ArchitectsGRAU ArchitectsGRAU Architects
Zobrazit galerii
(32)
Domů
Sdílet
Diskuse