Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností NOIZ.SK architekti.
17. dubna 2023 14:30
Čas čtení 1:35
Richard Balog

Architekti vykouzlili bydlení, jaké jsme ještě neviděli. Na malém bratislavském pozemku stojí ukázka moderního designu

Architekti vykouzlili bydlení, jaké jsme ještě neviděli. Na malém bratislavském pozemku stojí ukázka moderního designu
Zdroj: Tomáš Manina
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Unikátní projekt bydlení pro mladou čtyřčlennou rodinu v jedné z nejlukrativnějších částí Bratislavy.

Světová architektura na Slovensku –⁠ to není jen rezidenční komplex Sky Park od Zaha Hadid Architects, ale také projekty od místních architektů s originálním vzhledem. Důkazem je novostavba rodinného domu s pracovním názvem NA RADE z portfolia ateliéru NOIZ.SK architekti.

Unikátní projekt bydlení určený pro mladou čtyřčlennou rodinu se nachází v jedné z nejlukrativnějších částí Bratislavy –⁠ poblíž Horského parku –⁠ a majitelům nabízí užitnou plochu 190 čtverečních metrů. Plocha pozemku přitom představuje jen 395 čtverečních metrů, které tým architektů ve složení Andrej Šabo, Samuel Zeman, Lukáš Kordík a Števo Polakovič využil na maximum.

Bratislava
Zdroj: Tomáš Manina
Doporučeno
Architekti přetvořili malý byt v Bratislavě ve skvostné bydlení Architekti přetvořili malý byt v Bratislavě ve skvostné bydlení 8. února 2023 12:00

Architekti zrealizovali projekt citlivě v kontextu lokality bratislavského Starého Města, okolní zástavby a stávající zástavby parcely. Na pozemku dříve stály dva objekty.

V horní části parcely v minulosti stál jednopodlažní dům, který měl společnou štítovou zeď se sousedním objektem. Spodní část pozemku ukrývala zděný zahradní domek v zanedbané zahradě, jehož obvodové stěny vymezovaly hranice mezi dvěma pozemky.

Zkušení architekti se po důkladné analýze původních nosných konstrukcí a legislativních možností rozhodli pro návrh novostavby, která plynule navazuje na původní řešení domu. Šlo o skvělý krok, díky kterému vytvořili nadstandardní uživatelskou hodnotu bydlení na relativně malém pozemku a výsledkem jsou spokojení majitelé.

Prvním krokem při hledání správné formy nové hmoty bylo nalezení způsobu, jak propojit samostatné objekty v různých výškách do uceleného tvaru. Další důležitý aspekt představovalo vytvoření maximální užitné plochy na půdorysu, který již na začátku překračoval limit povolené zastavěnosti. Na závěr bylo nutné zhodnocení potenciálu exteriéru a jeho fyzické i vizuální propojení s obytnými prostory.

Obytná zóna se dostala do blízkého kontaktu s pozemkem za objektem. Část plochy prvního podlaží architekti ponechali na úrovni ulice, přičemž slouží jako hlavní vstup a sklad. Druhou část hmoty přesunuli o 2,5 metru níže, na úroveň zahrady a menšího objektu, díky čemuž vytvořili prostor s dvojnásobnou výškou, který zůstal propojen se vstupní částí domu. Kvůli spojení všech ploch do jednoho celku museli architekti ubrat z obou hmot.

Co se týče interiéru, dominantní jsou především sofistikovaná řešení jednotlivých prostor v moderním minimalistickém designu. Industriální punc dodává místnostem beton, zatímco rodinnou atmosféru podtrhují měkké solitéry, vestavné kusy nábytků ze dřeva a barevné akcenty.

Vstup s námi do tohoto moderního rodinného domu v Bratislavě prostřednictvím galerie snímků od fotografa Tomáše Maniny. Věříme, že obdobně zajímavé projekty vzniknou na Slovensku i v roce 2023.

BratislavaBratislavaBratislavaBratislava
Zobrazit galerii
(45)

P. S. V portfoliu ateliéru NOIZ.SK architekti najdeš i nádherný projekt vily ukryté v hustých mexických lesích, do kterého jsme se zamilovali.

Domů
Sdílet
Diskuse