Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností GRAU Architects.
8. února 2023 12:00
Čas čtení 1:13
Richard Balog

Architekti přetvořili malý byt v Bratislavě ve skvostné bydlení

Architekti přetvořili malý byt v Bratislavě ve skvostné bydlení
Zdroj: Matej Hakár, se svolením
KULTURA SLOVENSKO
Uložit Uložené

Vstup s námi do minimalistického bytu, který je ukryt ve dvoře na jedné z nejznámějších bratislavských ulic – Grösslingově.

Moderní architektura zaznamenala na Slovensku v posledních letech výrazný posun směrem k Západu, a to i díky ateliérům, jako je GRAU. Sdružení šikovných architektů kolem Ing. arch. Andreje Olaha má v portfoliu několik zajímavých projektů včetně minimalistické rekonstrukce z Petržalky či předělávky malého „dvoupokoje“ na Grösslingově ulici ve Starém Městě, na kterou jsme se podívali blíže.

Nemovitost se nachází schovaná ve dvoře na jedné z nejznámějších bratislavských ulic a nabízí užitnou plochu 38 čtverečních metrů, což pokládáme za slušný standard pro jednotlivce či pár bez dítěte. Samozřejmě to není pro každého.

Tmavý přízemní byt měl v sobě od začátku skrytý potenciál, který architekti využili na sto procent ze všech úhlů pohledu. Uzavřenou dispozici předělali do otevřeného konceptu, díky čemuž opticky i funkčně zvětšili obytnou plochu a zároveň propojili všechny části bytu podle současných standardů a nároků. Majitelé musí být nadšeni, jakého výsledku docílili architekti na malém prostoru.

GRAU Architects
Zdroj: Matej Hakár

Nový objem je rozdělen do funkčních zón vloženým nábytkem a solitéry. Příčka koupelny je u stropu ukončena po celé délce světlíkem, který prosvětluje prostor koupelny i chodby během dne a přes noc vytváří ambientní podsvícení stropu. Velkoformátová okna zajišťují přímé propojení s přilehlým dvorem, který je příjemným bonusem bydlení v rušném centru hlavního města.

„Při rekonstrukci jsme očekávali klasický dřevěný strop, ale odhalili jsme jedinečný betonový strop s dřevěným záklopem, který bytu přidává na jedinečnosti a autentičnosti,“ doplnil architekt a spoluautor projektu Andrej Olah. 

Vzhled interiéru je laděn do minimalistického skandinávského stylu. Celému bytu dominují čisté linie, sofistikovaná řešení, která ušetří spoustu prostoru, úzká paleta barev, ale také výrazné akcenty a světlé dřevo v podobě nádherných parketových podlah či více kusů nábytku. Za pozornost stojí také netradiční řešení kuchyňské sestavy, jejíž vrchní část je otevřena.

Galerie je dílem Matěje Hakára. Zkušený fotograf nás opět přesvědčil o tom, že je mistrem svého řemesla s dokonalým citem pro detailní ukázku podstatného.

GRAU ArchitectsGRAU ArchitectsGRAU ArchitectsGRAU Architects
Zobrazit galerii
(20)
Zpět
Sdílet
Diskuse