Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností KCA studio.
5. května 2023 18:30
Čas čtení 1:14
Richard Balog

Možná nejkrásnější dům, jaký letos uvidíš. Na Slovensku vyrostl příbytek inspirovaný skandinávským stylem minimalismu

Možná nejkrásnější dům, jaký letos uvidíš. Na Slovensku vyrostl příbytek inspirovaný skandinávským stylem minimalismu
Zdroj: Ondrej Stanek
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Architekti z ateliéru KCA studio zhotovili návrh rodinného domu ve skandinávském duchu, který osloví každého, kdo preferuje jednoduchost a chytrá řešení.

Zajímavá architektura je stále častějším jevem i v Česku a na Slovensku a dnes se o tom přesvědčíme díky projektu rodinného domu, který je dílem architektů Petra Kucharoviče mladšího a Kateřiny Kucharovič Cambelové z ateliéru KCA studio.

Novostavba, která byla dokončena letos, se nachází jen několik kilometrů od Bratislavy v obci Ivanka pri Dunaji a nabízí dokonalý domov pro mladou rodinu. Pozemek má výměru přibližně 1 200 čtverečních metrů, zatímco zastavěná plocha činí 204,2 čtverečního metru.

Kompletní realizace včetně tvorby návrhů, všech stavebních prací a zařizování probíhala mezi lety 2019 až 2022 a výsledek osloví každého, kdo preferuje jednoduchost a chytrá řešení.

Majitelé se rozhodli najít nový domov uprostřed klasické zástavby mimo ruch velkoměsta a zkušení architekti zhmotnili všechny jejich představy o dokonalém bydlení. Svou prací oslovili i nás.

Doporučeno
FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů 30. března 2023 14:00
Ivanka pri Dunaji
Zdroj: Ondrej Stanek

Dům rozdělili na dvě části –⁠ vyšší má jemnou bílou fasádu s malým cihlovým detailem ze strany ulice a sedlovou střechu. Obytná část je situována v přízemí kvůli bezbariérovému přístupu, přičemž prioritou bylo i propojení denní zóny s terasou a zahradou. V podkroví je méně využívaný pokoj pro hosty a pracovna. Druhá, nižší část domu má atraktivní cihlový obklad do výšky oken a rovnou střechu.

Konstrukce stavby je převážně cihlová. Vzhledem k velikosti a množství prosklených ploch architekti ve zvýšené míře použili betonové konstrukce, díky čemuž následně vytvořili dispozici bez jakýchkoliv kompromisů.

Dispozičně je bydlení rozděleno na denní a noční část. Všechny obytné pokoje, respektive ložnice a spodní koupelna, jsou opticky propojeny se zahradou díky velkoformátovým oknům.

Útulný prostor, kterému dominuje dřevo

Interiér se nese na vlnách skandinávského designu a dominuje mu spousta dřevěných prvků v podobě podlah, obkladů či jednotlivých kusů nábytku a také jednoduché čisté linie. Žádné kýčovité zařízení nebo doplňky v tomto domě nenajdeš, vůči čemuž nemáme žádné výhrady.

Lepší obraz o tomto rodinném království ve skandinávském duchu si vytvoříš prostřednictvím detailních fotografií od Ondreje Stanka. Nic krásnějšího už dnes neuvidíš.

Ivanka pri DunajiIvanka pri DunajiIvanka pri DunajiIvanka pri Dunaji
Zobrazit galerii
(15)
Domů
Sdílet
Diskuse