Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2023 17:14
Čas čtení 1:01
Veronika Dlesková

Zvířata mají u neofašistů smůlu. Italská vláda chce zakázat uměle pěstované maso kvůli „potravinovému dědictví“

Zvířata mají u neofašistů smůlu. Italská vláda chce zakázat uměle pěstované maso kvůli „potravinovému dědictví“
Zdroj: Pexels/Lukas
GASTRO GASTRONOMIE ITÁLIE VEGANSTVÍ VEGETARIÁNSTVÍ
Uložit Uložené

Italská krajně pravicová vláda v úterý podpořila návrh, který by zakazoval laboratorně vyráběné maso a další potraviny. Chce tím přispět k zachování „gastronomického kulturního dědictví Itálie“.

Pokud návrh zákona projde, hrozila by za jeho porušení pokuta ve výši až 60 000 eur. Vládní politici včetně ministra zemědělství Francesca Lollobrigidy (Bratři Itálie) návrh kvitují. Je podle nich důležité zachovat italskou gastronomickou tradici. Na svém webu to uvádí BBC.

Doporučeno
Video: Muž si to rozdal s opicí v pěstním souboji. Na jeho syna útočila celá tlupa divokých makaků Video: Muž si to rozdal s opicí v pěstním souboji. Na jeho syna útočila celá tlupa divokých makaků 28. března 2023 18:20

Tento zpátečnický krok ale kritizují aktivistické skupiny, které bojují za lepší životní podmínky pro zvířata. Podle nich je maso vyrobené v laboratoři řešením mnoha problémů včetně ochrany životního prostředí a snížení emisí. 

Petici za ochranu tradičního italského jídla podepsalo za posledních pár měsíců půl milionu lidí. Mezi nimi i italská premiérka Giorgia Meloni. Návrh zákona má podporovatele především u představitelů krajní pravice. 

Neofašismus po italsku

Italská vláda svými postupy i rétorikou budí obavy o směřování země. Premiérka Itálie Giorgia Meloni je členkou krajně pravicové strany Bratři Itálie. Meloni se pokusila stranu distancovat od jejích neofašistických kořenů a prezentuje ji jako konzervativního zastánce vlastenectví. Například před dvěma lety tvrdila, že ve straně nejsou žádní „nostalgičtí fašisté, rasisté nebo antisemité“.

Doporučeno
Video: Muž skočil z třípatrového domu „placáka“ do benátského kanálu a hledá ho policie. Je to idiot, konstatoval starosta Video: Muž skočil z třípatrového domu „placáka“ do benátského kanálu a hledá ho policie. Je to idiot, konstatoval starosta 27. března 2023 19:59

Jedním ze spoluzakladatelů strany je přitom Ignazio La Russa, bývalý ministr obrany, nyní předseda senátu, jehož otec byl tajemníkem fašistické strany Benita Mussoliniho. Děti sice nemohou za své rodiče, Ingazio La Russa byl ale v roce 2018 a znovu pak v roce 2020 natočen s fašistickými memorabiliemi. V září loňského roku byl také La Russův bratr Romano, radní Bratrů Itálie v regionu Lombardie, natočen na pohřbu Alberta Stabiliniho, bojovníka milánské krajní pravice, jak mává pravou rukou v dobře známém pozdravu. Strana reagovala tak, že „vyzvala ostatní, aby spustili natažené paže“. Jak toto vyzvání vypadá, se můžeš podívat na videu níže.

Domů
Sdílet
Diskuse